1. Home
  2. Nieuws
  3. Lancering digitaal stelsel gebouwde omgeving

Lancering Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving

Maandag 17 juni 2024

Het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) is klaar voor gebruik: op 18 juni wordt versie 1.0 van het afsprakenstelsel gelanceerd en officieel overgedragen aan de markt. Met DSGO is een veilige, betrouwbare en gecontroleerde toegang tot digitale informatie vanuit de hele keten in de ontwerp-, bouw- en technieksector een flinke stap dichterbij.

Wat is het DSGO?

Het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) biedt een set van uniforme afspraken, die zorgt voor veilige, betrouwbare en gecontroleerde toegang tot data in de ontwerp-, bouw- en technieksector. Hoe meer datadiensten zich met elkaar verbinden, hoe meer waarde deze data opleveren voor de verschillende partijen in deze keten.  

Hoe pas je DSGO toe?

Deelnemende partijen kunnen straks vanuit hun eigen datadienst data gaan aanbieden via het DSGO. Om datadienst aanbieder te kunnen worden, moet je vijf stappen doorlopen. Welke dit zijn en hoe je dit aan moet pakken, is te lezen in het DSGO datadienst stappenplan op digiGO website. Deelnemers hebben inspraak in de governance, georganiseerd via de beheerorganisatie van het DSGO.

Commitment van marktpartijen

DSGO is de afgelopen 2,5 jaar ontwikkeld in nauwe samenwerking met marktpartijen. Programmadirecteur Marijn van Dijk: "Draagvlak uit de hele OBT-sector met opdrachtgevers en opdrachtnemers, is van groot belang voorgeslaagde adoptie van het stelsel. Daarom zijn we blij dat steeds meer partijen uit de sector de DSGO Ambassadeursverklaring ondertekenen. Uiteindelijk bepaalt de markt het succes van het digitale stelsel."

Joppe Duindam van Bouwend Nederland: "Het DSGO helpt onze leden, hun opdrachtgevers en bouwpartners praktische problemen op te lossen. Zij zijn het afgelopen jaar daarmee geholpen en vertellen er zelf meer over. Laat je vooral inspireren." 

Hans Loonen, CIO van het Rijksvastgoedbedrijf is een belangrijke opdrachtgever met 4000 gebouwen in Nederland: "Als RVB staan we voor een enorme transformatieopgave. Om daar de juiste oplossingen voor te vinden, moeten we verder willen kijken dan onze eigen silo en dezelfde digitale taal gaan spreken. En daar helpt het DSGO bij."

Roeland Allewijn, Chief Data Officer Rijkswaterstaat: "Rijkswaterstaat heeft uitgesproken dat we echt voor het DSGO gaan. Maar daarbij is nog meer commitment nodig van andere partijen. Laten we er met z’n allen voor gaan!"

 

Joppe Duindam
Manager Brancheontwikkeling & Verenigingszaken
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 5 september 2024
Subsidieregeling cyberweerbaarheid voor mkb

Wil je aan de slag met het verhogen van de cyberveiligheid van je onderneming? Dan is het goed om te weten dat maandag 2 september de subsidieregeling Mijn Cyberweerbare Zaak is geopend. De subsidie geldt voor kleine bedrijven tot en met 50 werknemers en een jaaromzet van maximaal €10 miljoen. De regeling staat ook open voor zzp'ers.

Dinsdag 20 augustus 2024
Op zoek naar meer uitvoeringskracht voor innovaties

De vinding ligt op de plank, de seinen staan op groen, het team staat op scherp, maar steeds opnieuw komt er iets tussen. Veel mkb'ers in de bouw en infra zullen deze situatie herkennen: innovatie komt vaak maar slecht op gang door de drukte van alledag. De Hanzehogeschool Groningen wil met Regio Noord helpen de uitvoerende innovatiekracht bij mkb-bedrijven te vergroten.

Maandag 8 juli 2024
'Samen bouwen aan digitale vooruitgang'

Het aanbod van ons om deel te nemen aan een onderzoek naar de invloed van BIM op functies in de bouw, kwam voor Maas-Jacobs op het juiste moment. Vanaf volgend jaar gaan ze de ontwerpfase van alle projecten in 3D uitvoeren. Wat betekent dat voor de taken van medewerkers, en hoe ervaren zij deze taken? Het onderzoek leverde waardevolle inzichten op, vertelt BIM-manager Patrick van Dongen.