Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. De 5 technologie trends om naar uit te kijken in 2022

Dé 5 technologie trends om naar uit te kijken in 2022

Donderdag 2 februari 2023

In 2021 is er veel gebeurd op het gebied van technologische trends. Zo is het 5G-netwerk verder uitgebreid en lijkt deze in 2022 écht zijn stempel te zetten. 2022 staat in het teken van diverse interessante technologische ontwikkelingen. Wij hebben de 5 meest veelbelovende trends voor 2022 voor de leden van Bouwend Nederland op een rij gezet.

Trend 1: Metaverse, een virtuele wereld

In oktober 2021 veranderde Facebook haar naam in Meta. De komende jaren staan namelijk in het teken van de ontwikkeling van een virtuele wereld: het metaverse. Metaverse is een virtueel universum waar consumenten en bedrijven naast de fysieke wereld leven. Dit klinkt misschien als een slechte SCI-FI film uit de jaren ’80, maar is verre van een illusie. Denk maar aan de opkomst van de virtual reality-brillen, waarbij men zich door middel van een virtual reality-headset kan bewegen in een 3D omgeving. Ook in de bouw zal deze ontwikkeling grote vooruitgang brengen.

Metaverse staat voor de ontwikkeling waarbij grotere getallen mensen zich online in een virtuele wereld bevinden. Het is een gedeelde virtuele wereld waarbij virtual reality en de echte wereld samenkomen. En dan niet alleen op het gebied van plezier en ontspanning zoals wij virtual reality vandaag de dag vooral kennen. Metaverse kan ook zeker op zakelijk gebied in de toekomst veel betekenen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een bouwomgeving te creëren waarbij je door middel van de virtual reality de eindbouw al kan zien.

Voorlopig zal de ontwikkeling van Web 3, zoals metaverse ook wel wordt genoemd, nog ver van de werkelijkheid zijn. Toch zijn veel bedrijven niet bang om in metaverse te investeren.

Trend 2: NFT

Het is heel gebruikelijk om veel geld te betalen voor materiële goederen zoals auto’s, horloges en kunstwerken. Echter is dit minder gebruikelijk voor digitale objecten zoals bijvoorbeeld muziek of afbeeldingen. De waarde hiervan was nooit hetzelfde, omdat het ‘product’ niet uniek was. Het kan namelijk gemakkelijk gekopieerd of gedeeld worden.

Met de opkomst van Non-fungible Token ofwel NFT wordt het mogelijk om eigenaarschap aan deze digitale objecten te koppelen. Een NFT kan gezien worden als een niet vervangbaar eigendomscertificaat. Het is dé manier om afbeeldingen, muziek, video’s en games als jouw eigendom toe te wijzen. NFT’s creëren eigenaarschap aan digitale objecten.

Met de opkomst van metaverse moet er op een manier aangetoond kunnen worden dat iemand eigenaar is van een digitaal object. Hierdoor wordt er een nieuw stelsel gemaakt waarbij op een veilige manier objecten kunnen worden overgedragen. Er zal een markt ontstaan waarbij o.a. creatievelingen, artiesten en fans goederen kunnen verkopen. Zie jij het al voor je dat je je bouwtekeningen of bouwwerken digitaal in een online universum verkoopt? Wij nog niet … 2022 zal het ons leren!

Trend 3: Hybride werken

Gedurende de lockdown werd er naar alternatieven gezocht om thuis digitaal te werken. In de toekomst zal deze trend zich alleen maar verder ontwikkelen. Naast de voordelen voor bouwbedrijven, zoals kostenverlaging en productiviteit zijn er ook voordelen voor werknemers. Zo is de productiviteit thuis vaak hoger en scheelt het niet hoeven reizen veel tijd. Door de pandemie gaan bedrijven verplicht mee in de trend door medewerkers een digitale werkplek aan te bieden. Een online werkplek geeft medewerkers onbeperkt toegang tot benodigdheden, waardoor zij op elk gewenst moment en elke gewenste locatie kunnen werken. Op deze manier vervaagt de grens tussen werk en privé.

Daarnaast kwam tijdens het coronavirus de opmars van video bellen, denk maar aan Teams of Zoom. Deze trend zal zich ook in de toekomst alleen maar door ontwikkelen. Hoe fijn om niet elke dag honderden kilometers te rijden voor een vergadering, maar straks gewoon met een simpele druk op de knop.

Naast de opmars van videobellen, kwam ook het online les geven. Gedurende de pandemie zaten de meeste cursisten thuis. Hierdoor moesten cursisten de lessen online volgen. In 2022 zullen ook bouwbedrijven cursussen en lessen online gaan aanbieden.

