Logo Bouwend Nederland

4 tips tegen de winterdip

Donderdag 12 januari 2023

De dagen zijn kort en het is vaak donker. Heel wat mensen hebben in deze tijd last van een winterdip. Weinig energie, je voelt je somber en slaapt slecht of juist heel veel. Voordeelpartner Zilveren Kruis geeft 4 tips om de winterdip tegen te gaan. Want ook fit de winter door telt mee als het gaat om je gezondheid.

Zo werk je je winterdip de deur uit

“Elk jaar begint het zo rond oktober. Ik heb nergens meer echt zin in, kan ’s ochtends slecht mijn bed uitkomen en ik eet veel koolhydraten.” Aan het woord is Simone (39) die maar al te bekend is met de winterdip. “Ik noem het echt een dip en geen winterdepressie, want dat lijkt me nog wel een stuk heftiger.” Simone heeft gelijk. Een winterdepressie is te vergelijken met een ‘normale’ depressie. Dit betekent dat mensen die daarmee te maken krijgen weken (of langer) intens somber zijn en soms hun huis of bed niet meer verlaten. Ongeveer 3 op de 100 mensen lijdt daaraan, volgens het Universitair Medisch Centrum in Groningen. De winterdip is een stuk milder en komt vaker voor. Als je een winterdip hebt, ga je nog wel gewoon naar je werk, maar je hebt waarschijnlijk minder ‘zin’ in de dagen.

Waarom winterdip?

De winterblues wordt veroorzaakt door een tekort aan licht. Na de lange dagen met veel zon, zijn we in een periode beland waarin de dagen korter zijn en we meer binnen zijn. Dat betekent minder daglicht en daardoor is je melatoninespiegel (het slaaphormoon) hoger en ben je dus vermoeider. De grootste tip is dus: zoek het licht op en ga veel naar buiten. Vooral ’s ochtends als er nog veel blauw licht is, want dat zorgt ervoor dat er minder melatonine aangemaakt wordt.

Lichttherapie

Als je niet uit je dip komt, dan is lichttherapie of een daglichtlamp een aanrader. De lamp moet wel de juiste sterkte hebben; sterk, wit licht van ongeveer 10.000 lux. In dit licht zit geen ultraviolette straling, dus is het niet slecht voor je huid. Maar let daar wel op, want niet iedere lamp is goed voor je.

4 tips tegen de winterdip

Naast de focus op licht zijn er meer dingen belangrijk die je uit de dip kunnen halen (of ervoor kunnen zorgen dat je er niet in raakt):

  1. Houd een vast dagritme aan en sta niet te laat op. Als je afwijkt van een ritme, wordt het te makkelijk om in je bed te blijven liggen.
  2. Beweeg dagelijks. Door te bewegen maak je endorfine aan en juist dat gelukshormoon heb je nodig om in de winter de dagen door te komen. Bewegen kan al in kleine dingen zitten: een fietstocht naar je werk, een rondje in de buurt, een voetbalpartijtje met je kinderen.
  3. Onderneem en geniet. De winter voelt als een totaal ander seizoen dan de zomer. Geen terrasjes meer en het leven verplaatst zich van buiten naar binnen. Maar ook in de winter zijn er genoeg leuke dingen te doen. Ga weer eens ouderwets naar de film, boek een avondje theater of ga schaatsen op een kunstijsbaan. Zorg ervoor dat je dingen te doen hebt waar je naar uitkijkt.
  4. Let op je eten. Eet veel groenten en fruit en minder met suikers, alcohol en koffie. Extra vitaminen slikken, zorgt voor een betere weerstand.

Grote kans dat je een stuk minder dipperig wordt als je al deze tips in praktijk brengt. Blijf je somber? Neem dan contact op met je huisarts.

Meer tips

Nog meer tips tegen de winterdip? Lees dan dit artikel met 7 extra tips.

Vragen of meer informatie?

Heb je vragen of wil je meer weten over het ledenvoordeel van Zilveren Kruis? Neem dan contact met ons op via onderstaande knop of bel direct 079 32 52 166.

Stel je vraag
BNL Ledenvoordeel

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 16 april 2024
BouwBite over netcongestie: meer nadruk op flexvermogen

Afdeling Oost Brabant en Brabant Mid-West organiseren vier keer per jaar een online BouwBite over een actueel thema. Deze keer ging het over netcongestie. Manager strategie Edwin Edelenbos van Netbeheer Nederland legde de ruim zestig deelnemers helder uit wat er speelt.

Donderdag 11 april 2024
Duurzaamheid raakt ook verzekerbaarheid

Prima als de opdrachtgever duurzaam wil bouwen, maar niet alleen voor risico aannemer! Duurzaamheid is belangrijk en leden van Bouwend Nederland werken er uiteraard aan mee. Door hergebruik van materialen of door gebruik van duurzaam gewonnen natuurlijke bronnen. En daarbij mag verwacht worden dat de aannemer met zijn tijd meegaat qua keuzes van materialen en werkwijzen. Toch is de praktijk weerbarstiger zoals blijkt uit de navolgende 2 voorbeelden uit de schadepraktijk van bouwverzekeringen.

Donderdag 11 april 2024
Duurzaam én veilig werken met Litium-Ion

Lithium-ion accu’s zijn vaak de kerncomponenten van elektromobiliteit en ze leveren een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. Door de hoge energiedichtheid en lange levensduur worden deze accu’s heel veel gebruikt. Li-Ion accu’s zijn echter ook gevoelig voor verkeerd gebruik en beschadiging. In deze checklist zet onze verzekeringspartner Howden een aantal aandachtspunten voor veilig werken met Litium-Ion op een rij.