1. Home
  2. Nieuws
  3. Het nieuwe functie en loongebouw vijf tips

Het nieuwe functie- en loongebouw: vijf tips

Maandag 25 november 2024

Vanaf 2026 geldt binnen de cao bouw & infra een nieuw functie- en loongebouw voor bouwplaats-, uta- en steigerbouwfuncties. Ook is er straks één loongebouw en moeten alle medewerkers per 31 december 2025 in een nieuwe functiegroep zijn ingedeeld. Hoe pak je dat het beste aan? Fenneken Lamaker, beleidsadviseur duurzame inzetbaarheid bij Bouwend Nederland, geeft vijf tips.

Begin op tijd

Het indelen kan een behoorlijke klus zijn, bijvoorbeeld als er geen actuele functieomschrijvingen zijn. Begin daarom op tijd. En lees je van tevoren goed in via functiehuisbouweninfra.nl. Hier vind je algemene informatie over het ORBA-systeem en over de NOK’s (niveau-onderscheidende kenmerken). Ook vind je daar het indelingsformulier, een format voor functieomschrijvingen, uitleg en voorbeeldbrieven.

Deel nooit een functie in op basis van functienaam

Het gaat om de inhoud van de functie. Gebruik het indelingsformulier als hulpmiddel om een functie op de juiste manier te wegen en in een functiegroep in te delen. De functienaam is een hulpmiddel om een referentiefunctie te kiezen.

Werk van makkelijk naar moeilijk

Deel eerst makkelijke en daarna de moeilijker functies in. Makkelijke functies (om in te delen) zijn bijvoorbeeld bouwplaatsfuncties zonder NOK. Lastiger zijn functies met een NOK (denk aan een timmerman, voorman, werkvoorbereider, calculator en uitvoerder). Functies in de ICT worden vaak beschouwd als de lastigste om in te delen. Leg functies die ‘boven cao’ zijn opzij (zoals directeur, bedrijfsleider, projectontwikkelaar, tendermanager en projectleider): Deze functies zijn nu al boven de cao en dat blijft zo.

Bedenk dat je functies aan het indelen bent, géén personen

Eerst bepaal je de zwaarte van de functies binnen je bedrijf en deel je die in functiegroepen in. Daarna bepaal je welke medewerker welke functie heeft.

Sta niet te lang stil bij een functie die je moeilijk vindt om in te delen 

Leg die opzij voor later. Je kans is groot dat je die met iets meer oefening en ervaring zonder problemen kunt indelen. Lukt het niet? Neem dan contact op met de adviseurs van Bouwend Nederland.

Fenneken Lamaker
Beleidsadviseur Duurzaam inzetbaarheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 2 december 2024
Vierde onderhandelingsronde nieuw cao Bouw & Infra

Op maandag 2 december gingen werkgevers en werknemers voor de vierde keer om tafel om te komen tot een nieuwe cao Bouw & Infra. Werkgevers hebben zich verbaasd over de halsstarrige houding van de vakbonden. Zij tonen geen enkele beweging ten aanzien van de lijst eisen voor UTA-personeel die dusdanig lang is dat deze geen ruimte laat voor loonstijgingen voor bouwplaatspersoneel. Vakbonden drijven hiermee een wig tussen deze groepen werknemers. 

Maandag 25 november 2024
Veel besproken op de derde onderhandelingsronde cao Bouw & Infra

Maandag vond de derde onderhandelingsronde plaats over een nieuwe cao. Werkgevers en werknemers hebben een aantal onderwerpen aangekaart die uitvoerig werden besproken. Alhoewel er uitgebreid is gesproken, zijn er nog geen concrete voorstellen waarover een akkoord is bereikt.

Maandag 18 november 2024
Zwaarwerkuitkering stopt niet op 1 januari 2026

Een veelgestelde vraag is wat er met de zwaarwerkregeling gebeurt na 2025. Cao-partijen in de bouw en infra hadden al met elkaar afgesproken de huidige zwaarwerkregeling vanaf 2026 voort te zetten met vijf jaar tot 1 januari 2031, onder de voorwaarde dat de landelijke fiscale RVU-regeling blijft bestaan.