1. Home
  2. Nieuws
  3. De belastingdienst gaat handhaven op inzet van schijnzelfstandigen

Belastingdienst gaat handhaven op inzet van schijnzelfstandigen

Woensdag 11 september 2024

De Belastingdienst gaat per 1 januari 2025 weer controleren op de juiste inzet van zzp'ers en handhaven op schijnzelfstandigheid. Het kabinet heeft aangekondigd dat de handhaving per die datum start, zonder uitstel. Bouw- en infrabedrijven die niet volgens de wet- en regelgeving werken met zzp'ers lopen hierdoor het risico op een boete en naheffing. Wel zal de Belastingdienst het eerste jaar terughoudend zijn met het opleggen van boetes als bedrijven laten zien dat ze serieus werken aan het beter naleven van regels.

Handhaving per 1-1-2025

Vanaf 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst volledig op de juiste inzet van zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers), zoals blijkt uit een recent verschenen Kamerbrief. Bouw- en infrabedrijven die niet volgens de wet- en regelgeving werken met zzp’ers, riskeren naheffingen en boetes. Deze bedragen kunnen flink oplopen. 

De controles zullen plaatsvinden op basis van een steekproef en niet uitsluitend risicogericht aan de onderkant van de arbeidsmarkt (bijvoorbeeld bij een lager tarief dan €33 per uur). Nageheven kan worden met terugwerkende kracht tot uiterlijk 1-1-2025 en niet verder terug. Er wordt dus niet nageheven over eerdere periodes, behalve bij kwaadwillendheid of als er eerder al aanwijzingen aan het bedrijf zijn gegeven.

Geen boetes in het eerste jaar

In 2025 zal de Belastingdienst terughoudend zijn met het opleggen van boetes. Als bedrijven "aantoonbaar kunnen laten zien dat ze werken aan het verkleinen van schijnzelfstandigheid", komt de vergrijpboete van 25% of 50% te vervallen. Wij roepen onze lidbedrijven op om in actie te komen! Naheffingen zullen wel opgelegd worden bij de onjuiste inzet van zzp’ers en ook verzuimboetes voor te late betalingen blijven gelden. 

Wat doen wij?

Wij voeren overleg met de Belastingdienst en de betrokken ministeries over het handhavingsbeleid. Onze klankbordgroep met leden is nauw betrokken bij deze ontwikkelingen. Daarnaast bieden we onze leden advies, voorlichting, trainingen en andere hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op www.bouwendnederland.nl/zzp

Jaap van de Burgt
Manager beleid & public affairs mens & werk
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 20 november 2024
Omgevingsmanagement belangrijk bij incidenten

Vanuit de Governancecode Veilige Energienetten (GVE) leren we van gas, elektra en Arbo-incidenten. Het leren van elkaars ervaringen helpt patronen te herkennen en best practices te ontwikkelen, wat toekomstige incidenten voorkomt en de veiligheid verhoogt. Het is niet mogelijk om elk incident te behandelen binnen de GVE-werkgroepen leren van incidenten. Zo ook het incident van het passeren van een spoorwegovergang met een HDD-machine en valincidenten met fietsers. Beide losstaande incidenten hebben te maken met omgevingsmanagement. Heb jij te maken met boorwerkzaamheden bij spoorwegen of fietsers bij de uitvoering van je projecten, neem dan kennis van door Heijmans gedeelde leerpunten.

Woensdag 13 november 2024
Kostenindexering 2024-2025

Op 11 november 2024 heeft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) zijn Notitie Kostenindexering Ondergrondse Infra 2024-2025 opgeleverd. Deze kostenindexering is besproken met en geaccepteerd door Bouwend Nederland, Evides en Stedin. Evides, Stedin en ZiggoVodafone en ‘hun’ aannemers passen het EIB-Kostenindexeringsmodel als sinds 2021 toe in hun contracten. Het model leent zich goed voor een veel bredere toepassing in de sector ondergrondse infra voor energie, water en data.

Dinsdag 12 november 2024
SZW en Belastingdienst organiseren webinars over zzp en schijnzelfstandigheid

Op donderdag 14 november organiseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Belastingdienst twee webinars over zzp en schijnzelfstandigheid.