Logo Bouwend Nederland

Bewust Veilig-dag krijgt veel aandacht in Oost-Brabant

Dinsdag 2 april 2024

Afgelopen woensdag, 27 maart, was het de jaarlijkse Bewust Veilig-dag. Ik mocht bij vijf leden aansluiten om te kijken hoe zij deze dag extra stilstaan bij veilig werken. Het thema van dit jaar was 'Veiligheid versterkt als je samenwerkt'.

Ik begon de ochtend bij een toolboxmeeting van Aannemers- en Timmerbedrijf De Wit van Loon BV (BMV), gehouden door René de Groot en Gerard Van Loon. BMV heeft de ambitie om trede 3 van de veiligheidsladder te halen. Ook gaan zij het veiligheidsprogramma van 'guus en hein' de komende tijd uitrollen. Elke maand wordt hier stilgestaan bij veilig werken in de vorm van een toolbox.

Borrenbergs Bouwbedrijf BV

Mijn weg vervolgde naar Borrenbergs Bouwbedrijf BV waar een online toolbox vanuit Bewust Veilig werd gevolgd over veilig werken langs de weg. Afgelopen september zijn zij in het trotse bezig gekomen van het certificaat veiligheidsladder trede 3! Een mooie prestatie waarbij de organisatie verantwoordelijkheid neemt met betrekking tot veilig werken. Tim Borrenbergs overhandigde een dinerbon aan de medewerker met de meest creatieve foto over gezond veilig werken.

Cornelissen aannemingsbedrijf

Het derde bezoek van deze dag stond gepland bij een project in Eindhoven van Cornelissen aannemingsbedrijf waar Marieke Trieling-Verhagen haar collega's en onderaannemers meenam in de toolbox veilig werken op hoogte. Er werd gesproken over het juist opzetten van stijgers en welke het beste passen op welke plek.

Janssen de Jong Bouw

Door naar het volgende projectbezoek in Oirschot bij Janssen de Jong Bouw waar Louis Camps samen met Nick van Weert en Roel Meuwissen iedereen die werkzaam was op de bouwplaats bij elkaar haalde om te praten over veilige werksituaties en het aanspreken van elkaar. Louis deed de oproep aan alle aanwezigen om aan te geven wat er beter kan en wat onder meer de directie hierin kan betekenen. Een open gesprek volgde en tips werden gedeeld.

Moeskops'​ Bouwbedrijf

De dag sloot ik af in Bladel waar Moeskops'​ Bouwbedrijf B.V. in opdracht van Gemeente Bladel de renovatie/transformatie en uitbreiding van de nieuwe gemeenschapsaccommodatie Den Herd realiseert. Hier sprak ik met Johan de Raad, Jos Palmen en Ad Koevoets over de uitdagingen van bouwen op een beperkt terrein, hoe je al in de sollicitatieprocedure veiligheid mee kunt nemen en hun betrokkenheid op dit thema in alle lagen van de organisatie.

Joelka van Daal
Verenigingsmanager
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 12 april 2024
Berghege Heerkens: veilig werken kan altijd, geen excuus

Tijdens de Bewust Veilig-dag introduceerde Berghege Heerkens bouwgroep mascotte BRAM en de veilige vijf regels. Deze mascotte is bedacht als rode draad door alle activiteiten om veiliger te werken. "Veilig werken kan altijd", benadrukt veiligheidskundige Ingrid van der Wielen.

Donderdag 11 april 2024
Programma Dag van de Constructeur 6 juni bekend

Het lijkt zo vanzelfsprekend, bouwconstructies moeten veilig en zo duurzaam mogelijk zijn. Daar maakt VNconstructeurs zich al jaren hard voor. Toch gaan wens en realiteit nog niet altijd hand in hand. Daarom is het bijwonen van de Dag van de Constructeur op 6 juni zo essentieel. Actuele inzichten en kennis over het vakgebied van de constructeur en ontwikkelingen in de steeds maar veranderende bouwsector worden die dag gedeeld in een spraakmakend programma. Algemeen directeur Fries Heinis van Bouwend Nederland is een van de keynote sprekers.

Woensdag 10 april 2024
Bij Bouwbedrijf Van der Zande steken ze hun mening niet onder stoelen of banken

Familiebedrijven hebben een prachtig imago: stabiel, betrouwbaar, warm. Ook binnen familiebedrijven kan het wel eens knetteren. Zo verliep bij Bouwbedrijf Van der Zande uit Fijnaart de overname niet geheel geruisloos. De Brabanders delen hun ervaringen graag met anderen.