Logo Bouwend Nederland

Bereid je voor op elektrisch rijden

Woensdag 5 juli 2023

Tientallen gemeenten stellen vanaf 2025 zero-emissiezones in. Met je bestelbus of vrachtauto op diesel of benzine ben je daar niet meer welkom. Vanaf 1 januari 2025 geldt dat voor bestel- en vrachtauto’s met emissieklasse lager dan Euro 5. Voor bestel- en vrachtauto’s met emissieklasse Euro 6 gaat deze regel in op 1 januari 2028. We adviseren je om tijdig na te denken over het vervangen van je wagenpark.

Wat staat er te gebeuren?

Vanaf 2025:  

  • Stellen tientallen gemeenten een zero-emissiezone in voor logistiek verkeer. Dat betekent dat bestel- en vrachtauto’s in deze zones vanaf 1 januari 2025 in principe uitstootvrij moeten zijn. Voor een aantal voertuigcategorieën is er tot 2030 een overgangsregeling.
  • Is de bpm-vrijstelling voor brandstof bedrijfswagens geen percentage meer, maar gebaseerd op CO2-uitstoot (conform personenwagens).
  • Vervalt de bpm-vrijstelling voor ondernemers die een diesel of benzine bedrijfswagen aanschaffen.

Vanaf 2035:

  • Mogen fabrikanten geen nieuwe benzine-, diesel- en hybride-auto’s meer verkopen.
  • Worden biobrandstoffen niet gezien als oplossing.
  • Zullen alle nieuwe auto’s die in de showroom staan op elektriciteit rijden.
  • Mag je nog wel in een brandstofauto rijden (je bent niet verplicht deze in te ruilen).

Wat betekent dat voor jou?

Overstappen naar duurzaam en uitstootvrij vervoer is niet altijd even makkelijk. Waar begin je? En waar moet je allemaal aan denken? Inmiddels zijn er veel hulpmiddelen beschikbaar.

Opwegnaarzes.nl biedt een stappenplan en onder andere een online simulator elektrisch rijden (Hoe kies ik een voertuig?).

Welke subsidies en regelingen zijn er?

De overheid moedigt elektrisch rijden aan met regelingen en subsidies, zoals de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Naast de regelingen op deze site heeft elektrisch rijden nog een aantal andere financiële voordelen. Volledig elektrische auto’s zijn vrijgesteld van zowel de motorrijtuigenbelasting (MRB) en de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM). Verder krijgen elektrisch auto's korting op de bijtelling.

Kijk voor het hele overzicht op: Elektrisch rijden (rvo.nl)

Ledenvoordeel LeasePlan

Voordeelpartner van Bouwend Nederland LeasePlan kan je desgewenst adviseren over de overstap naar elektrische bestelbussen.  

Willemijn Visscher
Coördinator meerjarenprogramma's
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 11 april 2024
Duurzaamheid raakt ook verzekerbaarheid

Prima als de opdrachtgever duurzaam wil bouwen, maar niet alleen voor risico aannemer! Duurzaamheid is belangrijk en leden van Bouwend Nederland werken er uiteraard aan mee. Door hergebruik van materialen of door gebruik van duurzaam gewonnen natuurlijke bronnen. En daarbij mag verwacht worden dat de aannemer met zijn tijd meegaat qua keuzes van materialen en werkwijzen. Toch is de praktijk weerbarstiger zoals blijkt uit de navolgende 2 voorbeelden uit de schadepraktijk van bouwverzekeringen.

Donderdag 11 april 2024
Duurzaam én veilig werken met Litium-Ion

Lithium-ion accu’s zijn vaak de kerncomponenten van elektromobiliteit en ze leveren een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. Door de hoge energiedichtheid en lange levensduur worden deze accu’s heel veel gebruikt. Li-Ion accu’s zijn echter ook gevoelig voor verkeerd gebruik en beschadiging. In deze checklist zet onze verzekeringspartner Howden een aantal aandachtspunten voor veilig werken met Litium-Ion op een rij.

Donderdag 11 april 2024
CBRE verkleint afvalberg van klanten dankzij herbruikbare bekers van Selecta

CBRE, een wereldwijd dienstverlener en investeerder in commercieel vastgoed, introduceert bij haar klanten de ‘Geen Gezeur’-wasservice van Selecta. Werknemers drinken zo uit kwalitatieve herbruikbare koffiebekers die door Selecta ingezameld en gereinigd worden. Dankzij dit initiatief verkleinen klanten van CBRE hun afvalberg aanzienlijk en zijn ze beter gewapend tegen de immer strenge wetgeving rond recycling.