In de afgelopen maanden is in Zeeland 'netcongestie' afgekondigd. Dat wil zeggen dat de (toekomstige) vraag naar elektriciteit groter is dan de beschikbaarheid. Dit leek in eerste instantie voor de bouw niet zo een groot probleem, maar inmiddels is duidelijk dat dit ook onze sector raakt.
Verduidelijking Stedin
Danny Pyfferoen, gebiedsregisseur Zeeland van Stedin, nam ons mee in 'waar komt netcongestie nu eigenlijk vandaan?' Duidelijk is dat het elektriciteitsnet in toenemende mate overbelast wordt. Conventionele netverzwaring is, vanwege diverse oorzaken, niet eenvoudig.
Er is nog steeds ruimte voor nieuwe kleinverbruik aansluitingen. Bv woningen/laadpalen. Maar, er is tijdelijk geen ruimte voor nieuwe grootverbruikers. Bijvoorbeeld bedrijven, scholen, ziekenhuizen, grote warmtepompen, grootschalige duurzame opwerk etc. Aanvragen hiervoor komen op een wachtlijst.
Tot en met 2023 wordt er voor bijna 1 miljard geïnvesteerd door Stedin aan netuitbreidingen in Zeeland.
Flexibele oplossingen
Een aantal mogelijkheden zijn: cable pooling, achter de meter aansluiten en een directe lijn. Het initiatief hiervoor ligt bij de klant van Stedin. Een gezamenlijk initiatief is congestiemanagement, tijdgebonden transportcapaciteit, netbewust laden, energieopslag en energiehubs. Het initiatief ligt bij Stedin als het gaat om het inzetten van reservecapaciteit, structurele uitbreiding en E-houses.
Vragen aan Stedin?
Ga naar Congestie management (tennet.eu) of mail naar congestiemanagement@tennet.eu of ga naar Congestie in Tholen en Schouwen-Duiveland voor opgewekte energie | Stedin.
Tips van Impuls Zeeland
De volgende tips werden gegeven door Carola Helmendach van Impuls:
Overleg zo snel mogelijk met Stedin over je gecontracteerd vermogen, sluit zo mogelijk een ander soort contact af, zet (met de buren) een eigen stroomnetwerk op, smart energy hubs en fors energie besparen (maak gebruik van het expertplatform van de regionale energiestrategie).
Ondersteuning van Impuls
In bijna iedere Zeeuwse gemeente bezig met verkennen van slimme energie-inzet. Aan de slag op verzoek van bedrijven en gemeenten. Geen kant en klare oplossing, wel zoeken naar wat wel mogelijk is. Meld problemen zsm bij het meldpunt: Meldpunt netcongestie Zeeuwse ondernemers - Impuls Zeeland helpt jou als ondernemer met innoveren, investeren en internationaliseren
Conclusie
Het is duidelijk, netcongestie raakt ook ons als bouwers. Lees hier de sheets van de presentaties van Danny en Carola en onderneem actie via de gegeven tips.
Gerelateerd nieuws
Woensdag 4 december gaat de Tweede Kamer opnieuw debatteren over de invoering van uitstootvrije zones in binnensteden. Staatssecretaris Jansen van Milieu deed recent een voorstel ter versoepeling van de invoering van zero-emissiezones. Hij kondigde aan dat gemeenten een jaar lang geen boetes zouden opleggen en dat de schoonste dieselbussen in emissieklasse 6 tot 1 januari 2029 toegang zouden krijgen tot binnensteden. Met die versoepelingen waren de gemeenten het zelf alleen niet eens. Daarmee ontstond onduidelijkheid en reden voor een nieuw debat over het onderwerp.
Op dinsdag 26 november vond bij Tjaarda in Oranjewoud een inspirerende bijeenkomst plaats over het thema “Vleermuizen en zwaluwen: de (on)mogelijkheden voor bouw en natuur”. De bijeenkomst werd georganiseerd door Bouwend Nederland en bood de leden praktische handvatten om op een verantwoorde manier met natuurbehoud om te gaan tijdens bouw- en infraprojecten.
Met het oog op een klimaatneutraal Europa in 2050 is Nederland bezig om het gebruik van windenergie op zee uit te breiden. Het doel is om tegen 2030 30 gigawatt aan windenergie te genereren. De energie die wordt opgewekt door windparken in de Noordzee speelt hierin een cruciale rol. NRG Group is een van de partners die ervoor zorgt dat de duurzaam opgewekte elektriciteit naar het vasteland wordt getransporteerd. Ze voeren het project 2GW Cable Civil Works emissieloos uit.