Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Bereid je voor op elektrisch rijden

Bereid je voor op elektrisch rijden

Woensdag 5 juli 2023

Tientallen gemeenten stellen vanaf 2025 zero-emissiezones in. Met je bestelbus of vrachtauto op diesel of benzine ben je daar niet meer welkom. Vanaf 1 januari 2025 geldt dat voor bestel- en vrachtauto’s met emissieklasse lager dan Euro 5. Voor bestel- en vrachtauto’s met emissieklasse Euro 6 gaat deze regel in op 1 januari 2028. We adviseren je om tijdig na te denken over het vervangen van je wagenpark.

Wat staat er te gebeuren?

Vanaf 2025:  

  • Stellen tientallen gemeenten een zero-emissiezone in voor logistiek verkeer. Dat betekent dat bestel- en vrachtauto’s in deze zones vanaf 1 januari 2025 in principe uitstootvrij moeten zijn. Voor een aantal voertuigcategorieën is er tot 2030 een overgangsregeling.
  • Is de bpm-vrijstelling voor brandstof bedrijfswagens geen percentage meer, maar gebaseerd op CO2-uitstoot (conform personenwagens).
  • Vervalt de bpm-vrijstelling voor ondernemers die een diesel of benzine bedrijfswagen aanschaffen.

Vanaf 2035:

  • Mogen fabrikanten geen nieuwe benzine-, diesel- en hybride-auto’s meer verkopen.
  • Worden biobrandstoffen niet gezien als oplossing.
  • Zullen alle nieuwe auto’s die in de showroom staan op elektriciteit rijden.
  • Mag je nog wel in een brandstofauto rijden (je bent niet verplicht deze in te ruilen).

Wat betekent dat voor jou?

Overstappen naar duurzaam en uitstootvrij vervoer is niet altijd even makkelijk. Waar begin je? En waar moet je allemaal aan denken? Inmiddels zijn er veel hulpmiddelen beschikbaar.

Opwegnaarzes.nl biedt een stappenplan en onder andere een online simulator elektrisch rijden (Hoe kies ik een voertuig?).

Welke subsidies en regelingen zijn er?

De overheid moedigt elektrisch rijden aan met regelingen en subsidies, zoals de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Naast de regelingen op deze site heeft elektrisch rijden nog een aantal andere financiële voordelen. Volledig elektrische auto’s zijn vrijgesteld van zowel de motorrijtuigenbelasting (MRB) en de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM). Verder krijgen elektrisch auto's korting op de bijtelling.

Kijk voor het hele overzicht op: Elektrisch rijden (rvo.nl)

Ledenvoordeel LeasePlan

Voordeelpartner van Bouwend Nederland LeasePlan kan je desgewenst adviseren over de overstap naar elektrische bestelbussen.  

Willemijn Visscher
Coördinator meerjarenprogramma's
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 15 juli 2024
Rekentool extra voorwaarden TOjuli beschikbaar

Sinds deze maand gelden er strengere voorwaarden bij de TOjuli-eis. Je kan niet meer volstaan met het vinkje ‘actieve koeling’ binnen de BENG berekeningen. Er gelden enkele aanvullende voorwaarden. Via de website van RVO kan je een rekentool aanvragen voor de vereenvoudigde berekening van de koelcapaciteit.

Woensdag 10 juli 2024
Ook provincie Limburg hanteert ingroeimodel emissieloos bouwen

Najaar 2023 tekenden ruim 45 partijen het convenant Schoon en Emissieloos bouwen. Zo ook de provincie Limburg. De provincie sprak met een aantal grote Limburgse gemeenten af om de methode van gemeente Eindhoven te gebruiken, elk op een eigen ambitieniveau met het convenant SEB als minimumeis.

Vrijdag 5 juli 2024
Hoe klimaatmaatregelen eenvoudig omgezet worden tot commercieel voordeel

Het Klimaatakkoord of de Green Deal zorgen ervoor dat steeds meer bouw- & infrabedrijven moeten aantonen welke impact zij hebben op het klimaat. Ze worden verantwoordelijk gehouden de CO2-uitstoot verder te verlagen. Hiervoor is een accurate CO2-registratie noodzakelijk.