Logo Bouwend Nederland

Leren van incidenten: werken nabij hoogspanningsverbindingen

Maandag 4 september 2023

Eind vorig jaar heeft zich een ernstig incident met overslag voorgedaan in de nabijheid van een hoogspanningsverbinding van TenneT. Daarbij is een hoge spanning overgeslagen van een bovengrondse hoogspanningsverbinding op een geleidend object welke te dicht in de buurt kwam van de geleiders. Om de risico’s van het werken in de nabijheid van een hoogspanningsverbinding onder de aandacht te brengen is er een informatiefilm gemaakt. Lees verder en help mee om bewustwording te creëren.

Binnen TenneT hebben we geregeld te maken met vergelijkbare incidenten, gelukkig meestal met een minder "schadelijke" afloop (materiele schade). Echter weten we wel zeker dat de ons bekende en gemelde incidenten vermoedelijk het "topje van de ijsberg" zal zijn; zegt Bert Visscher, Safety Advisor bij TenneT. Elektrocutie is levensgevaarlijk, hoe hoger de spanning, hoe groter de gevarenzone (de veilige afstand tot de geleider) wordt. Ook zonder direct contact kan een hoge spanning namelijk overslaan van een spanningvoerende hoogspanningsverbinding op een object dat in de gevarenzone komt. Dit incident heeft maar weer eens aangetoond dat het met het "blote oog" inschatten van de afstand tot een bovengrondse geleider onmogelijk is. Zoek daarom altijd bij werkzaamheden nabij bovengrondse en ondergrondse hoogspanningsverbindingen tijdig contact met TenneT en vraag om de specifieke voorwaarden voor de betreffende locatie en de werkzaamheden.

Werken bij hoogspanningsverbindingen

Bij dit incident is een graafmachine met daaraan een lantaarnpaal in de nabijheidzone terechtgekomen en heeft overslag plaats gevonden. De begeleider van de lantaarnpaal is daarbij zwaargewond geraakt en heeft blijvend letsel opgelopen. TenneT heeft daarom in samenwerking met DuraVermeer een informatiefilm opgenomen met daarin de "timeline" van het incident.

Deze video is te gebruiken voor bijvoorbeeld een toolbox, met als doel bewustzijn te creëren bij het uitvoerende personeel met betrekking tot de risico's welke aanwezig zijn bij het "werken in de nabijheid van hoogspanningsverbindingen" en daarmee vergelijkbare incidenten te voorkomen. Daarnaast adviseert TenneT om bij werkzaamheden waarbij een bovengrondse verbinding structureel moet worden gepasseerd, een hoogteportaal te plaatsen. Hiermee voorkomen we dat iemand opnieuw per ongeluk slachtoffer wordt van overslag.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 15 april 2024
Extra maatregelen nodig om veiliger te werken op de vluchtstrook

Veilig werken vraagt om een gemeenschappelijk doel en een goede samenwerking tussen alle betrokken partners. Daarom stelden we met begin dit jaar samen met brancheorganisaties Cumela, MKB Infra, Techniek Nederland, Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) een duidelijk statement met hoge doelen op. Onze boodschap aan Rijkswaterstaat en andere wegbeheerders luidt: er zijn aanvullende maatregelen nodig om veilig te werken op de vluchtstrook. Mede dankzij ons statement zijn partijen in korte tijd dichter bij elkaar gekomen en zijn de gesprekken geïntensiveerd. We willen beide hetzelfde, veiliger werken en dat gaat niet vanzelf.

Maandag 15 april 2024
Week van 'Hee, ben jij oké?' van start

In de bouw-, infra- en installatiesector mag je zijn wie je bent of wilt zijn. Deze week van 15 t/m 21 april is het de Week van 'Hee, ben jij oké?'. Dit landelijke initiatief heeft tot doel om samen met heel veel organisaties en bedrijven onze sector inclusiever en sociaal veiliger te maken. Doe mee en sta samen met andere bedrijven in de week van 'Hee, ben jij oké?' stil bij inclusie, diversiteit en sociale veiligheid.

Vrijdag 12 april 2024
Berghege Heerkens: veilig werken kan altijd, geen excuus

Tijdens de Bewust Veilig-dag introduceerde Berghege Heerkens bouwgroep mascotte BRAM en de veilige vijf regels. Deze mascotte is bedacht als rode draad door alle activiteiten om veiliger te werken. "Veilig werken kan altijd", benadrukt veiligheidskundige Ingrid van der Wielen.