1. Home
  2. Nieuws
  3. De 7 meest gehoorde smeersmoesjes

De 7 meest gehoorde smeersmoesjes

Maandag 26 juni 2023

Heb jij ook zo’n medewerker die zich nooit insmeert met zonnebrand? Vaak met een slap smoesje waarom insmeren niet nodig zou zijn. Super zonde, want zonverbranding verhoogt het risico op huidkanker. Hoog tijd dus om de waarheid te vertellen over al die smeersmoesjes.

De waarheid over de meest gehoorde smeersmoezen

Welke smoes hoor jij regelmatig om je niet in te smeren voor je naar buiten gaat? Verbrandt je collega nooit? Of vindt je zonnebrand zo plakken? In dit artikel vertelt onze voordeelpartner Zilveren Kruis de waarheid over de 7 meest gehoorde smeersmoezen. En leggen ze uit waarom het tóch belangrijk is je in te smeren. Heb jij volgende keer een waterdicht antwoord als je weer zo’n smeersmoes voorbij hoort komen.

1. Het is bewolkt, ik hoef me niet in te smeren

De uv-straling van de zon bestaat uit uv-A en uv-B straling. uv-A straling is verantwoordelijk voor huidkanker en huidveroudering. Deze straling is het hele jaar aanwezig. En wordt niet tegengehouden door wolken of glas. Daarom is het belangrijk om je het hele jaar te beschermen tegen de zon. Zelfs als het bewolkt is. Of als je achter glas zit.

2. Ik heb vitamine D nodig

Ons lichaam maakt vitamine D aan als we in contact komen met zonlicht. Dat betekent niet dat we urenlang onbeschermd de zon in hoeven voor een voorraadje vitamine D. Dat is echt een misverstand. Midden op de dag een kwartiertje per dag je gezicht, handen en nek blootstellen aan de zon is al voldoende. Nog beter is het om een zo groot mogelijk huidoppervlak slechts een paar minuutjes rondom bloot te stellen, maar daar moet je maar net de gelegenheid voor hebben. En dat kan gewoon met zonnebrandcrème factor 30. Deze verhindert de aanmaak van vitamine D niet.

3. Mijn huid verbrandt nooit

Hoe gevoelig jouw huid is voor zonlicht hangt deels af van je huidtype. Dat is erfelijk bepaald. Er zijn 6 huidtypes. Oplopend van licht naar donker. Mensen met de 3 lichtste huidtypes zijn het meest gevoelig voor uv-straling. En deze straling zorgt er dus voor dat je sneller huidschade krijgt. Maar ook voor mensen met de 3 donkerste huidtypes blijft het belangrijk om je huid te beschermen tegen uv-straling. Ook al verbrand je dus minder snel.

4. Ik zit/werk bijna altijd in de schaduw

Zelfs in de schaduw is er nog uv-straling. Tuurlijk, het is minder dan in de volle zon. Maar wist je dat ongeveer 50% van de uv-stralen je lichaam alsnog bereiken onder de parasol? De zonnestralen weerkaatsen via de bodem om je heen. En ook de wolken laten uv-straling door. Dus zelfs onder de parasol, schaduwdoek of in de schaduw is het advies: smeer je in.

5. Ik smeer me alleen in als ik ga zonnen op het strand

Insmeren als je naar het strand gaat, is voor veel zonaanbidders een gewoonte. Maar ook als je buiten aan het werk bent, gaat sporten, met je kinderen naar de speeltuin gaat of op een terrasje ploft is er kans op zonschade en verbranding. Zorg dat een reisformaat zonnebrandcrème vanaf nu standaard in je tas zit.

6. Ik ben al voorgebruind, dus ik hoef niet meer te smeren

Even een paar keer onder de zonnebank voor de zomer begint? Niet verstandig. Onder de zonnebank krijgt je huid in korte tijd een grote hoeveelheid uv-straling te verduren. En meer uv-straling betekent ook meer risico op huidkanker. Dus ook hier geldt weer: wat je ook beweert, zorg dat je smeert!

7. Vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje

Nee, niet doen! Als je verbrandt door de zon ontstaan er verkeerde cellen. Deze cellen vermenigvuldigen zich en dit kan uitgroeien tot huidkanker. En naast huidkanker loop je dus ook het risico op een versnelde veroudering van de huid, rimpels en pigmentvlekken. Enne, verbrand je vóór je zestiende, dan is dit een extra grote risicofactor voor het krijgen van huidkanker. De gevolgen merk je pas jaren later.

Meer informatie over insmeren tegen huidkanker?

Dit artikel van Zilveren Kruis is tot stand gekomen in samenwerking met HUKAs (Huidkanker Stichting) en het Huidfonds. Neem eens een kijkje op de websites, daar vind je nog veel meer praktische informatie over zonnebrand, huidkanker, zonbescherming en verbranding.

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 20 december 2024
Loon- en salaristabellen cao Bouw & Infra per januari 2025

De nieuwe salaristabellen voor UTA- en bouwplaatsmedewerkers zijn weer gepubliceerd. De tabellen zijn van kracht per 1 januari 2025. Bekijk de tabellen via onderstaande downloads.

Vrijdag 20 december 2024
Stand van zaken cao-onderhandelingen

Tijdens onze vijfde onderhandelingsronde met vakbonden over de nieuwe cao Bouw & Infra hebben vakbonden het overleg tot nader order opgeschort. We wachten af tot vakbonden weer aan tafel willen. Hierbij bieden we een overzicht van de onderhandelingen tot dus ver en waar we als Bouwend Nederland staan. 

Vrijdag 13 december 2024
Waardevolle tips in toolboxen en Bewust Veilig-krant

Wat moeten je medewerkers weten om werkzaamheden veilig uit te voeren? Hoe worden ze zich bewust van de risico's? Hoe spreken ze hun collega’s aan op risicovol gedrag? Ook in 2025 komen deze en andere vragen weer aan bod tijdens onze toolboxen en in de Bewust Veilig-krant.