1. Home
  2. Nieuws
  3. Lancering digitaal stelsel gebouwde omgeving

Lancering Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving

Maandag 17 juni 2024

Het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) is klaar voor gebruik: op 18 juni wordt versie 1.0 van het afsprakenstelsel gelanceerd en officieel overgedragen aan de markt. Met DSGO is een veilige, betrouwbare en gecontroleerde toegang tot digitale informatie vanuit de hele keten in de ontwerp-, bouw- en technieksector een flinke stap dichterbij.

Wat is het DSGO?

Het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) biedt een set van uniforme afspraken, die zorgt voor veilige, betrouwbare en gecontroleerde toegang tot data in de ontwerp-, bouw- en technieksector. Hoe meer datadiensten zich met elkaar verbinden, hoe meer waarde deze data opleveren voor de verschillende partijen in deze keten.  

Hoe pas je DSGO toe?

Deelnemende partijen kunnen straks vanuit hun eigen datadienst data gaan aanbieden via het DSGO. Om datadienst aanbieder te kunnen worden, moet je vijf stappen doorlopen. Welke dit zijn en hoe je dit aan moet pakken, is te lezen in het DSGO datadienst stappenplan op digiGO website. Deelnemers hebben inspraak in de governance, georganiseerd via de beheerorganisatie van het DSGO.

Commitment van marktpartijen

DSGO is de afgelopen 2,5 jaar ontwikkeld in nauwe samenwerking met marktpartijen. Programmadirecteur Marijn van Dijk: "Draagvlak uit de hele OBT-sector met opdrachtgevers en opdrachtnemers, is van groot belang voorgeslaagde adoptie van het stelsel. Daarom zijn we blij dat steeds meer partijen uit de sector de DSGO Ambassadeursverklaring ondertekenen. Uiteindelijk bepaalt de markt het succes van het digitale stelsel."

Joppe Duindam van Bouwend Nederland: "Het DSGO helpt onze leden, hun opdrachtgevers en bouwpartners praktische problemen op te lossen. Zij zijn het afgelopen jaar daarmee geholpen en vertellen er zelf meer over. Laat je vooral inspireren." 

Hans Loonen, CIO van het Rijksvastgoedbedrijf is een belangrijke opdrachtgever met 4000 gebouwen in Nederland: "Als RVB staan we voor een enorme transformatieopgave. Om daar de juiste oplossingen voor te vinden, moeten we verder willen kijken dan onze eigen silo en dezelfde digitale taal gaan spreken. En daar helpt het DSGO bij."

Roeland Allewijn, Chief Data Officer Rijkswaterstaat: "Rijkswaterstaat heeft uitgesproken dat we echt voor het DSGO gaan. Maar daarbij is nog meer commitment nodig van andere partijen. Laten we er met z’n allen voor gaan!"

 

Joppe Duindam
Manager Brancheontwikkeling & Verenigingszaken
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 30 december 2024
Medewerkers betrekken is de sleutel tot effectieve technologie

Sociale Partners samen voor Duurzame Inzetbaarheid, het samenwerkingsverband van werkgeversorganisatie AWVN, vakbonden CNV en FNV, heeft samen met ons onderzocht hoe bouwbedrijven nieuwe technologie effectief kunnen invoeren. Samen met medewerkers is verkend wat de impact van BIM op kwaliteit van taken en motivatie is. De resultaten worden op 11 maart toegelicht tijdens de conferentie Mensgerichte innovatie: de sleutel tot effectieve technologie. Je kan je nu aanmelden.

Donderdag 19 december 2024
Niveau informatiebeveiliging bouwbedrijven iets verbeterd

We merken dat leden onderschatten hoe groot de kans op een cyberaanval is én hoeveel impact dat heeft. De financiële gevolgen kunnen echt heel groot zijn. Terwijl je jouw bedrijf met een paar eenvoudige maatregelen al beter kan beschermen. Om te onderzoeken of de basismaatregelen in onze sector in orde zijn, hebben we in maart een eerste meting gedaan en in november een vervolgmeting.

Donderdag 28 november 2024
Onbekend maar toch vertrouwd?

Kunstmatige Intelligentie (AI) was het maandag 25 november het thema van de bijeenkomst van de contactgroep Digitalisering. Sprekende voorbeelden en ingewikkelde dilemma’s zorgden voor een levendige middag.