Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Laat nu kosteloos je cyberkracht meten

Laat nu kosteloos je cyberkracht meten

Maandag 4 december 2023

In gesprekken horen we dat vooral mkb-ondernemers het lastig vinden om aan de slag te gaan met het digitaal veiliger maken van hun organisatie. ‘Wij zijn niet interessant voor hackers’ of ‘Onze IT-leverancier is daarvoor verantwoordelijk’ horen we vaak. Mis, het kan iedereen overkomen en het is aan jou om je IT-leverancier aan te sturen. We doen je een aanbod: laat je cyberkracht meten op basis van openbare bronnen. In het rapport staat heel concreet wat je kan doen om veiliger te werken.

Eerder wezen we je al op onze samenwerking met Samen Digitaal Veilig, een platform met praktische video’s om je medewerkers te instrueren en een handige checklist voor je IT-leverancier. In lijn hiermee gaan we nu ook een cyberkrachtmeting uitvoeren voor de bouw- en infrasector. Deze meting wordt in opdracht van Bouwend Nederland gedaan door ThreadStone Cyber Security

 

Deelnemers aan de contactgroepen Digitalisering bieden we een persoonlijk rapport aan. Wil jij dat ook? Laat het ons dan weten via d.mollet@bouwendnederland.nl

Hoe gaat het in zijn werk?

Voor de cyberkrachtmeting zoekt ThreadStone in openbare bronnen op internet naar kwetsbaarheden in relatie tot de domeinnamen van de betreffende organisaties. Bijvoorbeeld door te controleren of wachtwoorden van emailadressen van deze bedrijven zijn gehackt, en dus verhandeld kunnen worden door cybercriminelen. Bij die aanpak is vooraf geen expliciete toestemming nodig, omdat het om openbare informatie gaat.

 

Als je interesse hebt in een persoonlijk rapport, dan staat daar voor jouw bedrijf in welke punten je al goed hebt geregeld en welke punten extra aandacht verdienen. Je krijgt daarnaast een duidelijke uitleg over hoe je deze punten kan verbeteren.

Planning

De cyberkrachtmeting wordt uitgevoerd vanaf medio december. We verwachten de rapporten in januari te delen met de bedrijven die zich hebben aangemeld. Op woensdag 31 januari van 10 tot 11u is er ook een digitaal spreekuur waar je je vragen kan stellen.

 

Bouwend Nederland zal de cyberkrachtmeting in 2024 nog eens herhalen om te kijken in hoeverre de aanbevelingen in de rapportages zijn opgevolgd.  

Dennis Mollet
beleidsadviseur digitalisering
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 8 juli 2024
'Samen bouwen aan digitale vooruitgang'

Het aanbod van ons om deel te nemen aan een onderzoek naar de invloed van BIM op functies in de bouw, kwam voor Maas-Jacobs op het juiste moment. Vanaf volgend jaar gaan ze de ontwerpfase van alle projecten in 3D uitvoeren. Wat betekent dat voor de taken van medewerkers, en hoe ervaren zij deze taken? Het onderzoek leverde waardevolle inzichten op, vertelt BIM-manager Patrick van Dongen.

Vrijdag 28 juni 2024
Slimmer samenwerken met het digitaal bouwwerkdossier

Vorige week is het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) gelanceerd. Het DSGO kent negen belangrijke bouwstenen, waaronder standaarden, uitwisselingsprotocollen en zaken als identificatie en autorisatie. Joppe Duindam, manager brancheontwikkeling en verenigingszaken: “Beter digitaal samenwerken is cruciaal om een groot aantal maatschappelijke uitdagingen op te lossen. Het recent door Ketenstandaard gepubliceerde whitepaper over het digitaal bouwwerkdossier beschrijft hoe deze digitale samenwerking goed kan werken voor onze sector.”

Maandag 17 juni 2024
Lancering Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving

Het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) is klaar voor gebruik: op 18 juni wordt versie 1.0 van het afsprakenstelsel gelanceerd en officieel overgedragen aan de markt. Met DSGO is een veilige, betrouwbare en gecontroleerde toegang tot digitale informatie vanuit de hele keten in de ontwerp-, bouw- en technieksector een flinke stap dichterbij.