Logo Bouwend Nederland

Bouwen met houten blokken: zo werkt het

Dinsdag 11 augustus 2020

Hoe regel je snel een nieuw gebouw? Door hem vooraf al gebouwd te hebben zodat je hem op de locatie alleen maar in elkaar hoeft te zetten. Die techniek is er inmiddels ook met muur- en dakelementen van hout en in dit stuk leggen we uit hoe dat werkt.

Prefabwoningen bestaan al tientallen jaren, maar wist je dat je ook geprefabriceerd kan bouwen met hout? Het Belgische bedrijf Tymber Buildings bedacht Blokiwood, waarmee je met houten muur- en dakelementen hele gebouwen samenstelt.

Wat is Blokiwood?

De houten elementen (blokken) van Blokiwood zijn circulair, ecologisch en formaldehydevrij. De blokken zijn duurzaam, comfortabel/gezond en energiebesparend. Ze zijn tevens snel en eenvoudig te plaatsen en zorgen voor geïsoleerde, luchtdichte en koudebrugarme wanden en daken. Als een gebouw eenmaal staat, kan deze ook makkelijk weer worden gedemonteerd en elders worden opgebouwd. Daarnaast kunnen de blokken opnieuw worden verwerkt tot grondstof. Tijdens de groei neemt hout meer CO2 op dan het tijdens de productie en het gebruik uitstoot. Daardoor kan de koolstofbalans positief zijn.

Hoe sterk is een houten prefabpand?

De elementen kunnen tot negen ton per lopende meter dragen. Ze zijn luchtdicht en waterdampdoorlatend. De R-waarde is 5,26 m2 k/W en kan verhoogd worden naar 7,10 m2 k/W. Bij dakelementen ligt de R-waarde op 7,8 m2 k/W.

Snel te plaatsen

Robert Bekkers, directeur van Tymber Buildings, noemt het bouwen met Blokiwood "bouwen met LEGO". "Het is groter en ecologisch verantwoord." De dakelementen wegen niet meer dan 75 kilo, de wandelementen tot 60 kilo. Daardoor kunnen twee mensen ze plaatsen zonder kraan. Door vooraf te fabriceren kan tot 0,4 m2 per uur worden geplaatst, bij dakelementen is dat om 0,5 m2 per uur. Prefab heeft nog een ander voordeel, want na plaatsing kan meteen zowel binnen als buiten worden afgewerkt. De buitenzijde kan worden afgewerkt met steenstrips, pleisterwerk, metselwerk, hout of andere gevelmaterialen.

Blokiwood is een van de innovaties die zijn geüploadet op De Bouw Maakt Het Slim. Heb jij ook een handige innovatie waarmee je de bouw- en infrasector kan verrijken? Via dit formulier kan je hem aanmelden. 

Harry Wisse
Accountmanager Bouw & Infra Groot - Belangenbehartiging
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 11 april 2024
Invoering NIS2 wetgeving in Nederland vertraagd

Met de aankomende NIS2 wet komt er veel op bedrijven en hun mkb-toeleveranciers af. De invoeringsdatum van 18 oktober 2024 wordt in Nederland niet gehaald, maar wél in de landen die ons omringen. Dus doe je zaken met bedrijven over de grens, houd er dan rekening mee dat je opdrachtgever eisen kan stellen aan je digitale veiligheid.

Donderdag 11 april 2024
Publicatie voor opdrachtgevers: geef ruimte aan innovaties

Onze nieuwe publicatie beschrijft voor opdrachtgevers hoe ze out of the box oplossingen kunnen stimuleren. Natuurlijk mag je hen er ook op wijzen.

Dinsdag 9 april 2024
Toepassingen van AI in de bouw

Eind maart vond in Helsinki het eerste fysieke congres over AI in de bouw plaats. Bezoekers uit allerlei landen lieten zich informeren én inspireren over de nieuwste ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie. Die nadruk lag op de toepassing van AI in de ontwerpfase, zoals parametrisch ontwerpen. Maar ook toepassingen in de uitvoering kwamen aan bod. Bouwend Nederland was erbij en gaat samen met Hogeschool Rotterdam verder onderzoek doen naar AI in de bouw.