Handleiding en toolbox Gevaarlijke stoffen bij bewerken oude verflagen
Vrijdag 16 februari 2024
Op de website van Volandis is een nieuwe handleiding en toolbox Gevaarlijke stoffen bij het bewerken van oude verflagen beschikbaar. In deze handleiding en toolbox wordt ingegaan op de risico’s van o.a. Chroom-6 maar ook lood en fijnstof. De handleiding beschrijft de maatregelen om het werk veilig uit te voeren.
Over de nieuwe handreiking
Voor de handleiding is het Beheersregime 2.0 Chroom-6 en andere gevaarlijke stoffen als uitgangspunt genomen. Je vindt het beheersregime en het onderliggende rapport op het Arboportaal.
Aan de nieuwe handleiding zijn enkele extra bewerkingen toegevoegd. Ook komen in de nieuwe versie aanvullende risico’s aan bod, zoals de blootstelling aan kwarts- en houtstof.
De essentie van de nieuwe handleiding is: door de blootstelling aan inhaleerbaar (verf)stof te beheersen, beheer je ook de blootstelling aan aanwezige gevaarlijke stoffen. Chroom-6 metingen zijn dan niet meer noodzakelijk.
Toolbox
Om je medewerkers goed voor te lichten, kan je de toolbox-meeting Gevaarlijke stoffen bij het bewerken van oude verflagen gebruiken. Ga voor de download naar de website van Volandis.
Gerelateerd nieuws
De Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) kijkt terug op een succesvol Veiligheidsontbijt met ruim 135 deelnemers. Tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement delen opdrachtgevers, aannemers en onderaannemers hun ervaringen en worden ze bijgepraat over sectorbrede ontwikkelingen.
Op 27 november was er een tweede werksymposium over het vele nachtwerk in de wegenbouw. Voor de gezondheid van medewerkers én om het werk in een krappe arbeidsmarkt uitgevoerd te krijgen, willen Bouwend Nederland, HZC en RWS naar meer dagwerk. Bedrijfsleider Willem van Biljouw van Boskalis Nederland en veiligheidskundige Bas Kuijvenhoven van provincie Noord-Holland delen hun inzichten.
Elektrische gevaren behoren tot de TOP-5 risico’s in onze sector. Hoewel ernstige incidenten zeldzaam zijn, komen kleinere ongevallen zoals elektrische schokken regelmatig voor. De Governance Code Veiligheid in de Bouw heeft hulpmiddelen ontwikkeld die je gratis kan gebruiken. Bas Roordink, directeur Veiligheid bij VolkerWessels, vertelt er meer over.