Kostenindexering 2024-2025
Woensdag 13 november 2024
Op 11 november 2024 heeft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) zijn Notitie Kostenindexering Ondergrondse Infra 2024-2025 opgeleverd. Deze kostenindexering is besproken met en geaccepteerd door Bouwend Nederland, Evides en Stedin. Evides, Stedin en ZiggoVodafone en ‘hun’ aannemers passen het EIB-Kostenindexeringsmodel als sinds 2021 toe in hun contracten. Het model leent zich goed voor een veel bredere toepassing in de sector ondergrondse infra voor energie, water en data.
Voorgeschiedenis van het model
In 2021 hebben Bouwend Nederland, de netwerkbeheerders Evides en Stedin en het EIB gezamenlijk een kostenindexeringsmodel ontwikkeld voor specifiek werkzaamheden m.b.t. distributieleidingen en huisaansluitingen. Dit EIB-model kent ten opzichte van andere, meer algemene indexeringsmodellen twee bijzonderheden:
- In het EIB-model is rekening gehouden met de bijzonderheden van de sector Ondergrondse Infra;
- Het model kijkt steeds een kalenderjaar terug (realisatie) en een kalenderjaar vooruit (prognose). En het verschil tussen het voor enig jaar geprognotiseerde en gerealiseerde kostenstijging wordt verrekend in het ophogingspercentage per 1 januari van het volgende kalenderjaar.
Toekomst van het model
Het EIB-Kostenindexeringsmodel is in 2024 geëvalueerd door een evaluatiecommissie waarin diverse aannemers en netwerkbeheerders zitting hadden. Uit die evaluatie is gebleken dat de ervaringen van de opdrachtgevers en opdrachtnemers met dit model erg positief zijn, dat dit model goed aansluit op de omstandigheden en de behoeften van de opdrachtgevers en opdrachtnemers in de ondergrondse infra. Uit de evaluatie zijn ook verbetervoorstellen naar voren gekomen, zoals het voortaan rekening houden met de toenemende elektrificatie van het materieel en het frequenter meten en indexeren van de kostenontwikkelingen. Deze verbeteringen zullen in 2025 worde doorgevoerd.
Bredere inzet model
De evaluatiecommissie heeft de wens uitgesproken dat het EIB-kostenindexeringsmodel breder in de sector toepassing gaat vinden, door meer netwerkbeheerders en in meer soorten contracten gebruikt gaat worden. In het Uitvoeringsakkoord dat Netbeheer Nederland, Bouwend Nederland en Techniek Nederland in juni 2024 hebben gesloten is ook afgesproken om de bredere toepassing te onderzoeken.
Bekijk hier de notitie van het EIB.
Gerelateerd nieuws
Vanuit de Governancecode Veilige Energienetten (GVE) leren we van gas, elektra en Arbo-incidenten. Het leren van elkaars ervaringen helpt patronen te herkennen en best practices te ontwikkelen, wat toekomstige incidenten voorkomt en de veiligheid verhoogt. Het is niet mogelijk om elk incident te behandelen binnen de GVE-werkgroepen leren van incidenten. Zo ook het incident van het passeren van een spoorwegovergang met een HDD-machine en valincidenten met fietsers. Beide losstaande incidenten hebben te maken met omgevingsmanagement. Heb jij te maken met boorwerkzaamheden bij spoorwegen of fietsers bij de uitvoering van je projecten, neem dan kennis van door Heijmans gedeelde leerpunten.
Alweer bijna een week geleden vond het projectbezoek van Y-ONG aan een project van Gasunie en Heijmans, Warmtelinq, plaats. Warmtelinq is ontwikkeld door Gasunie en transporteert warmte van Rotterdam naar Den Haag en Leiden. Warmtelinq transporteert warmte naar 120.000 woning equivalenten waarbij een jaarlijkse reductie qua uitstoot wordt gerealiseerd van 180.000 ton co2.
Het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer op donderdag 7 november markeerde een cruciale stap in het onder de aandacht brengen van de uitdagingen van infrastructuurprojecten. We hebben samen met Heijmans, Dura Vermeer en Mobilis TBI de politiek meegenomen in de uitdagingen die spelen in de markt. Ook opdrachtgevers en aanbestedingsexperts waren aanwezig, zodat het gesprek vanuit verschillende perspectieven kon worden gevoerd.