Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Multiwaterwerk realiseert betere sluizen door standaardisering

MultiWaterWerk realiseert betere sluizen door standaardisering

Dinsdag 8 augustus 2023

Veel van de schutsluizen voor de scheepvaart bereiken de komende decennia het einde van hun levensduur, of beschikken vanwege het toenemende scheepvaartverkeer niet meer over voldoende schutcapaciteit. Het programma MultiWaterWerk van Rijkswaterstaat gebruikt standaardisatie bij sluizen om deze vervangingsopgave zo efficiënt mogelijk aan te pakken.

MWW werkt aan slimme oplossingen voor sluisonderdelen die niet eenmaal, maar vaker toepasbaar zijn. Denk aan standaard sluisdeuren. Niet voor elk sluisonderdeel is standaardisatie nodig of zinvol. Voor bepaalde onderdelen worden alleen een paar eigenschapseisen of functionele eisen gesteld en is de vorm verder vrij. Soms zijn de eisen gedetailleerder, bijvoorbeeld bij onderdelen die van groot belang zijn voor de beschikbaarheid.

Beheer, beheersbaarheid en beschikbaarheid

Harry Lammeretz, Projectmanager MultiWaterWerken GPO bij Rijkswaterstaat (RWS), ziet er de voordelen van: "Bij elke sluis die we tot nu toe bouwden of renoveerden, ontstonden er nieuwe oplossingen voor dezelfde problemen. Sommige daarvan zijn heel goed, maar er zijn er ook waar we minder te tevreden over zijn. Bovendien komt al dat maatwerk het beheer, de beheersbaarheid en ook de beschikbaarheid van de sluis niet ten goede – nieuwe onderdelen zijn dan niet zomaar te krijgen". Door maten te standaardiseren zijn onderdelen onderling uitwisselbaar. Ook moeten de nieuwe standaarden kunnen bijdragen aan de duurzaamheidsambities van Rijkswaterstaat.

Betere specificaties

Om de besturing van sluizen te specificeren, zet MWW Synthesis Based Engineering in. Modellen genereren automatisch besturingssoftware, als basis voor specificaties. Ook worden er simulaties mee gemaakt. Lammeretz: "Door operators - nog vóór je de markt opgaat - daarmee te laten werken, kom je tot een model waarmee ze tevreden zijn en vraag je dus het juiste uit". De specificatie van de besturing voor het VenR-project Draaibruggen Afsluitdijk Den Oever is als eerste op deze wijze tot stand gekomen.

Toeleveranciers van onderdelen die bij sluizen worden toegepast, zullen vanaf 2023 in bepaalde gevallen met de nieuwe specificaties aan de slag moeten. Voor meer informatie kun je je wenden tot Harry Lammeretz. Wil je als mkb-ondernemer in de 'topsector Water' samenwerken en innoveren? Dan kan de MIT-regeling je wellicht verder helpen.

Meer lezen uit deze serie?

Dit artikel is onderdeel van een reeks van vijf artikelen. Lees via deze links ook:

Afbeelding via Rijkswaterstaat/Vimeo

Harry Wisse
Accountmanager Bouw & Infra Groot - Belangenbehartiging
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 8 juli 2024
'Samen bouwen aan digitale vooruitgang'

Het aanbod van ons om deel te nemen aan een onderzoek naar de invloed van BIM op functies in de bouw, kwam voor Maas-Jacobs op het juiste moment. Vanaf volgend jaar gaan ze de ontwerpfase van alle projecten in 3D uitvoeren. Wat betekent dat voor de taken van medewerkers, en hoe ervaren zij deze taken? Het onderzoek leverde waardevolle inzichten op, vertelt BIM-manager Patrick van Dongen.

Vrijdag 28 juni 2024
Slimmer samenwerken met het digitaal bouwwerkdossier

Vorige week is het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) gelanceerd. Het DSGO kent negen belangrijke bouwstenen, waaronder standaarden, uitwisselingsprotocollen en zaken als identificatie en autorisatie. Joppe Duindam, manager brancheontwikkeling en verenigingszaken: “Beter digitaal samenwerken is cruciaal om een groot aantal maatschappelijke uitdagingen op te lossen. Het recent door Ketenstandaard gepubliceerde whitepaper over het digitaal bouwwerkdossier beschrijft hoe deze digitale samenwerking goed kan werken voor onze sector.”

Maandag 17 juni 2024
Lancering Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving

Het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) is klaar voor gebruik: op 18 juni wordt versie 1.0 van het afsprakenstelsel gelanceerd en officieel overgedragen aan de markt. Met DSGO is een veilige, betrouwbare en gecontroleerde toegang tot digitale informatie vanuit de hele keten in de ontwerp-, bouw- en technieksector een flinke stap dichterbij.