Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Bier bratwurst dikke auto s en houtbouw twente ging naar terhalle

Bier, Bratwurst, dikke auto's en houtbouw: Twente ging naar Terhalle

Dinsdag 16 mei 2023

Op uitnodiging van ons kersverse lidbedrijf Terhalle Ecobouw uit Hengelo hebben wij een excursie georganiseerd naar het moederbedrijf in het Twents-Duits grensgebied. De bedrijfsactiviteiten van de Terhalle Ahaus-Ottenstein bestaan uit houtbouw, projectbouw, afbouw, ramen en gevels. Door alle producen prefab te maken in de fabriek hoeven de elementen op de bouwplaats alleen te worden geassembleerd. Deze manier van fabriceren bespaart tijd, is milieuvriendelijker en is beter controleerbaar.

In Nederland is houtbouw in opkomst. Kijk maar naar de nieuwe fabrieken in Twente, zoals bij Plegt Vos, Hodes Huisvesting en GewoonHout. In Duitsland zit houtbouw al veel langer in de cultuur verweven. In onze regio zijn we altijd nog gek op het gebakken product (bakstenen) en heeft houtbouw een imago wat nog niet helemaal passend is in ons drassige land. Het is dan ook mooie kans dat we achter de schermen mochten kijken bij Terhalle Holzbau en konden kennismaken met hun nieuwe productiemethodieken.

Deutsche Gründlichkeit

Duitsland klinkt misschien ver weg, maar we zitten op een paar kilometer afstand van elkaar. Er zijn ook veel verschillen over en weer. Is het waarschijnlijk dat een Duitse aannemer in Nederland gaat werken en vice versa? Het begint al met de wet- en regelgevingen en normeringen. Dan hebben we het nog niet gehad over de cultuurverschillen. De Duits-Nederlandse Handelskamer is daarom ook direct betrokken bij deze excursie. In een uitgebreide paneldiscussie onder leiding van Aldo Lodder kwamen de culturele en juridische verschillen uitgebreid aan bod tussen Twentse en Duitse bouwers, maar ook praktische zaken waar je op moet letten als je zakendoet in Duitsland werden besproken.

Kijkje in de keuken

Stefan Slaghekke van Terhalle geeft vervolgens een korte presentatie over de verschillen in bouwmethodes en het verschil in innovaties tussen Nederland en Duitsland. Vanwege de vele aanmeldingen kregen twee groepen een uitgebreide excursie door de verschillende fabrieken onder begeleiding van Ludger Wittland, Heinz-Bernd Röring en Stefan Slaghekke. Na afloop werd de zeer geslaagde bijeenkomst gevierd met bier, Bratwurst mit pommes, oh nee, toch soep en broodjes. 

Jorrit van Ommen
Verenigingsmanager Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 15 juli 2024
Rekentool extra voorwaarden TOjuli beschikbaar

Sinds deze maand gelden er strengere voorwaarden bij de TOjuli-eis. Je kan niet meer volstaan met het vinkje ‘actieve koeling’ binnen de BENG berekeningen. Er gelden enkele aanvullende voorwaarden. Via de website van RVO kan je een rekentool aanvragen voor de vereenvoudigde berekening van de koelcapaciteit.

Woensdag 10 juli 2024
Ook provincie Limburg hanteert ingroeimodel emissieloos bouwen

Najaar 2023 tekenden ruim 45 partijen het convenant Schoon en Emissieloos bouwen. Zo ook de provincie Limburg. De provincie sprak met een aantal grote Limburgse gemeenten af om de methode van gemeente Eindhoven te gebruiken, elk op een eigen ambitieniveau met het convenant SEB als minimumeis.

Vrijdag 5 juli 2024
Hoe klimaatmaatregelen eenvoudig omgezet worden tot commercieel voordeel

Het Klimaatakkoord of de Green Deal zorgen ervoor dat steeds meer bouw- & infrabedrijven moeten aantonen welke impact zij hebben op het klimaat. Ze worden verantwoordelijk gehouden de CO2-uitstoot verder te verlagen. Hiervoor is een accurate CO2-registratie noodzakelijk.