Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Nano drill nieuwe techniek in de opschaling van de energietransitie

Nano-Drill: nieuwe techniek in de opschaling van de energietransitie

Donderdag 17 november 2022

Nano-Drill is een nog vrij nieuwe sleufloze techniek die geschikt is voor het aanleggen van relatief korte ondergrondse leidingen in een compacte ruimte. In het centrum van Terheijden is bestaande bouw middels deze techniek snel en probleemloos aangesloten op het Traais Warmtenetwerk. Door deze werkwijze ervaren de bewoners en de omgeving minimale overlast. Nieuwsgierig naar deze techniek? Lees dan verder.

Aannemer Nijkamp levert totaaloplossingen op het gebied van de energietransitie. Zo ook in opdracht van Traais Energie Collectief (TEC) waarvoor zij een warmtenet aanleggen in het centrum van Terheijden. Samen met samenwerkingspartner Kouwenberg Infra hebben zij een aantal pilots uitgevoerd, om bestaande bouw veilig, snel en met minder overlast aan te sluiten. Zowel bovengronds (tuintjes) en ondergrondse obstakels als kabels en leidingen, maar ook funderingen vormen geen probleem.

Aanleiding en ontwikkeling

Rond 2020 stelde Vattenfall de vraag vanuit de opgave van de energietransitie of er een goede techniek is om panden snel en eenvoudig aan te sluiten op een warmtenet, met minimale overlast voor de bewoners en omgeving, een brede inzetbaarheid met minimale arbeidscapaciteit. Met doorontwikkeling van HDD en deze te combineren met verschillende andere sleufloze technieken is uiteindelijk Nano-Drill ontstaan. Doordat de werkzaamheden in Terheijden in een bestaande omgeving plaatsvinden is het beperken van overlast en een snelle en veilige uitvoering prettig voor de bewoners en de omgeving. Daarom heeft TEC gekozen een aantal huisaansluitingen te realiseren met Nano-Drill.

Compacte boorunit

De Nano-Drill is een zeer compacte boorunit die eenvoudig aan een minigraver bevestigd kan worden. Er wordt gebruik gemaakt van flexibele boorbuizen waardoor korte boringen met een kleine diameter in een compacte omgeving en drukke ondergrond kunnen worden gerealiseerd. Het systeem is bedacht voor warmteleidingen, maar tevens toepasbaar voor andere netten waarbij sleufloos, compactheid, nauwkeurigheid en flexibiliteit een vereiste zijn.

Verdere ontwikkeling

De voordelen van Nano-Drill, minimale overlast voor bewoners en omgeving, lage (fysieke)menskracht en toepasbaar in een compacte omgeving hebben zich bewezen. Uitdaging is nu opschaling door het ontwikkelen van een efficiënte proces(uitvoerings)lijn en de toepassing geschikt maken voor grotere diameters. Afhankelijk van de situatie is sleufloos en Nano-Drill een goede toepassing. Voor meer informatie en de toepasbaarheid van Nano-Drill neem je contact op met één van de drie partijen.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 15 juli 2024
Rekentool extra voorwaarden TOjuli beschikbaar

Sinds deze maand gelden er strengere voorwaarden bij de TOjuli-eis. Je kan niet meer volstaan met het vinkje ‘actieve koeling’ binnen de BENG berekeningen. Er gelden enkele aanvullende voorwaarden. Via de website van RVO kan je een rekentool aanvragen voor de vereenvoudigde berekening van de koelcapaciteit.

Woensdag 10 juli 2024
Ook provincie Limburg hanteert ingroeimodel emissieloos bouwen

Najaar 2023 tekenden ruim 45 partijen het convenant Schoon en Emissieloos bouwen. Zo ook de provincie Limburg. De provincie sprak met een aantal grote Limburgse gemeenten af om de methode van gemeente Eindhoven te gebruiken, elk op een eigen ambitieniveau met het convenant SEB als minimumeis.

Vrijdag 5 juli 2024
Hoe klimaatmaatregelen eenvoudig omgezet worden tot commercieel voordeel

Het Klimaatakkoord of de Green Deal zorgen ervoor dat steeds meer bouw- & infrabedrijven moeten aantonen welke impact zij hebben op het klimaat. Ze worden verantwoordelijk gehouden de CO2-uitstoot verder te verlagen. Hiervoor is een accurate CO2-registratie noodzakelijk.