Logo Bouwend Nederland

Bier, Bratwurst, dikke auto's en houtbouw: Twente ging naar Terhalle

Dinsdag 16 mei 2023

Op uitnodiging van ons kersverse lidbedrijf Terhalle Ecobouw uit Hengelo hebben wij een excursie georganiseerd naar het moederbedrijf in het Twents-Duits grensgebied. De bedrijfsactiviteiten van de Terhalle Ahaus-Ottenstein bestaan uit houtbouw, projectbouw, afbouw, ramen en gevels. Door alle producen prefab te maken in de fabriek hoeven de elementen op de bouwplaats alleen te worden geassembleerd. Deze manier van fabriceren bespaart tijd, is milieuvriendelijker en is beter controleerbaar.

In Nederland is houtbouw in opkomst. Kijk maar naar de nieuwe fabrieken in Twente, zoals bij Plegt Vos, Hodes Huisvesting en GewoonHout. In Duitsland zit houtbouw al veel langer in de cultuur verweven. In onze regio zijn we altijd nog gek op het gebakken product (bakstenen) en heeft houtbouw een imago wat nog niet helemaal passend is in ons drassige land. Het is dan ook mooie kans dat we achter de schermen mochten kijken bij Terhalle Holzbau en konden kennismaken met hun nieuwe productiemethodieken.

Deutsche Gründlichkeit

Duitsland klinkt misschien ver weg, maar we zitten op een paar kilometer afstand van elkaar. Er zijn ook veel verschillen over en weer. Is het waarschijnlijk dat een Duitse aannemer in Nederland gaat werken en vice versa? Het begint al met de wet- en regelgevingen en normeringen. Dan hebben we het nog niet gehad over de cultuurverschillen. De Duits-Nederlandse Handelskamer is daarom ook direct betrokken bij deze excursie. In een uitgebreide paneldiscussie onder leiding van Aldo Lodder kwamen de culturele en juridische verschillen uitgebreid aan bod tussen Twentse en Duitse bouwers, maar ook praktische zaken waar je op moet letten als je zakendoet in Duitsland werden besproken.

Kijkje in de keuken

Stefan Slaghekke van Terhalle geeft vervolgens een korte presentatie over de verschillen in bouwmethodes en het verschil in innovaties tussen Nederland en Duitsland. Vanwege de vele aanmeldingen kregen twee groepen een uitgebreide excursie door de verschillende fabrieken onder begeleiding van Ludger Wittland, Heinz-Bernd Röring en Stefan Slaghekke. Na afloop werd de zeer geslaagde bijeenkomst gevierd met bier, Bratwurst mit pommes, oh nee, toch soep en broodjes. 

Jorrit van Ommen
Verenigingsmanager Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 11 april 2024
Duurzaamheid raakt ook verzekerbaarheid

Prima als de opdrachtgever duurzaam wil bouwen, maar niet alleen voor risico aannemer! Duurzaamheid is belangrijk en leden van Bouwend Nederland werken er uiteraard aan mee. Door hergebruik van materialen of door gebruik van duurzaam gewonnen natuurlijke bronnen. En daarbij mag verwacht worden dat de aannemer met zijn tijd meegaat qua keuzes van materialen en werkwijzen. Toch is de praktijk weerbarstiger zoals blijkt uit de navolgende 2 voorbeelden uit de schadepraktijk van bouwverzekeringen.

Donderdag 11 april 2024
Duurzaam én veilig werken met Litium-Ion

Lithium-ion accu’s zijn vaak de kerncomponenten van elektromobiliteit en ze leveren een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. Door de hoge energiedichtheid en lange levensduur worden deze accu’s heel veel gebruikt. Li-Ion accu’s zijn echter ook gevoelig voor verkeerd gebruik en beschadiging. In deze checklist zet onze verzekeringspartner Howden een aantal aandachtspunten voor veilig werken met Litium-Ion op een rij.

Donderdag 11 april 2024
CBRE verkleint afvalberg van klanten dankzij herbruikbare bekers van Selecta

CBRE, een wereldwijd dienstverlener en investeerder in commercieel vastgoed, introduceert bij haar klanten de ‘Geen Gezeur’-wasservice van Selecta. Werknemers drinken zo uit kwalitatieve herbruikbare koffiebekers die door Selecta ingezameld en gereinigd worden. Dankzij dit initiatief verkleinen klanten van CBRE hun afvalberg aanzienlijk en zijn ze beter gewapend tegen de immer strenge wetgeving rond recycling.