Logo Bouwend Nederland

Lees het antwoord op jouw vragen over werken met diisocyanaten

Woensdag 16 augustus 2023

Vanaf 24 augustus 2023 is het voor iedereen die met diisocyanaten werkt, verplicht om hiervoor een speciale opleiding te volgen. Of dit nodig is, vind je op het etiket van het product. Bouwend Nederland ontwikkelde met Volandis een webinar voor werkgevers en een voorbereidende toolbox voor medewerkers.

Wat zijn diisocyanaten?

Diisocyanaten zijn chemicaliën die op grote schaal gebruikt worden voor de productie van polyurethaanproducten, zoals isolatieschuim (PUR-schuim, ook die uit een busje), kitten, lijmen en coatings.

Waarom geldt hiervoor nu een verplichte training?

Deze stoffen kunnen onder andere allergieën veroorzaken, zoals beroepsastma, COPD en eczeem. Daarom is het vanuit Europese REACH-wetgeving vanaf 24 augustus 2023 verplicht om een speciale training te volgen voor het veilig werken met producten met meer dan 0,1% diisocyanaten. De training is bedoeld om deze beroepsziekten te voorkomen.

Waar kan je de training volgen?

De opleiding is te volgen via het platform safeusediisocyanates.eu. Dit platform is een initiatief van Europese organisaties in de industrie.  Het gebruik van dit platform is niet verplicht, maar er zijn op dit moment nog geen andere aanbieders van deze opleiding. Een toolbox is niet voldoende.

De training moet per soort toepassing gevolgd zijn en wordt afgesloten met een toets van 10 vragen, waarvan je er minimaal 8 goed moet hebben. De opleiding moet elke vijf jaar worden herhaald en de werkgever is verantwoordelijk om per medewerker te registeren of hij of zij het certificaat heeft behaald.

Hoe help ik mijn medewerkers om de training goed af te ronden?

De verplichte training vraagt tijd en is best ingewikkeld. Bouwend Nederland heeft Volandis daarom gevraagd om een toolbox te maken met oefenvragen, zodat medewerkers beter voorbereid zijn. Daarna kan je medewerkers gezamenlijk de training laten volgen, waarbij je beschikbaar bent voor vragen of hulp. Vind je dit lastig, dan kan je ook een extern bureau vragen om dit te begeleiden.

Wat is het alternatief?

Je kan ook kiezen voor alternatieve producten, waarbij het gehalte aan diisocyanaten lager is dan 0,1% of zelfs 0%. Overleg met je leverancier wat hiervoor de mogelijkheden zijn.

Dus welke stappen zet ik als werkgever?

  1. Inventariseer welke producten met diisocyanaten jouw medewerkers gebruiken. Dit staat op het etiket.
  2. Ga in gesprek met je leverancier of er alternatieven zijn.
  3. Zo niet, kijk dan het webinar van Volandis. Daarin leer je onder andere welke training je moet kiezen, afhankelijk van de toepassing van het product.    
  4. Maak een bedrijfsaccount aan en wijs de passende training(en) toe aan de betreffende medewerkers.
  5. Laat je medewerkers als voorbereiding de toolbox van Volandis kijken.
  6. Begeleid je medewerkers bij het volgen van de training.
  7. Registreer wie het certificaat heeft behaald.

Webinar terugkijken

Dinsdag 30 mei was het webinar ‘Veilig werken met diisocyanaten (o.a. PUR)’. Hierin gingen Johan Timmerman en Luc Turkenburg onder leiding van beleidsadviseur Christel Peppelenbos van Bouwend Nederland in op de nieuwe wet – en regelgeving omtrent diisocyanaten.

Je kan het webinar hier terugkijken.

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 15 april 2024
Extra maatregelen nodig om veiliger te werken op de vluchtstrook

Veilig werken vraagt om een gemeenschappelijk doel en een goede samenwerking tussen alle betrokken partners. Daarom stelden we met begin dit jaar samen met brancheorganisaties Cumela, MKB Infra, Techniek Nederland, Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) een duidelijk statement met hoge doelen op. Onze boodschap aan Rijkswaterstaat en andere wegbeheerders luidt: er zijn aanvullende maatregelen nodig om veilig te werken op de vluchtstrook. Mede dankzij ons statement zijn partijen in korte tijd dichter bij elkaar gekomen en zijn de gesprekken geïntensiveerd. We willen beide hetzelfde, veiliger werken en dat gaat niet vanzelf.

Maandag 15 april 2024
Week van 'Hee, ben jij oké?' van start

In de bouw-, infra- en installatiesector mag je zijn wie je bent of wilt zijn. Deze week van 15 t/m 21 april is het de Week van 'Hee, ben jij oké?'. Dit landelijke initiatief heeft tot doel om samen met heel veel organisaties en bedrijven onze sector inclusiever en sociaal veiliger te maken. Doe mee en sta samen met andere bedrijven in de week van 'Hee, ben jij oké?' stil bij inclusie, diversiteit en sociale veiligheid.

Vrijdag 12 april 2024
Berghege Heerkens: veilig werken kan altijd, geen excuus

Tijdens de Bewust Veilig-dag introduceerde Berghege Heerkens bouwgroep mascotte BRAM en de veilige vijf regels. Deze mascotte is bedacht als rode draad door alle activiteiten om veiliger te werken. "Veilig werken kan altijd", benadrukt veiligheidskundige Ingrid van der Wielen.