Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Leren van incidenten werken nabij hoogspanningsverbindingen

Leren van incidenten: werken nabij hoogspanningsverbindingen

Maandag 4 september 2023

Eind vorig jaar heeft zich een ernstig incident met overslag voorgedaan in de nabijheid van een hoogspanningsverbinding van TenneT. Daarbij is een hoge spanning overgeslagen van een bovengrondse hoogspanningsverbinding op een geleidend object welke te dicht in de buurt kwam van de geleiders. Om de risico’s van het werken in de nabijheid van een hoogspanningsverbinding onder de aandacht te brengen is er een informatiefilm gemaakt. Lees verder en help mee om bewustwording te creëren.

Binnen TenneT hebben we geregeld te maken met vergelijkbare incidenten, gelukkig meestal met een minder "schadelijke" afloop (materiele schade). Echter weten we wel zeker dat de ons bekende en gemelde incidenten vermoedelijk het "topje van de ijsberg" zal zijn; zegt Bert Visscher, Safety Advisor bij TenneT. Elektrocutie is levensgevaarlijk, hoe hoger de spanning, hoe groter de gevarenzone (de veilige afstand tot de geleider) wordt. Ook zonder direct contact kan een hoge spanning namelijk overslaan van een spanningvoerende hoogspanningsverbinding op een object dat in de gevarenzone komt. Dit incident heeft maar weer eens aangetoond dat het met het "blote oog" inschatten van de afstand tot een bovengrondse geleider onmogelijk is. Zoek daarom altijd bij werkzaamheden nabij bovengrondse en ondergrondse hoogspanningsverbindingen tijdig contact met TenneT en vraag om de specifieke voorwaarden voor de betreffende locatie en de werkzaamheden.

Werken bij hoogspanningsverbindingen

Bij dit incident is een graafmachine met daaraan een lantaarnpaal in de nabijheidzone terechtgekomen en heeft overslag plaats gevonden. De begeleider van de lantaarnpaal is daarbij zwaargewond geraakt en heeft blijvend letsel opgelopen. TenneT heeft daarom in samenwerking met DuraVermeer een informatiefilm opgenomen met daarin de "timeline" van het incident.

Deze video is te gebruiken voor bijvoorbeeld een toolbox, met als doel bewustzijn te creëren bij het uitvoerende personeel met betrekking tot de risico's welke aanwezig zijn bij het "werken in de nabijheid van hoogspanningsverbindingen" en daarmee vergelijkbare incidenten te voorkomen. Daarnaast adviseert TenneT om bij werkzaamheden waarbij een bovengrondse verbinding structureel moet worden gepasseerd, een hoogteportaal te plaatsen. Hiermee voorkomen we dat iemand opnieuw per ongeluk slachtoffer wordt van overslag.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 juli 2024
Podcast 'Verhalen in Veiligheid' vertelt belang van veiligheid in aanbestedingen

Hoe ziet veiligheid in aanbestedingen eruit? Hoe kunnen bedrijven de Veiligheidsladder gebruiken om houding en gedrag te kunnen meten? In de podcast 'Verhalen in Veiligheid' geeft Dea Snoeijer, expert veiligheid in de bouw, antwoord op deze vragen.

Woensdag 10 juli 2024
Bouw- en infrasector lanceert nieuw hitteprotocol

In reactie op de toenemende hittegolven en het veranderende klimaat, heeft Volandis in samenwerking met sociale partners AFNL, Bouwend Nederland, CNV, FNV en Waterbouwers een nieuw hitteprotocol ontwikkeld voor de bouw- en infrasector. Dit initiatief biedt een uitgebreide set richtlijnen en maatregelen om veilig te kunnen werken bij hoge temperaturen.

Zondag 7 juli 2024
Stappenplan handhavingsbeleid dieselmotorenemissies

Begin dit jaar kondigde de Nederlandse Arbeidsinspectie aan strenger te handhaven op de blootstelling aan dieselmotorenemissie. We hebben hierover - samen met andere branches – enkele keren met de inspectie gesproken. Het beleid blijft onveranderd, maar we helpen je graag op weg.