Logo Bouwend Nederland

Energieprestatievergoeding 2.0 vanaf oktober open

Woensdag 13 september 2023

Woensdag 6 september werd het herziene Besluit energieprestatievergoeding gepubliceerd in het Staatsblad. Deze nieuwe regeling geldt per 1 oktober en is per 1 januari 2024 verplicht voor alle nieuwe EPV-projecten. Voor leden die samenwerken met woningcorporaties is het handig om zich te verdiepen in de EPV 2.0.

Wat is er veranderd in de EPV 2.0?

Kort samengevat kunnen we zeggen dat de regeling nu:

  • aansluit op de NTA8800
  • aansluit op de Nationale prestatie afspraken door de introductie van een ‘EPV-basis’
  • versoepeld is wat betreft eisen rond monitoring
  • geschikt is voor energiezuinige hoogbouw tot zo’n 10 lagen

Voor bestaande bouw is de belangrijkste verandering waarschijnlijk de introductie van het niveau ‘EPV basis’. Dit niveau kan worden gezien als een eerste stap naar volledige verduurzaming van een woning, feitelijk de introductie van een EPV in stappen. Zie ook de publicatie in het Staatsblad.

"Economische waarde EPV 2.0 in potentie groot"

Ivo Opstelten, directeur van Stroomversnelling: "Corporaties worstelen met de omvang en de kosten van de verduurzamingsopgaven in zowel de bestaande bouw als de nieuwbouw. Het inzetten van de energieprestatievergoeding kan leiden tot een business case die wél duurzaam is, en die zelfs de financiële kracht kan geven om de hele marathon uit te lopen, tot aan 2050. Het is dan ook belangrijk dat corporaties – en hun bouwpartners - goed op de hoogte zijn van de veranderingen in de EPV 2.0 ten opzichte van de EPV 1.0."

Meer informatie over de geactualiseerde EPV is straks ook te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Opstelten is ook een van de sprekers tijdens de najaarsbijeenkomst van afdeling Brabant Mid-West. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden: Ledenbijeenkomst afdeling Brabant Mid-West, thema verduurzaming - Home (aanmelder.nl)


Informatiepakketten duurzaamheid voor mkb-leden

Duurzaamheid biedt op korte termijn kansen in de markt. Tegelijk worden op duurzaamheid steeds meer eisen gesteld. Om je goed te verdiepen in dit marktsegment en de bijhorende regelgeving, maakten we drie praktische en overzichtelijke informatiepakketten. Deze informatiepakketten zijn in het bijzonder interessant voor kleine en middelgrote (infra)bouwers.

Edgar van Niekerk
Beleidsadviseur Duurzaamheid

Gerelateerd nieuws

Woensdag 17 april 2024
"In 2025 hebben alle fabrikanten emissieloos materieel beschikbaar"

Volvo is de eerste Europese leverancier waar zwaar elektrisch bouwmaterieel van de band rolt. Ben Möhlmann van Volvo-distributeur SMT Netherlands spreekt veel bouwbedrijven. Zo kan hij hun wensen goed vertalen naar de fabrikant. Hij houdt een pleidooi voor een subsidie voor opdrachtgevers, zodat aannemers de daadwerkelijke kosten van emissieloos werken kunnen berekenen. En opdrachtgevers: stop met boeteclausules, zoek vooral samen naar oplossingen.

Dinsdag 16 april 2024
BouwBite over netcongestie: meer nadruk op flexvermogen

Afdeling Oost Brabant en Brabant Mid-West organiseren vier keer per jaar een online BouwBite over een actueel thema. Deze keer ging het over netcongestie. Manager strategie Edwin Edelenbos van Netbeheer Nederland legde de ruim zestig deelnemers helder uit wat er speelt.

Donderdag 11 april 2024
Duurzaamheid raakt ook verzekerbaarheid

Prima als de opdrachtgever duurzaam wil bouwen, maar niet alleen voor risico aannemer! Duurzaamheid is belangrijk en leden van Bouwend Nederland werken er uiteraard aan mee. Door hergebruik van materialen of door gebruik van duurzaam gewonnen natuurlijke bronnen. En daarbij mag verwacht worden dat de aannemer met zijn tijd meegaat qua keuzes van materialen en werkwijzen. Toch is de praktijk weerbarstiger zoals blijkt uit de navolgende 2 voorbeelden uit de schadepraktijk van bouwverzekeringen.