Logo Bouwend Nederland

Al meer dan 500 bedrijven staan stil bij veilig en gezond werken

Woensdag 17 januari 2024

‘Veiligheid versterkt als je samenwerkt.’ Zo luidt het motto van de Bewust Veilig-dag 2024. Al meer dan 500 bedrijven schreven zich in. Zij laten daarmee zien dat ze veilig en gezond werken hoog op de agenda hebben staan. Deelnemers kunnen dit jaar gebruik maken van maar liefst zes toolboxen, een Bewust Veilig-krant voor medewerkers en mooie producten uit de webshop. Meld je dus snel aan!

De Bewust Veilig-dag is een jaarlijks initiatief van brancheverenigingen Bouwend Nederland, Techniek Nederland, OnderhoudNL en Aannemersfederatie Nederland. Deelnemende bedrijven besteden op deze dag extra aandacht aan veilig en gezond werken. Dat doen zij elk op hun eigen manier. Sommige bedrijven organiseren zelf leuke, creatieve en leerzame activiteiten voor hun personeel. Maar deelnemers kunnen ook gebruikmaken van de initiatieven die de organisatie van de Bewust Veilig-dag beschikbaar stelt.

Toolboxen

Vorig jaar bleken de online toolboxen al erg populair. De drie presentaties werden elk door een paar honderd mensen live gevolgd. Mede door het succes van vorig jaar staan er dit jaar maar liefst zes toolboxen op het programma. Hierin geven experts handige tips en handvatten mee over de volgende veiligheids- en gezondheidsonderwerpen:

  • Werken langs de weg
  • Veilige inzet van e-materieel
  • Werken op hoogte
  • Gevaarlijke stoffen die vrijkomen bij bewerking
  • Veiligheidsgedrag: risico’s herkennen en bespreekbaar maken
  • Fysieke belasting op bouwplaats en kantoor

 

Het programma met alle begin- en eindtijden van de toolboxen vind je hier.  

Webshop

De organisatie helpt bedrijven ook om hun deelname aan de Bewust Veilig-dag te promoten onder personeel, opdrachtgevers en andere relaties. Daarvoor is een speciale Bewust Veilig-webshop beschikbaar. Hier kunnen bedrijven diverse producten bestellen om te laten zien dat veilig en gezond werken hoog op de agenda staat. Denk aan posters en bouwhekdoeken om hun deelname te etaleren, of pennen en kaartspellen om uit te delen aan medewerkers en relaties. In de webshop is het gehele assortiment te vinden.

Al 500 deelnemers

Goede communicatie en duidelijke afspraken zijn tenslotte essentieel om voor iedereen een veilige en gezonde werkplek te creëren. Maar ook goede ketensamenwerking helpt ons om bewustwording te creëren rond veilig werken. Daarom is het goed om te zien dat steeds meer bedrijven er hetzelfde over denken. Vorig jaar deden een recordaantal van 695 bedrijven mee aan de Bewust Veilig-dag. En voor de komende editie staat de teller al op ruim 500 deelnemers! De verwachting is dat de komende weken nog veel extra bedrijven zich zullen aanmelden voor deze themadag.

Ook meedoen? Meld je dan snel aan!  

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 15 april 2024
Extra maatregelen nodig om veiliger te werken op de vluchtstrook

Veilig werken vraagt om een gemeenschappelijk doel en een goede samenwerking tussen alle betrokken partners. Daarom stelden we met begin dit jaar samen met brancheorganisaties Cumela, MKB Infra, Techniek Nederland, Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) een duidelijk statement met hoge doelen op. Onze boodschap aan Rijkswaterstaat en andere wegbeheerders luidt: er zijn aanvullende maatregelen nodig om veilig te werken op de vluchtstrook. Mede dankzij ons statement zijn partijen in korte tijd dichter bij elkaar gekomen en zijn de gesprekken geïntensiveerd. We willen beide hetzelfde, veiliger werken en dat gaat niet vanzelf.

Maandag 15 april 2024
Week van 'Hee, ben jij oké?' van start

In de bouw-, infra- en installatiesector mag je zijn wie je bent of wilt zijn. Deze week van 15 t/m 21 april is het de Week van 'Hee, ben jij oké?'. Dit landelijke initiatief heeft tot doel om samen met heel veel organisaties en bedrijven onze sector inclusiever en sociaal veiliger te maken. Doe mee en sta samen met andere bedrijven in de week van 'Hee, ben jij oké?' stil bij inclusie, diversiteit en sociale veiligheid.

Vrijdag 12 april 2024
Berghege Heerkens: veilig werken kan altijd, geen excuus

Tijdens de Bewust Veilig-dag introduceerde Berghege Heerkens bouwgroep mascotte BRAM en de veilige vijf regels. Deze mascotte is bedacht als rode draad door alle activiteiten om veiliger te werken. "Veilig werken kan altijd", benadrukt veiligheidskundige Ingrid van der Wielen.