1. Home
  2. Nieuws
  3. Bestuursakkoord digitale gebouwde omgeving getekend

Bestuursakkoord Digitale Gebouwde Omgeving getekend

Vrijdag 18 oktober 2024

Met het Bestuursakkoord Digitale Gebouwde Omgeving 2027 geven 39 partijen handen en voeten aan standaardisering en data delen in de Ontwerp-, Bouw-, en Technieksector. Dit akkoord is 16 oktober 2024 getekend tijdens de digiGO D-Day. Bouwend Nederland is een van de ondertekenaars. We zijn blij met de concrete implementatieprojecten, waarmee we digitale samenwerking in de bouw nu echt handen en voeten geven.

De ondertekenaars van het Bestuursakkoord verbinden zich aan de afspraak, om met elkaar – en uniform – data te gaan uitwisselen in belangrijke processen. Zoals het ontwerpen, vergunnen, bouwen en beheren van de gebouwde omgeving. In de periode 2025 tot en met 2027 voeren zij dit door met meer dan 20 beleidsmaatregelen en concrete digitaliseringsprojecten.
Zo wordt een grote stap gezet in digitale samenwerking, en kunnen we duurzamer, sneller en efficiënter bouwen. Het gebruik van éénduidige standaarden en veilig en betrouwbaar data delen via het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) staan bij de uitvoering van dit bestuursakkoord centraal.

Concrete maatregelen

Het Bestuursakkoord is bij ondertekening al direct vertaald naar 21 concrete beleidsmaatregelen en partijen die daarvoor aan de slag gaan. De 39 ondertekenaars gaan samen met marktpartijen aan de slag om de doelen te bereiken. Deze samenwerking wordt vastgelegd in digiDeals: implementatieprojecten met duidelijke stappen, rollen en financiering, die de invoering van beleidsmaatregelen tastbaar maken. 

Ook jij kan hieraan bijdragen, ga voor meer informatie naar de website van digiGO.

Gedeelde ambitie

Het akkoord is ontstaan vanuit een gedeelde ambitie en gevoelde urgentie in het Bouwberaad, het belangrijkste informele overlegorgaan van de sector. Onder aansturing van voorzitter Doekle Terpstra en samen met digiGO - het platform voor digitaal samenwerken in de gebouwde omgeving - hebben het akkoord en de bijbehorende maatregelen vorm gekregen.

Doorbraak in versnelling

Voorzitter Arno Visser van Bouwend Nederland: “In dit akkoord hebben we afgesproken bestaande standaarden meer in te zetten en in de hele bouwketen te gebruiken. Het zal ervoor zorgen dat alle partijen die samenwerken aan de gebouwde omgeving met elkaar in verbinding zijn en zo efficiënt samenwerken aan maatschappelijke opgaven.”

Videoverslag D-Day 2024

Joppe Duindam
Manager Brancheontwikkeling & Verenigingszaken
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 21 oktober 2024
Korte vragenlijst: jouw behoefte aan kennis over digitalisering

Slimmer digitaal samenwerken om sneller en innovatiever te bouwen. Dat is in het kort waar we ons binnen digiGO mee bezighouden. Speciaal voor het mkb gaan we een website ontwikkelen met digitale kennis. Daarom horen we graag jouw wensen en behoeften op het gebied van digitalisering. 

Maandag 14 oktober 2024
‘Cybersecurity moet chefsache zijn, ook voor het mkb’

Steeds meer ondernemers in de bouw hebben te maken met cybercriminaliteit. Grotere bedrijven en enkele opdrachtgevers wisselen kennis en praktijkvoorbeelden uit in een Bouw ISAC. Ook stimuleren ze mkb-bedrijven om de basis veiligheidsmaatregelen te nemen. Frans Voogd, voorzitter Bouw ISAC en Information Security Officer bij Heijmans, vertelt er graag meer over.

Dinsdag 8 oktober 2024
Wat betekent de NIS2 voor toeleveranciers in de bouw?

De NIS2 en de Cyberbeveiligingswet hebben niet alleen gevolgen voor grote bouwbedrijven die aan de wetgeving moeten voldoen, maar ook voor hun toeleveranciers zoals onderaannemers, IT-bedrijven, elektrotechnici, architecten en grondverzetbedrijven.