1. Home
  2. Nieuws
  3. Y ong warmtelinq projectbezoek

Y-ONG Warmtelinq projectbezoek

Maandag 11 november 2024

Alweer bijna een week geleden vond het projectbezoek van Y-ONG aan een project van Gasunie en Heijmans, Warmtelinq, plaats. Warmtelinq is ontwikkeld door Gasunie en transporteert warmte van Rotterdam naar Den Haag en Leiden. Warmtelinq transporteert warmte naar 120.000 woning equivalenten waarbij een jaarlijkse reductie qua uitstoot wordt gerealiseerd van 180.000 ton co2.

We hebben te maken met ambitieuze klimaatdoelen, maar uitvoering hiervan is lastig. Dit komt mede door wet- en regelgeving. In Zuid Holland heeft het project bovendien een bijzondere situatie, er zijn relatief veel bronnen. Maar Zuid Holland is een dicht bebouwde omgeving en heeft daardoor beperkte ruimte voor opwekking van elektriciteit. Wil je meer weten over het project? Kijk hier de video.

Locaties

Na interessante presentaties van Elco Speelman (Warmtelinq) en Robin Versluis en Gijs van Gorp (Heijmans) bezochten we meerdere locaties in Den Haag om met eigen ogen te zien hoe dit grote project wordt vormgegeven. Dat de uitvoering lastig is, is goed te zien op de diverse locaties. Er is weinig ruimte voor de werkzaamheden en materiaalopslag. Daarnaast is het een hele klus om bijvoorbeeld omwonenden tevreden te houden. Mooi te zien dat het uiteindelijk toch altijd lukt.

Nieuwjaarsborrel

In het nieuwe jaar staan er ook weer verschillende interessante bijeenkomsten op de planning. Zo is het Y-ONG bestuur bezig met het organiseren van een tweedaagse studiereis naar Brussel. Daarnaast wordt binnenkort de uitnodiging verstuurd voor het projectbezoek/de nieuwjaarsborrel bij de Twentsche Kabelfabriek BV (TKF) in Haaksbergen. We starten de middag met een rondleiding door de fabriek en sluiten de middag gezellig samen af met een nieuwjaarsborrel. De uitnodiging wordt binnenkort verstuurd. Ben jij nog niet aangesloten bij Y-ONG en wil je graag een uitnodiging ontvangen? Meld je dan snel aan

 

Bernadette Maat - de Boer
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 20 november 2024
Omgevingsmanagement belangrijk bij incidenten

Vanuit de Governancecode Veilige Energienetten (GVE) leren we van gas, elektra en Arbo-incidenten. Het leren van elkaars ervaringen helpt patronen te herkennen en best practices te ontwikkelen, wat toekomstige incidenten voorkomt en de veiligheid verhoogt. Het is niet mogelijk om elk incident te behandelen binnen de GVE-werkgroepen leren van incidenten. Zo ook het incident van het passeren van een spoorwegovergang met een HDD-machine en valincidenten met fietsers. Beide losstaande incidenten hebben te maken met omgevingsmanagement. Heb jij te maken met boorwerkzaamheden bij spoorwegen of fietsers bij de uitvoering van je projecten, neem dan kennis van door Heijmans gedeelde leerpunten.

Woensdag 13 november 2024
Kostenindexering 2024-2025

Op 11 november 2024 heeft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) zijn Notitie Kostenindexering Ondergrondse Infra 2024-2025 opgeleverd. Deze kostenindexering is besproken met en geaccepteerd door Bouwend Nederland, Evides en Stedin. Evides, Stedin en ZiggoVodafone en ‘hun’ aannemers passen het EIB-Kostenindexeringsmodel als sinds 2021 toe in hun contracten. Het model leent zich goed voor een veel bredere toepassing in de sector ondergrondse infra voor energie, water en data.

Donderdag 7 november 2024
'Mijlpaal in de lobby: bouwsector en Tweede Kamer in gesprek over uitdagingen infra'

Het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer op donderdag 7 november markeerde een cruciale stap in het onder de aandacht brengen van de uitdagingen van infrastructuurprojecten. We hebben samen met Heijmans, Dura Vermeer en Mobilis TBI de politiek meegenomen in de uitdagingen die spelen in de markt. Ook opdrachtgevers en aanbestedingsexperts waren aanwezig, zodat het gesprek vanuit verschillende perspectieven kon worden gevoerd.