Logo Bouwend Nederland

Hoor 30 oktober hoe je utiliteitsgebouwen datagedreven kunt verduurzamen

Donderdag 12 oktober 2023

Maandag 30 oktober organiseren we samen met Techniek Nederland een bijeenkomst in Woerden. Deze staat in het teken van kennisdelen over datagedreven verduurzamen in de utiliteitsbouw. Hoe gaan we #hoedan naar #doedan! Om kantoren, scholen en zorginstellingen duurzaam te kunnen beheren is inzicht nodig in het energieverbruik van installaties. De noodzaak hiertoe wordt versterkt door de energietransitie, gestegen energiekosten en de verplichting dat een kantoorgebouw minimaal energielabel C moet hebben. Door data te verzamelen en te vergelijken met gelijksoortige panden komen we tot nieuwe inzichten en slimme oplossingen.

Voor wie is deze bijeenkomst interessant?

Voor bedrijven uit de bouw- en installatiesector met klanten in de utiliteitssector, koepelorganisaties van gemeenten, scholen, banken, zorginstellingen en kennisinstituten die geïnspireerd willen worden en kennis willen vergaren over verduurzamen van vastgoed met behulp van data.

Datum

Maandag 30 oktober 2023 van 12.00 uur tot 17.00 uur (inclusief lunch en borrel)

Locatie

De Kas, De Bleek 13, 3447 GV Woerden

Aanmelden

We organiseren dit evenement samen met Techniek Nederland. Zij verzorgen centraal de registratie en aanmeldingen. Registratie loopt daarom via de website van Techniek Nederland. Jouw gegevens worden door hen alleen gebruikt voor dit evenement. Meld je hier aan voor deze kennisbijeenkomst.

Programma

 • 12:00 uur: lunch
 • 12:30 uur: welkomstwoord Jelmer Alberts (Bouwend Nederland) en Erik van Engelen (Techniek Nederland)
 • 12:40 uur: introductie van het onderwerp door Claudia Reiner & Annemarie Küppens
 • 13.00 uur: plenaire lancering tool DVU door Marco Witschge & Rik de Lange (RVO)
 • 13.15 uur: presentatie methodiek BespaarSamen door Thomas Piessens (Techniek Nederland)
 • 13.30 uur: switch (koffie en thee)
 • 13.40 uur: ronde 1 praktijklabs 1 t/m 3 (zie onderstaand de uitleg, 1 workshop kiezen op de aanmeldpagina)
 • 14.25 uur: switch (koffie en thee)
 • 14.30 uur: plenaire terugkomst: Berend Koudstaal (ISSO) over het nieuwe DigiVaardig programma
 • 14.45 uur: switch (frisdrank en snack)
 • 14.55 uur: ronde 2 praktijklabs 4 t/m 6 (1 workshop kiezen op de aanmeldpagina)
 • 15.40 uur: plenaire afsluiting met paneldiscussie met de workshopleiders

  Centrale vraag: wat zijn de opgehaalde suggesties voor opschaling verduurzaming utiliteit met behulp van dataverzameling?

  • Bert Elkhuizen van INNAX
  • Frank Visscher van VB Optimum
  • Jan van Hout van OVVIA
  • Peter Reidsma van Stichting BespaarGarant
  • Guido Bartelink van ACS-Buildings
  • Alex Hesling van Kuijpers Installaties

 • 16.15 uur: dagafsluiting door Claudia Reiner & Annemarie Küppens

 • 16.30 uur: netwerkborrel

 • 17.30 uur: Einde bijeenkomst

Over de praktijklabs

In elke praktijklab vragen we de praktijkexpert(s) om de case te introduceren, hun geleerde lessen te delen en uit te leggen welke opschalingsdrempels én -kansen zij zien. Elk praktijklab wordt in twee ronden herhaald zodat deelnemers 2 van de 6 praktijklabs kunnen bijwonen. Bij de aanmelding kunt u deze keuzes aangeven.

Praktijklabs met experts op het gebied van datagedreven verduurzamen.

 1. Weten waar je gebouw staat met DVU en WEii: praktijkcase Bouwhuis met live demo van WEii-benchmark en datadelen via DVU (door Marco Witschge en Bert Elkhuizen van INNAX)
 2. Direct besparen met een slimme digital twin: praktijkcase Ordina hoofdkantoor in Nieuwegein met ruim 50% directe aardgasbesparing in 1 jaar met digital twin (door Frank Visscher van VB Optimum & Thomas Piessens van Techniek Nederland)
 3. Door data sneller en beter plannen: praktijkcase verduurzamingsscenario’s voor 22 DuMaVa gebouwen in 4 dagen met PIM Studio (door Jan van Hout van OVVIA en Edgar van Niekerk van Bouwend Nederland)
 4. Verduurzamen zonder investeren, afrekenen per bespaarde kWh: 3 praktijkcases met ruim 50% lagere kosten per bespaarde kWh ten opzichte van kosten van geleverde kWh (door Peter Reidsma van Stichting BespaarGarant en Willem van Toor van VNO-NCW en MKB-NL)
 5. Betere gebouwprestaties met duurzaam beheer en onderhoud: praktijkcase Van Boeijen 30% energiebesparing op gehele vastgoedportefeuille door intelligent beheer en onderhoud (door Guido Bartelink van ACS Buildings en Edgar van Niekerk Bouwend Nederland)
 6. Datagedreven oplossingen voor netcongestie: praktijkcase slimme verduurzaming met lokale energienetwerk voor 5 bedrijventerreinen in Veghel voor Brink, Essent en Kuijpers (door Alex Hesling van Kuijpers en Thomas Piessens van Techniek Nederland)
Edgar van Niekerk
Beleidsadviseur Duurzaamheid

Gerelateerd nieuws

Donderdag 11 april 2024
Duurzaamheid raakt ook verzekerbaarheid

Prima als de opdrachtgever duurzaam wil bouwen, maar niet alleen voor risico aannemer! Duurzaamheid is belangrijk en leden van Bouwend Nederland werken er uiteraard aan mee. Door hergebruik van materialen of door gebruik van duurzaam gewonnen natuurlijke bronnen. En daarbij mag verwacht worden dat de aannemer met zijn tijd meegaat qua keuzes van materialen en werkwijzen. Toch is de praktijk weerbarstiger zoals blijkt uit de navolgende 2 voorbeelden uit de schadepraktijk van bouwverzekeringen.

Donderdag 11 april 2024
Duurzaam én veilig werken met Litium-Ion

Lithium-ion accu’s zijn vaak de kerncomponenten van elektromobiliteit en ze leveren een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. Door de hoge energiedichtheid en lange levensduur worden deze accu’s heel veel gebruikt. Li-Ion accu’s zijn echter ook gevoelig voor verkeerd gebruik en beschadiging. In deze checklist zet onze verzekeringspartner Howden een aantal aandachtspunten voor veilig werken met Litium-Ion op een rij.

Donderdag 11 april 2024
CBRE verkleint afvalberg van klanten dankzij herbruikbare bekers van Selecta

CBRE, een wereldwijd dienstverlener en investeerder in commercieel vastgoed, introduceert bij haar klanten de ‘Geen Gezeur’-wasservice van Selecta. Werknemers drinken zo uit kwalitatieve herbruikbare koffiebekers die door Selecta ingezameld en gereinigd worden. Dankzij dit initiatief verkleinen klanten van CBRE hun afvalberg aanzienlijk en zijn ze beter gewapend tegen de immer strenge wetgeving rond recycling.