1. Home
  2. Nieuws
  3. Bouw en infrasector lanceert nieuw hitteprotocol

Bouw- en infrasector lanceert nieuw hitteprotocol

Woensdag 10 juli 2024

In reactie op de toenemende hittegolven en het veranderende klimaat, heeft Volandis in samenwerking met sociale partners AFNL, Bouwend Nederland, CNV, FNV en Waterbouwers een nieuw hitteprotocol ontwikkeld voor de bouw- en infrasector. Dit initiatief biedt een uitgebreide set richtlijnen en maatregelen om veilig te kunnen werken bij hoge temperaturen.

Het nieuwe protocol bevat basismaatregelen die essentieel zijn voor alle werknemers in de sector. Daarnaast wordt het protocol verder uitgebreid met specifieke maatregelen die zijn toegespitst op verschillende beroepen binnen de bouw- en infrasector. Dit betekent dat beroepen zoals bouwvakkers, timmerlieden, metselaars, en schilders, elk gerichte en effectieve richtlijnen ontvangen die aansluiten bij hun specifieke werkomstandigheden en risico’s.

Tjeerd Willem Hobma, Algemeen Directeur bij Volandis licht toe: "Het is cruciaal dat iedereen in de bouw- en infrasector goed is voorbereid op de gevaren van werken in de hitte. Ons protocol biedt niet alleen algemene richtlijnen, maar voorziet ook in gedetailleerde en praktische maatregelen die continu worden geüpdatet op basis van de nieuwste inzichten en ervaringen uit de praktijk."

Praktische tips

De maatregelen in het protocol variëren van het plannen van zwaar werk in de koelere periodes van de dag tot het zorgen voor voldoende schaduw en drinkwater op de projectlocatie. Daarnaast worden er praktische tips gegeven over het dragen van geschikte kleding en het nemen van voldoende rustpauzes.

Bouwend Nederland Advies

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 6 september 2024
Safety&Health@Work en Veiligheidscongres NVVK samen in Ahoy

Woensdag 2 en donderdag 3 oktober ben je in Ahoy aan het juiste adres voor alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van arbeidsveiligheid en gezondheid. De vakbeurs Safety&Health@Work biedt een uitgebreid aanbod aan producten en diensten op het gebied van beschermende kleding, kennis & opleidingen, technologie & robotica en veiligheidsmiddelen en -materialen. Het veiligheidscongres van de NVVK gaat in op maatschappelijke trends die het vak van veiligheidskundige beïnvloeden.

Dinsdag 20 augustus 2024
Webinar Omgevingsveiligheid 26 september

Sinds dit jaar is de nieuwe Omgevingswet van kracht. Wat dat voor jou als KAM-manager, omgevingsmanager, projectleider, uitvoerder of werkvoorbereider betekent, vertellen we je in een webinar. Je hoort meer over de extra eisen vanuit de Omgevingswet voor het proces van werkvoorbereiding tot aan de uitvoering in relatie tot omgevingsveiligheid. Sluit vooral aan op donderdag 26 september van 13:30-14:30 uur.

Maandag 5 augustus 2024
Oproep deelname aan werkconferenties over de vergwisplicht

In september organiseert de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) twee conferenties over de vergewisplicht. In het Arbeidsomstandighedenbesluit staat dat de opdrachtgever in de ontwerpfase verplicht is om zich ervan te vergewissen dat de betrokken werkgevers en zelfstandigen in staat zijn de verplichtingen voor de arbeidsomstandigheden die gelden in de uitvoeringsfase na te komen. We waarderen het als je jouw ervaringen deelt met de Arbeidsinspectie. Dus sluit vooral aan op donderdag 5 of donderdag 19 september van 9.30 tot 16.30 in Utrecht.