Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Geen spookfacturen en malware dankzij dico

Geen spookfacturen en malware dankzij DICO

Maandag 16 oktober 2023

Veilig digitaal werken kan op talloze manieren. Freerk Wieringa, ICT Architect en integratiespecialist bij VolkerWessels, legt uit waarom werken volgens de DICO Standaard een goede manier is voor bouwbedrijven om op een veilige manier informatie uit te wisselen.

De DICO Standaard

"Een groot aantal van onze werkmaatschappijen maakt gebruik van de DICO Standaard voor het digitaal uitwisselen van facturen. Sommigen maken ook gebruik van DICO onderhoudsberichten, inkoopberichten en pakbonnen. Twee werkmaatschappijen kunnen hun facturen volledig automatisch matchen met de inkoop- en pakbon, daar komt helemaal niemand meer tussen. Dat is de meest veilige manier van werken", stelt Wieringa. 

Veilig en soepel

In de bouwsector is elektronisch factureren volgens de laatste DICO versie (SALES005) als sinds 2022 dé standaard. Het uitwisselen van data met de DICO Standaard gaat zo soepel en veilig omdat de informatie via MessageService wordt verstuurd in plaats van als pdf-bestand bij een e-mail. Dit minimaliseert het risico op phishing mails, malware en fouten. Ook spookfacturen komen met DICO nauwelijks voor. Het computersysteem controleert immers automatisch op IBAN, btw- en KvK-nummer. Bij facturen volgens de laatste DICO versie komt daar nog een check op de GLN-code bij. 

Besparing

"Het vraagt wel even tijd om met DICO te kunnen werken", zegt Wieringa, "het is geen kwestie van op een knopje drukken en alles werkt in één keer. Ook moet je een aantal testen uitvoeren. Maar uiteindelijk levert werken volgens de DICO Standaard tijd en dus geld op. De besparing kan oplopen tot wel vijf euro per factuur. Bij ons intern wordt weleens opgemerkt ‘we gaan rijk worden met dit systeem!’. Ik antwoord dan: ‘Als we niet op deze manier gaan werken, wordt de administratie zo tijdrovend en kostbaar dat we onszelf uit de markt prijzen.’ Daarnaast neemt de kwaliteit van het verwerkingsproces toe waardoor indirect ook kosten worden bespaart."

Bestelprogramma voor bouwbedrijven

De werkmaatschappijen van VolkerWessels bepalen in grote mate zelf in hoeverre ze digitalisering en het werken met standaarden oppakken. "Ik merk dat installatiebedrijven in de regel sneller automatiseren dan bouwbedrijven. We zijn voor onze bouwbedrijven bezig met het introduceren van een nieuw bestelprogramma dat met de DICO Standaard werkt, dan kunnen zij ook makkelijker automatiseren."

Datakwaliteit

Deze bedrijven werken allemaal met de DICO Standaard. Via de website datakwaliteit.nu kunnen bedrijven hun DICO berichten laten certificeren.

Meer weten hoe jouw organisatie veilig en snel data kan delen met DICO? Download deze DICO Whitepaper.

Leden van Bouwend Nederland kunnen ook gebruikmaken van een ledenvoordeel elektronisch factureren.

Dennis Mollet
beleidsadviseur digitalisering
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 8 juli 2024
'Samen bouwen aan digitale vooruitgang'

Het aanbod van ons om deel te nemen aan een onderzoek naar de invloed van BIM op functies in de bouw, kwam voor Maas-Jacobs op het juiste moment. Vanaf volgend jaar gaan ze de ontwerpfase van alle projecten in 3D uitvoeren. Wat betekent dat voor de taken van medewerkers, en hoe ervaren zij deze taken? Het onderzoek leverde waardevolle inzichten op, vertelt BIM-manager Patrick van Dongen.

Vrijdag 28 juni 2024
Slimmer samenwerken met het digitaal bouwwerkdossier

Vorige week is het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) gelanceerd. Het DSGO kent negen belangrijke bouwstenen, waaronder standaarden, uitwisselingsprotocollen en zaken als identificatie en autorisatie. Joppe Duindam, manager brancheontwikkeling en verenigingszaken: “Beter digitaal samenwerken is cruciaal om een groot aantal maatschappelijke uitdagingen op te lossen. Het recent door Ketenstandaard gepubliceerde whitepaper over het digitaal bouwwerkdossier beschrijft hoe deze digitale samenwerking goed kan werken voor onze sector.”

Maandag 17 juni 2024
Lancering Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving

Het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) is klaar voor gebruik: op 18 juni wordt versie 1.0 van het afsprakenstelsel gelanceerd en officieel overgedragen aan de markt. Met DSGO is een veilige, betrouwbare en gecontroleerde toegang tot digitale informatie vanuit de hele keten in de ontwerp-, bouw- en technieksector een flinke stap dichterbij.