Enthousiaste deelnemers van 'Werf jouw talent van de toekomst!' willen meteen aan de slag
Donderdag 9 februari 2023
Dat de bouw heel hard mensen nodig heeft, is algemeen bekend. Maar hoe die mensen te krijgen, is de grote vraag. Tijdens het evenement 'Werf jouw talent van de toekomst!' in Breda zochten bouwbedrijven, opleidingsbedrijven en jongeren dinsdag 7 februari samen naar het antwoord.
Een toepasselijker locatie voor het evenement was moeilijk denkbaar. Het Talentencentrum in Breda is weliswaar een multifunctioneel sportcentrum, het is wel een plek waar talenten de kans krijgen zich te ontwikkelen. En niet alleen sporttalenten, maar ook bouwtalenten. Het sportcentrum, waar Van Wijnen nog volop aan aan het bouwen is, is namelijk ook een leerling-bouwplaats. Dé plek dus om met bouwbedrijven, opleidingsbedrijven en jongeren te brainstormen over hoe de bouw aan meer bouwtalenten kan komen.
Inspirerende eye-openers
De bijeenkomst werd georganiseerd door Bouwend Nederland afdeling Brabant Mid-West in samenwerking met de opleidingsbedrijven Bouwmensen Tilburg, Bouwmensen Zuidwest en de BouwSchool Breda plus bouwbedrijf Van Wijnen en de marketing-communicatie experts van RauwCC. Manon Bode van dat Rotterdamse bedrijf legde de circa tachtig aanwezigen uit hoe je anno 2023 jongeren bereikt. Social media zijn de weg, en dan vooral TikTok, maakte ze duidelijk. Toch wel een eye-opener voor de leden die nog altijd zweten op mooie vacatureteksten voor een advertentie in de krant.
Vervolgens nam Danny Vermeer van Van Wijnen de aanwezigen mee in zijn carrière-reis. Begonnen als leerling in de bouw is hij na 17 jaar scholing en studie via verschillende functies doorgegroeid naar adjunct-directeur bij Van Wijnen Breda. Een inspirerend verhaal dat duidelijk maakt dat de bouw veel meer mogelijkheden biedt dan veel mensen op het eerste gezicht zullen denken.
Vraag het de jongeren
Na de presentaties moesten de handen uit de mouwen worden gestoken. De deelnemers gingen uiteen in groepjes om zich te buigen over een aantal stellingen. Maatschappelijke vraagstukken zijn voor jongeren belangrijk om een keuze te maken voor de sector bijvoorbeeld, en De bouw- en infrasector is ouderwets qua personeelsbeleid. "Is dit zo of is dit niet zo? En hoe zouden we het anders kunnen doen?", werd aan de groepjes gevraagd. Aan elke discussietafel zaten niet alleen vertegenwoordigers van bouwbedrijven en opleidingsbedrijven, maar ook een bouwleerling. Want als je wilt uitvogelen hoe je jongeren ervan kunt overtuigen dat de bouw ze een heel aantrekkelijk toekomstperspectief biedt, dan is het wel zo slim om daar ook jongeren zelf bij te betrekken.
Laat zien wat je doet
De uitkomsten van de interactieve sessies werden onder leiding van dagvoorzitter en voormalig sportpresentator Toine van Peperstraten besproken in een panel. Uiteraard zat ook daar weer een jongere in. Iedereen bleek het erover eens te zijn dat het heel belangrijk is om nog veel meer te laten zien wat de bouw als sector is en doet. En dat het vooral zaak is om jongeren ook daarbij te betrekken. "We hebben een prachtige sector met mensen die veel passie voor hun werk hebben en trots zijn op wat ze samen met anderen maken. Laat vooral jongeren die in de sector werken, aan andere jongeren laten zien en vertellen wat ze doen. Dán krijgen jongeren een beter beeld van wat de bouw inhoudt en aan diversiteit en functies biedt", was de conclusie. Diverse bedrijven willen die geleerde les zo snel mogelijk ten uitvoer brengen, bleek uit reacties op de bijeenkomst. "We willen meteen doorpakken en jongeren ook echt anders gaan benaderen dan we het altijd deden. Jongeren denken immers anders dan bouwers van oudere generaties!"
Gerelateerd nieuws
Per 4 oktober is Henri van der Kamp, algemeen directeur bij Van Gelder Groep, toegetreden tot het dagelijks bestuur van Bouwend Nederland. Henri volgt Lennard Heij op en vertegenwoordigt de ledengroep bouw en infra groot. Wij feliciteren hem van harte met deze benoeming en kijken uit naar zijn bestuurlijke inzet.
De urgentie om kinderen en jongeren – ongeacht hun schoolsoort, leerjaar, potentie, interesses en achtergrond – kwalitatief hoogstaand techniekonderwijs te geven is gehoord door het Nationaal Groeifonds. Het voorstel 'Investeren in het talent van de toekomst' heeft tot doel om alle jongeren in aanraking te laten komen met de kansen van (natuur)wetenschap, techniek, technologie en ICT tijdens schooltijd en in het curriculum.
De bouw en infra heeft mensen nodig. Altijd en veel ook. Eén van de manieren om jonge mensen al vroeg te enthousiasmeren voor de sector is het organiseren van snuffelstages. Ook jouw bedrijf kan tijdens een snuffelstage middelbare scholieren laten ervaren wat werken in de bouw en infra inhoudt. Wat is er nu leuker dan jongeren op deze leeftijd al enthousiast te krijgen voor de bouw en infra?