Cao Bouw & Infra 2021-2022 algemeen verbindend verklaard
Dinsdag 7 september 2021
Op 6 september 2021 is het besluit tot algemeenverbindendverklaring van de cao Bouw & Infra 2021-2022 gepubliceerd in de Staatscourant. Dat betekent iedereen vanaf 7 september 2021 de cao moet naleven.
De cao is per 7 september 2021 van toepassing op alle werkgevers en werknemers die vallen onder de werkingssfeer van de cao Bouw & Infra. De algemeenverbindendverklaring loopt gelijk met de looptijd van de cao, dus tot 1 januari 2023.
Bouwend Nederland is verheugd dat eerder geuite bedenkingen geen bezwaar voor de algemeenverbindendverklaring hebben opgeleverd. Hiermee zijn ook de loonsverhoging van 1,5% per 1 augustus 2021, de loonsverhoging van 3% per 1 januari 2022 en de eenmalige bruto uitkering van 1% van het vast overeengekomen jaarloon voor iedereen die onder de werkingssfeer valt van de cao Bouw & Infra definitief.
Gerelateerd nieuws
Op maandag 2 december gingen werkgevers en werknemers voor de vierde keer om tafel om te komen tot een nieuwe cao Bouw & Infra. Werkgevers hebben zich verbaasd over de halsstarrige houding van de vakbonden. Zij tonen geen enkele beweging ten aanzien van de lijst eisen voor UTA-personeel die dusdanig lang is dat deze geen ruimte laat voor loonstijgingen voor bouwplaatspersoneel. Vakbonden drijven hiermee een wig tussen deze groepen werknemers.
Vanaf 2026 geldt binnen de cao bouw & infra een nieuw functie- en loongebouw voor bouwplaats-, uta- en steigerbouwfuncties. Ook is er straks één loongebouw en moeten alle medewerkers per 31 december 2025 in een nieuwe functiegroep zijn ingedeeld. Hoe pak je dat het beste aan? Fenneken Lamaker, beleidsadviseur duurzame inzetbaarheid bij Bouwend Nederland, geeft vijf tips.
Maandag vond de derde onderhandelingsronde plaats over een nieuwe cao. Werkgevers en werknemers hebben een aantal onderwerpen aangekaart die uitvoerig werden besproken. Alhoewel er uitgebreid is gesproken, zijn er nog geen concrete voorstellen waarover een akkoord is bereikt.