Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Jongeren in de bouw wie is verantwoordelijk

Jongeren in de bouw: wie is verantwoordelijk?

Dinsdag 2 maart 2021

Ook voor de nieuwe generatie in de bouw en infra gelden regels als het gaat om veiligheid. Zo krijgen opleidingsbedrijven te maken met gezondheids- en veiligheidsrisico's van leerlingen. Hoe zit het dan met de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van jongeren in de bouw?

Volandis heeft een veiligheidsprotocol voor opleidingsbedrijven opgesteld. Hierin worden veelgestelde vragen beantwoord, zoals de vraag wie er aansprakelijk en/of verantwoordelijk is voor leerlingen bij een opleidingsbedrijf. Is dat namelijk de onderwijsinstelling, het opleidingsbedrijf, de stagiair/leerling zelf, de ouders/verzorgers of het inlenend stage- of leerbedrijf?

Handige tools

Op een controlelijst die je in je keet of bedrijf kan ophangen wordt onderscheid gemaakt tussen 'kinderen' (dertien jaar) en 'jongeren' (veertien/vijftien jaar en zestien/zeventien) jaar). Daarop lees je ook welke arbobesluiten er gelden en wat deze groep jeugdigen wel en niet mag. Er is ook een handige controlekaart beschikbaar. Wil je de poster op papier aanvragen? Stuur dan een e-mail naar Volandis onder vermelding van 'Aanvraag poster Controlelijst'.

Bewust Veilig-dag

In aanloop naar de Bewust Veilig-dag op 24 maart 2021 besteden we regelmatig aandacht aan veiligheid in onze sector, zowel voor de oudere als jongere generatie bouwers. Lees in dit artikel wat de Bewust Veilig-dag inhoudt en hoe jij kan deelnemen, want er is bijvoorbeeld een supertoffe escaperoom. 

Reina Uittenbogaard

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 juli 2024
Podcast 'Verhalen in Veiligheid' vertelt belang van veiligheid in aanbestedingen

Hoe ziet veiligheid in aanbestedingen eruit? Hoe kunnen bedrijven de Veiligheidsladder gebruiken om houding en gedrag te kunnen meten? In de podcast 'Verhalen in Veiligheid' geeft Dea Snoeijer, expert veiligheid in de bouw, antwoord op deze vragen.

Woensdag 10 juli 2024
Bouw- en infrasector lanceert nieuw hitteprotocol

In reactie op de toenemende hittegolven en het veranderende klimaat, heeft Volandis in samenwerking met sociale partners AFNL, Bouwend Nederland, CNV, FNV en Waterbouwers een nieuw hitteprotocol ontwikkeld voor de bouw- en infrasector. Dit initiatief biedt een uitgebreide set richtlijnen en maatregelen om veilig te kunnen werken bij hoge temperaturen.

Zondag 7 juli 2024
Stappenplan handhavingsbeleid dieselmotorenemissies

Begin dit jaar kondigde de Nederlandse Arbeidsinspectie aan strenger te handhaven op de blootstelling aan dieselmotorenemissie. We hebben hierover - samen met andere branches – enkele keren met de inspectie gesproken. Het beleid blijft onveranderd, maar we helpen je graag op weg.