1. Home
  2. Nieuws
  3. 75 jarige kijkt energiek vooruit

75-jarige kijkt energiek vooruit!

Dinsdag 8 oktober 2024

Ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan van het bedrijf organiseerde Van Tongeren Watertechniek op vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober een groots (grond)waterfestival. Het bedrijfsterrein in Apeldoorn was daartoe omgebouwd tot een heus festivalterrein waarop veel interessants te horen, te zien, te beleven en, onder het genot van een hapje en een drankje, te bespreken en te netwerken was.

Natuurlijk was er aandacht voor de rijke geschiedenis van het bedrijf, maar op vrijdag 5 oktober lag het accent ook op de toekomst en dan met name op de kansen en bedreigingen vanwege de klimaatverandering. Weervrouw Margot Ribberink, wetenschapper Ruud Schotting, internationaal expert Christoffel Botha en branchevertegenwoordiger Harold Lever gingen in hun presentaties uitgebreid in op de consequenties van de klimaatverandering voor de bouw- en infrasector in het algemeen en voor de bronbemalingssector in het bijzonder. Duidelijk werd dat die consequenties groot en permanent zijn en dat de grondboor- en bronbemalingsbedrijven de kennis en kunde in huis hebben om hiermee verantwoord om te gaan en hiervoor oplossingen te vinden. 

Gebruik professionaliteit bemalers 

Guido van Tongeren, DGA van Van Tongeren Watertechniek en vicevoorzitter van de Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer binnen Bouwend Nederland: 'Tot op heden was bronbemaling vaak iets vervelends, een noodzakelijk kwaad, dat op het allerlaatste moment 'even' ingeschakeld moest worden al er water in de bouwput of sleuf verscheen. Dat gaat echt veranderen: de waterproblematiek wordt iets permanents, iets waar structureel rekening mee moet worden gehouden, ook al veel eerder in de keten. Zo kunnen de bronbemalingsbedrijven tijdig meedenken en oplossingen aandragen, zoals retourbemaling of infiltratie van hemelwater in het grondwater.' Niet voor niets is Guido, samen met branchegenoot Thijs de Vet, de initiatiefnemer voor een project, in het kader van Bouwend Nederland, om de bronbemalingsbedrijven in Nederland beter te organiseren - om zo samen sterker te staan;  beter te positioneren - met name richting opdrachtgevers en overheden; en beter te profileren - om zo breder bekendheid te geven aan de kennis en kunde en het probleemoplossend vermogen van deze sector.

Heffing op de onttrekking van grondwater

En dat is volgens Guido hard nodig: 'In 2012 is de grondwaterbelasting afgeschaft. Als gevolg daarvan is het onttrekken en vervolgens op het oppervlaktewater enorm toegenomen, ten koste van retourbemaling'. Guido zou dan ook graag zien dat er weer een soort heffing op de onttrekking van grondwater wordt ingevoerd, 'het liefst natuurlijk zodanig dat de opbrengsten niet naar de staatskas vloeien, maar worden ingezet voor verbetering van het grondwaterbeheer'.

Alleen ga je sneller, samen kom je verder

Guido heeft zijn uitgebreide, ook internationale netwerk goed benut voor de organisatie van het verjaardagsfeest van zijn bedrijf! Het festival zelf bood ook volop gelegenheid tot netwerken. Ter afsluiting van de presentaties op vrijdag 4 oktober stelde hij dan ook nadrukkelijk: 'niemand en geen enkel bedrijf kan de waterproblematiek in zijn eentje oplossen. Alleen door intensieve en permanente samenwerking tussen overheden, kennisinstituten en bedrijfsleven en tijdig en respectvol overleg tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers, kunnen we deze problematiek aan'. En hier ligt dan weer een schone taak weggelegd voor ook de vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer van Bouwend Nederland.

Jan van der Meer

Gerelateerd nieuws

Maandag 14 oktober 2024
Medewerkers buiten ervaren steeds meer irritatie en agressie van omwonenden en omgeving

Tienduizenden monteurs en graafploegen in Nederland werken hard aan de energietransitie. Zij leggen tot en met 2025 bijvoorbeeld meer dan 1 miljoen kilometer elektrakabel per jaar. Vanwege de toegenomen werkzaamheden, zoals energietransitie, connectiviteit, mobiliteit en vervangingsopgaven, neemt de irritatie onder omwonenden en passanten toe. Straten moeten bijvoorbeeld vaker open met de daarbij horende beperkingen op snelheid en toegankelijkheid. Soms leidt deze irritatie tot agressie en zelfs fysiek geweld of bedreigingen. Monteurs vinden het vaak moeilijk om hiermee om te gaan. Logisch, want ze zijn er niet voor opgeleid en normaal met hele andere dingen bezig!

Donderdag 3 oktober 2024
Veilig werken in de ondergrond: de kleur zegt niet alles

De komende jaren vinden er veel graafbewegingen plaats in de ondergrond, voor onder andere de energieopgave, woningbouw en mobiliteit. De kans is groot dat je bij deze graafwerkzaamheden kabels en leidingen aantreft en moet herkennen. De ervaring leert jammer genoeg dat dit niet altijd goed verloopt. We willen graag van elkaar leren.

Donderdag 26 september 2024
Projectbezoek Y-ONG WarmtelinQ Den Haag

Woensdag 6 november is Y-ONG uitgenodigd voor een projectbezoek aan WarmtelinQ in Den Haag, een project van Gasunie en Heijmans. WarmtelinQ is een warmtetransportleiding waarmee warmte uit de Rotterdamse haven kan worden gebruikt om huizen en bedrijven in Zuid-Holland te verwarmen.