Trend 4: Het 5G netwerk

Het 5G netwerk is logischerwijs de opvolger van het 4G netwerk. Het is de vijfde generatie in mobiele netwerken. Zoals je eerder al kon lezen nemen we in 2022 langzaam afscheid van het welbekende 3G netwerk. Daardoor wordt er ruimte gemaakt voor nog snellere en stabielere internetverbindingen. 5G gaat snel voor eindeloze mogelijkheden zorgen. De voordelen van een sneller en betrouwbaarder 5G-netwerk betekenen voor elke sector een enorme stap vooruit in de connectiviteit. Vooral binnen de bouwsector biedt het een groot potentieel voor de verwerking van mobiele data.

De betrouwbaarheid van het 5G netwerk wordt ongeëvenaard. Dankzij de slimme en dynamische vorm is de verbinding veel stabieler. 5G zal een grote rol spelen bij de oplevering van bouwprojecten op het gebied van het verzamelen, vastleggen en analyseren van gegevens. Daarnaast kan er dankzij 5G meer geïnnoveerd worden met Internet Of Things. Denk hierbij aan het efficiënter maken van je leveringsketen en het optimaliseren van processen. Ook kunnen bijvoorbeeld producten veel beter beveiligd worden door middel van chips die heel nauwkeurig kunnen meten waar een product zich bevindt. Al deze informatie kan real-time naar jou gestuurd worden.

Trend 5: Nieuwe smartphones

Dat smartphone fabrikanten zich continu willen verbeteren én nieuwe toestellen ontwikkelen, is algemeen bekend. Naar verwachting komt bijvoorbeeld Samsung met 52 verschillende toestellen. Een hele hand vol en daarom erg onoverzichtelijk. Daarom zetten wij alvast de meest veelbelovende telefoons op een rij.

Samsung Galaxy S22 – verwachting januari 2022
Samsung staat bekend om kwalitatief goede telefoons met uitzonderlijke camera’s. In 2022 lanceren zij de opvolger van de S21. De Samsung Galaxy S22 zal vooral qua processor en batterij flink verbeterd worden.

iPhone 14 – verwachting september 2022
Ieder jaar in september wordt de nieuwste editie iPhone uitgebracht. Het blijft altijd een grote verrassing wat er allemaal nieuw zal zijn, maar Apple garandeert toch vaak veel nieuwe features. De verwachting is dat de camera nog verder verbeterd zal zijn en de wifi connectie veel stabieler.

Overige Telefoons – verwachting verspreidt over 2022
Apple en Samsung zijn allang niet meer de enige twee grote spelers in de telecommarkt. OnePlus en Oppo zijn Chinese fabrikanten die de laatste jaren steeds meer aandeel krijgen binnen de telecommarkt. Naar verluidt komt OnePlus in maart 2022 met de nieuwe OnePlus 10. Daarnaast komt Google naar alle waarschijnlijkheid met een nieuw toestel, de Google Pixel 6a. Tot slot zullen voornamelijk vouwbare telefoons het verschil gaan maken in 2022. Zo zijn Motorola en Honor al bezig met mogelijke designs. Wat denk jij, worden opvouwbare telefoons de toekomst?

Bouwend Nederland Telefonie

Wil je meer weten over Bouwend Nederland Telefonie? Neem dan contact op met de afdeling ledenvoordeel of bel 079 3 252 166.

BNL Ledenvoordeel

Gerelateerd nieuws

Maandag 8 juli 2024
'Samen bouwen aan digitale vooruitgang'

Het aanbod van ons om deel te nemen aan een onderzoek naar de invloed van BIM op functies in de bouw, kwam voor Maas-Jacobs op het juiste moment. Vanaf volgend jaar gaan ze de ontwerpfase van alle projecten in 3D uitvoeren. Wat betekent dat voor de taken van medewerkers, en hoe ervaren zij deze taken? Het onderzoek leverde waardevolle inzichten op, vertelt BIM-manager Patrick van Dongen.

Vrijdag 28 juni 2024
Slimmer samenwerken met het digitaal bouwwerkdossier

Vorige week is het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) gelanceerd. Het DSGO kent negen belangrijke bouwstenen, waaronder standaarden, uitwisselingsprotocollen en zaken als identificatie en autorisatie. Joppe Duindam, manager brancheontwikkeling en verenigingszaken: “Beter digitaal samenwerken is cruciaal om een groot aantal maatschappelijke uitdagingen op te lossen. Het recent door Ketenstandaard gepubliceerde whitepaper over het digitaal bouwwerkdossier beschrijft hoe deze digitale samenwerking goed kan werken voor onze sector.”

Maandag 17 juni 2024
Lancering Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving

Het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) is klaar voor gebruik: op 18 juni wordt versie 1.0 van het afsprakenstelsel gelanceerd en officieel overgedragen aan de markt. Met DSGO is een veilige, betrouwbare en gecontroleerde toegang tot digitale informatie vanuit de hele keten in de ontwerp-, bouw- en technieksector een flinke stap dichterbij.