Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Hoor 30 oktober hoe je utiliteitsgebouwen datagedreven kunt verduurzamen

Hoor 30 oktober hoe je utiliteitsgebouwen datagedreven kunt verduurzamen

Donderdag 12 oktober 2023

Maandag 30 oktober organiseren we samen met Techniek Nederland een bijeenkomst in Woerden. Deze staat in het teken van kennisdelen over datagedreven verduurzamen in de utiliteitsbouw. Hoe gaan we #hoedan naar #doedan! Om kantoren, scholen en zorginstellingen duurzaam te kunnen beheren is inzicht nodig in het energieverbruik van installaties. De noodzaak hiertoe wordt versterkt door de energietransitie, gestegen energiekosten en de verplichting dat een kantoorgebouw minimaal energielabel C moet hebben. Door data te verzamelen en te vergelijken met gelijksoortige panden komen we tot nieuwe inzichten en slimme oplossingen.

Voor wie is deze bijeenkomst interessant?

Voor bedrijven uit de bouw- en installatiesector met klanten in de utiliteitssector, koepelorganisaties van gemeenten, scholen, banken, zorginstellingen en kennisinstituten die geïnspireerd willen worden en kennis willen vergaren over verduurzamen van vastgoed met behulp van data.

Datum

Maandag 30 oktober 2023 van 12.00 uur tot 17.00 uur (inclusief lunch en borrel)

Locatie

De Kas, De Bleek 13, 3447 GV Woerden

Aanmelden

We organiseren dit evenement samen met Techniek Nederland. Zij verzorgen centraal de registratie en aanmeldingen. Registratie loopt daarom via de website van Techniek Nederland. Jouw gegevens worden door hen alleen gebruikt voor dit evenement. Meld je hier aan voor deze kennisbijeenkomst.

Programma

  • 12:00 uur: lunch
  • 12:30 uur: welkomstwoord Jelmer Alberts (Bouwend Nederland) en Erik van Engelen (Techniek Nederland)
  • 12:40 uur: introductie van het onderwerp door Claudia Reiner & Annemarie Küppens
  • 13.00 uur: plenaire lancering tool DVU door Marco Witschge & Rik de Lange (RVO)
  • 13.15 uur: presentatie methodiek BespaarSamen door Thomas Piessens (Techniek Nederland)
  • 13.30 uur: switch (koffie en thee)
  • 13.40 uur: ronde 1 praktijklabs 1 t/m 3 (zie onderstaand de uitleg, 1 workshop kiezen op de aanmeldpagina)
  • 14.25 uur: switch (koffie en thee)
  • 14.30 uur: plenaire terugkomst: Berend Koudstaal (ISSO) over het nieuwe DigiVaardig programma
  • 14.45 uur: switch (frisdrank en snack)
  • 14.55 uur: ronde 2 praktijklabs 4 t/m 6 (1 workshop kiezen op de aanmeldpagina)
  • 15.40 uur: plenaire afsluiting met paneldiscussie met de workshopleiders

    Centrale vraag: wat zijn de opgehaalde suggesties voor opschaling verduurzaming utiliteit met behulp van dataverzameling?

    • Bert Elkhuizen van INNAX
    • Frank Visscher van VB Optimum
    • Jan van Hout van OVVIA
    • Peter Reidsma van Stichting BespaarGarant
    • Guido Bartelink van ACS-Buildings
    • Alex Hesling van Kuijpers Installaties

  • 16.15 uur: dagafsluiting door Claudia Reiner & Annemarie Küppens

  • 16.30 uur: netwerkborrel

  • 17.30 uur: Einde bijeenkomst

Over de praktijklabs

In elke praktijklab vragen we de praktijkexpert(s) om de case te introduceren, hun geleerde lessen te delen en uit te leggen welke opschalingsdrempels én -kansen zij zien. Elk praktijklab wordt in twee ronden herhaald zodat deelnemers 2 van de 6 praktijklabs kunnen bijwonen. Bij de aanmelding kunt u deze keuzes aangeven.

Praktijklabs met experts op het gebied van datagedreven verduurzamen.

  1. Weten waar je gebouw staat met DVU en WEii: praktijkcase Bouwhuis met live demo van WEii-benchmark en datadelen via DVU (door Marco Witschge en Bert Elkhuizen van INNAX)
  2. Direct besparen met een slimme digital twin: praktijkcase Ordina hoofdkantoor in Nieuwegein met ruim 50% directe aardgasbesparing in 1 jaar met digital twin (door Frank Visscher van VB Optimum & Thomas Piessens van Techniek Nederland)
  3. Door data sneller en beter plannen: praktijkcase verduurzamingsscenario’s voor 22 DuMaVa gebouwen in 4 dagen met PIM Studio (door Jan van Hout van OVVIA en Edgar van Niekerk van Bouwend Nederland)
  4. Verduurzamen zonder investeren, afrekenen per bespaarde kWh: 3 praktijkcases met ruim 50% lagere kosten per bespaarde kWh ten opzichte van kosten van geleverde kWh (door Peter Reidsma van Stichting BespaarGarant en Willem van Toor van VNO-NCW en MKB-NL)
  5. Betere gebouwprestaties met duurzaam beheer en onderhoud: praktijkcase Van Boeijen 30% energiebesparing op gehele vastgoedportefeuille door intelligent beheer en onderhoud (door Guido Bartelink van ACS Buildings en Edgar van Niekerk Bouwend Nederland)
  6. Datagedreven oplossingen voor netcongestie: praktijkcase slimme verduurzaming met lokale energienetwerk voor 5 bedrijventerreinen in Veghel voor Brink, Essent en Kuijpers (door Alex Hesling van Kuijpers en Thomas Piessens van Techniek Nederland)
Edgar van Niekerk
Beleidsadviseur Duurzaamheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 15 juli 2024
Rekentool extra voorwaarden TOjuli beschikbaar

Sinds deze maand gelden er strengere voorwaarden bij de TOjuli-eis. Je kan niet meer volstaan met het vinkje ‘actieve koeling’ binnen de BENG berekeningen. Er gelden enkele aanvullende voorwaarden. Via de website van RVO kan je een rekentool aanvragen voor de vereenvoudigde berekening van de koelcapaciteit.

Woensdag 10 juli 2024
Ook provincie Limburg hanteert ingroeimodel emissieloos bouwen

Najaar 2023 tekenden ruim 45 partijen het convenant Schoon en Emissieloos bouwen. Zo ook de provincie Limburg. De provincie sprak met een aantal grote Limburgse gemeenten af om de methode van gemeente Eindhoven te gebruiken, elk op een eigen ambitieniveau met het convenant SEB als minimumeis.

Vrijdag 5 juli 2024
Hoe klimaatmaatregelen eenvoudig omgezet worden tot commercieel voordeel

Het Klimaatakkoord of de Green Deal zorgen ervoor dat steeds meer bouw- & infrabedrijven moeten aantonen welke impact zij hebben op het klimaat. Ze worden verantwoordelijk gehouden de CO2-uitstoot verder te verlagen. Hiervoor is een accurate CO2-registratie noodzakelijk.