Logo Bouwend Nederland

Hodes bouwt wekelijks twintig huizen maar ziet ook uitdagingen

Donderdag 1 februari 2024

Circulaire, modulaire huisvesting heeft de toekomst bij Hodes. Directeur Antonie ter Harmsel heeft een duidelijke visie over de toekomst van mens en aarde en wat dit concreet betekent voor de huisvesting in Nederland. Kleinschalige, duurzame bouw, met oog voor het reduceren van afval en het gebruik van grondstoffen. Het team van Regio Oost ging op werkbezoek bij dit innovatieve en groeiende bedrijf.

Inmiddels rollen er zo'n twintig kant-en-klare-woningen per week uit de fabriek in het Overijsselse Goor. Dat zijn modulaire woningen die desgewenst aangepast kunnen worden aan de wensen van de eindgebruiker. Vorig jaar is er flink geïnvesteerd in deze producten waarbij een sterke doorontwikkeling van het aangezicht heeft plaatsgevonden. Een breed scala aan afnemers zoals woningcorporaties, ontwikkelaars, zorg en recreatie weten Hodes te vinden. Verschillende maatschappelijke ontwikkelingen maken de groei van Hodes en de vraag naar modulaire huisvesting mogelijk. Huishoudens worden kleiner, de zorg moet dichter bij huis worden georganiseerd en opdrachtgevers waarderen in toenemende mate de circulaire oplossingen die Hodes kan bieden.

Optimistisch over energietransitie

Mens en aarde staan binnen ons bedrijf voorop, legt Antonie ter Harmsel uit. "Over de energietransitie ben ik optimistisch, dat gaan we uiteindelijk wel redden met elkaar. Groene energie blijft in grote hoeveelheden aanwezig. Grondstoffen raken uiteindelijk op en ik voel het als een grote verantwoordelijkheid om daar bij het maken van ons product rekening mee te houden."

Uitbreiding van ruimte is nodig

Inherent aan de groei van een bouwbedrijf die fabrieksmatige woningen realiseert zijn de logistieke uitdagingen. Hoe verplaats je woningen binnen de fabriek op het moment dat de wanden zijn geplaatst en de afwerking binnen moet plaatsvinden? Welke onderdelen van het assemblageproces kunnen op een andere locatie worden gerealiseerd? Daarvoor is uitbreiding van fabrieksruimte nodig. In samenwerking met de gemeente zijn er werkbare oplossingen gevonden die de continuïteit van het proces ook in de komende jaren waarborgen. Binnen in de hallen werkt Hodes sinds kort met een semiautomatisch gestuurde wagen die huizen letterlijk optilt en verplaatst naar de juiste ruimten, wat een grote winst in efficiëntie oplevert.

Regio Oost ziet een waardevolle toevoeging van bedrijven zoals Hodes aan de bouwsector. Er is een grote doelgroep voor modulaire en flexibele gebouwde woningen, en met oog voor de aarde leveren deze bedrijven ook nog eens bijdrage aan een gezonde bouwsector in de toekomst.

Jarin van der Zande
Adviseur markt & overheid Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 11 april 2024
Excursie transformatie Geertruiden NXT en jaarvergadering

Wij nodigen je graag uit voor een excursie naar het voormalig Sint Geertruiden Ziekenhuis en de jaarvergadering bij Van der Valk in Deventer op 15 mei aanstaande. De excursielocatie wordt momenteel getransformeerd naar woningen en maakt deel uit van een gebiedsontwikkeling “Plan G” genoemd. De excursie sluiten we af met een beknopte jaarvergadering en een diner. 

Dinsdag 2 april 2024
Excursie regio Twente naar circulaire megahal Bleckmann Almelo en update inlenen zzp'ers

Wil je een uniek bezoek brengen aan het eerste circulaire logistiek bedrijfsgebouw in Twente en wil je kort bijgepraat worden over waar je op moet letten bij het inhuren van zzp’ers? Kom dan op 25 april naar de nieuwbouwlocatie van Bleckmann in Almelo.

Donderdag 28 maart 2024
Building the Future biedt frisse kijk op wateruitdagingen

Ruim 250 deelnemers mocht Hogeschool Windesheim maandagmiddag 18 maart ontvangen voor het symposium Building the Future. Op het programma stonden een aantal informatieve en boeiende lezingen en masterclasses, allemaal in het kader van het thema van deze 6e editie: Waterrijk bouwen.