1. Home
  2. Nieuws
  3. Nederlanders bouwen groots in zimbabwe

Nederlanders bouwen groots in Zimbabwe

Maandag 7 oktober 2024

GRAUSBOUW uit Heerlen heeft samen met de inwoners van Magobbo een school gebouwd in één van de allerarmste gebieden van Zimbabwe. Dat was hard nodig omdat meer dan de helft van de 200 kinderen buiten les had, veelal in de brandende zon.

Magobbo is een dorpje in een zeer afgelegen gebied in Zimbabwe. Er wonen zo’n 2500 mensen in lemen hutjes, met nauwelijks primaire voorzieningen.
 
De enige lagere school in Magobbo had twee lokalen en dat was veel te krap voor alle leerlingen. De docenten waren genoodzaakt buiten les te geven, in de weinige schaduw van de school of een enkele boom. Al eerder was er een begin gemaakt met een tweede gebouw maar dat was nooit afgemaakt en leek zonder dak, binnenmuren of ramen meer op een ruïne.

Bij GRAUSBOUW zit het verbouw en renovatie in het bloed. Zij wilden de ruïne als volwaardig schoolgebouw ombouwen en aan deze arme gemeenschap opleveren. Door de grote afstand was het verstandiger om een lokale aannemer het werk te laten uitvoeren. Wat uitstekend gelukt is. 

Deze zomer was het gebouw klaar. Een complete school, met drie nieuwe lokalen, die voldoende ruimte biedt voor alle kinderen, ook voor hen die tot nu toe niet naar school konden. Een groep van 14 Nederlanders heeft in augustus namens stichting Binga-Support en GRAUSBOUW een ontwikkelingsreis naar Magobbo gemaakt. Samen met de lokale gemeenschap hebben zij de school geschilderd, een grote educatie moestuin en een speeltuintje voor de allerkleinste leerlingen gerealiseerd.

Bij de feestelijke opening kregen alle kinderen ook nog een nieuw uniform, mogelijk gemaakt door een sponsoractie van basisschoolleerlingen van de Goudenregenschool uit Hilversum. 

In november zal de directeur van GRAUSBOUW de school persoonlijk bezoeken, hij zal dan ook voor twee jeugdteams sportkleding overhandigen, beschikbaar gesteld door Hockeyclub HC Nova uit Heerlen.

 

Richard Massar
Manager communicatie
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 1 oktober 2024
Deelnemers laten meedoen is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid

Mensen met een lichte verstandelijke beperking willen graag meedoen in de samenleving en zijn trots als ze bijdragen aan een bouwproject. Dat is de ervaring van Dura Vermeer en VolkerWessels met deelnemers van zorgorganisatie Cordaan. Negen deelnemers haalden zelfs het VCA-diploma.

Dinsdag 1 oktober 2024
Goed nieuws: campagne 'Ik ga voor infra' gelanceerd

De social media campagne 'Ik ga voor infra’ is officieel van start is gegaan. Deze op maat gemaakte campagne is ontworpen om infra-opleidingsbedrijven te ondersteunen en te versterken. Door succesvolle elementen uit eerdere campagnes te combineren met frisse ideeën zetten we de unieke mogelijkheden van een carrière in de infrasector in de spotlight.

Woensdag 18 september 2024
Timmerhuis Groep en Gemeente Oldenzaal inspireren Basisschool de Leemstee

Timmerhuis Groep heeft samen met de gemeente Oldenzaal een waardevolle bijdrage geleverd aan de themaweek Bouw van basisschool de Leemstee in Oldenzaal. Het evenement was een groot succes, waarbij zowel de leerkrachten, de kinderen als de gemeente zeer enthousiast waren.