Logo Bouwend Nederland

Laat nu kosteloos je cyberkracht meten

Maandag 4 december 2023

In gesprekken horen we dat vooral mkb-ondernemers het lastig vinden om aan de slag te gaan met het digitaal veiliger maken van hun organisatie. ‘Wij zijn niet interessant voor hackers’ of ‘Onze IT-leverancier is daarvoor verantwoordelijk’ horen we vaak. Mis, het kan iedereen overkomen en het is aan jou om je IT-leverancier aan te sturen. We doen je een aanbod: laat je cyberkracht meten op basis van openbare bronnen. In het rapport staat heel concreet wat je kan doen om veiliger te werken.

Eerder wezen we je al op onze samenwerking met Samen Digitaal Veilig, een platform met praktische video’s om je medewerkers te instrueren en een handige checklist voor je IT-leverancier. In lijn hiermee gaan we nu ook een cyberkrachtmeting uitvoeren voor de bouw- en infrasector. Deze meting wordt in opdracht van Bouwend Nederland gedaan door ThreadStone Cyber Security

 

Deelnemers aan de contactgroepen Digitalisering bieden we een persoonlijk rapport aan. Wil jij dat ook? Laat het ons dan weten via d.mollet@bouwendnederland.nl

Hoe gaat het in zijn werk?

Voor de cyberkrachtmeting zoekt ThreadStone in openbare bronnen op internet naar kwetsbaarheden in relatie tot de domeinnamen van de betreffende organisaties. Bijvoorbeeld door te controleren of wachtwoorden van emailadressen van deze bedrijven zijn gehackt, en dus verhandeld kunnen worden door cybercriminelen. Bij die aanpak is vooraf geen expliciete toestemming nodig, omdat het om openbare informatie gaat.

 

Als je interesse hebt in een persoonlijk rapport, dan staat daar voor jouw bedrijf in welke punten je al goed hebt geregeld en welke punten extra aandacht verdienen. Je krijgt daarnaast een duidelijke uitleg over hoe je deze punten kan verbeteren.

Planning

De cyberkrachtmeting wordt uitgevoerd vanaf medio december. We verwachten de rapporten in januari te delen met de bedrijven die zich hebben aangemeld. Op woensdag 31 januari van 10 tot 11u is er ook een digitaal spreekuur waar je je vragen kan stellen.

 

Bouwend Nederland zal de cyberkrachtmeting in 2024 nog eens herhalen om te kijken in hoeverre de aanbevelingen in de rapportages zijn opgevolgd.  

Dennis Mollet
beleidsadviseur digitalisering

Gerelateerd nieuws

Donderdag 11 april 2024
Invoering NIS2 wetgeving in Nederland vertraagd

Met de aankomende NIS2 wet komt er veel op bedrijven en hun mkb-toeleveranciers af. De invoeringsdatum van 18 oktober 2024 wordt in Nederland niet gehaald, maar wél in de landen die ons omringen. Dus doe je zaken met bedrijven over de grens, houd er dan rekening mee dat je opdrachtgever eisen kan stellen aan je digitale veiligheid.

Donderdag 11 april 2024
Publicatie voor opdrachtgevers: geef ruimte aan innovaties

Onze nieuwe publicatie beschrijft voor opdrachtgevers hoe ze out of the box oplossingen kunnen stimuleren. Natuurlijk mag je hen er ook op wijzen.

Dinsdag 9 april 2024
Toepassingen van AI in de bouw

Eind maart vond in Helsinki het eerste fysieke congres over AI in de bouw plaats. Bezoekers uit allerlei landen lieten zich informeren én inspireren over de nieuwste ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie. Die nadruk lag op de toepassing van AI in de ontwerpfase, zoals parametrisch ontwerpen. Maar ook toepassingen in de uitvoering kwamen aan bod. Bouwend Nederland was erbij en gaat samen met Hogeschool Rotterdam verder onderzoek doen naar AI in de bouw.