Logo Bouwend Nederland

Niels van Dijk: Maak je digitale stappen niet te groot, maar zet ze wel

Dinsdag 25 juli 2023

Uit ons trendonderzoek blijkt de bouw- en infrasector oprukt naar de digitale voorhoede. Inmiddels heeft bijna driekwart zijn processen grotendeels gedigitaliseerd. Voor een sector met overwegend mkb-bedrijven is dat een heel goede prestatie. In regio Noord delen ondernemers graag kennis en wisselen ze ervaringen uit. Dat kan via de Contactgroep Digitalisering of via Platform Build.

Directeur Niels van Dijk van bouwbedrijf Van Dijk in Vledder is een van de deelnemers aan Platform Build. De afgelopen jaren investeerde Van Dijk in het digitaliseren van de kantoorautomatisering. Het resultaat: meer overzicht én inzicht. Ook collega's op de bouwplaats lopen inmiddels met een iPad rond en daar waren ze verrassend snel aan gewend. Zijn tip: "Als je wil bijblijven, dan moet je digitaliseren. Maar maak je stappen niet meteen te groot".

Benieuwd naar het hele verhaal? Kijk de video.

Meer inspiratie

We ondersteunen leden op verschillende manieren bij het digitaliseren van hun administratie of organisatie. Ook de inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen stelt eisen aan de IT-inrichting. Je vindt alle informatie en tools via deze speciale website.

De Contactgroep Digitalisering biedt leden een vertrouwde omgeving om inspiratie op te doen en te sparren met collega-bouwbedrijven. De eerstvolgende contactgroepen in regio Noord staan gepland op maandag 18 september en dinsdag 28 november (van 14 tot 17 uur). Ben jij de volgende keer ook aanwezig bij de contactgroep? Je bent als lid van harte welkom! Mocht je je willen aansluiten bij de contactgroep en/of opgenomen willen worden op de verzendlijst, neem contact op met Willemijn Visscher.

Platform Build is een online community voor digitalisering van de bouw- en infrasector. Platform Build organiseert regelmatig bijeenkomsten over thema's als 'nieuwe digitale technologieën' en 'informatie-uitwisseling binnen het omgevingsmanagement bij infraprojecten'. Leden maar ook niet-leden van Bouwend Nederland kunnen gebruik maken van de online community rondom digitalisering. Doel is om laagdrempelig kennis te ontsluiten rondom digitalisering, met waar mogelijk regionale partners. Het onderwijsaanbod, aanbieders en leveranciers die actief zijn op het gebied van digitalisering worden samengebracht in één omgeving met bouw- en infrabedrijven. Dit geeft de kans om eenvoudig een vraag te stellen, om van elkaar te leren maar bovenal om samen te bouwen aan een meer gedigitaliseerde toekomst. De volgende bijeenkomst vanuit platform Build staat gepland op 10 oktober met als thema 'WKB en digitalisering'. Voor deze en meer activiteiten, kijk op Platform Build

Willemijn Visscher
Coördinator meerjarenprogramma's
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 11 april 2024
Invoering NIS2 wetgeving in Nederland vertraagd

Met de aankomende NIS2 wet komt er veel op bedrijven en hun mkb-toeleveranciers af. De invoeringsdatum van 18 oktober 2024 wordt in Nederland niet gehaald, maar wél in de landen die ons omringen. Dus doe je zaken met bedrijven over de grens, houd er dan rekening mee dat je opdrachtgever eisen kan stellen aan je digitale veiligheid.

Donderdag 11 april 2024
Publicatie voor opdrachtgevers: geef ruimte aan innovaties

Onze nieuwe publicatie beschrijft voor opdrachtgevers hoe ze out of the box oplossingen kunnen stimuleren. Natuurlijk mag je hen er ook op wijzen.

Dinsdag 9 april 2024
Toepassingen van AI in de bouw

Eind maart vond in Helsinki het eerste fysieke congres over AI in de bouw plaats. Bezoekers uit allerlei landen lieten zich informeren én inspireren over de nieuwste ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie. Die nadruk lag op de toepassing van AI in de ontwerpfase, zoals parametrisch ontwerpen. Maar ook toepassingen in de uitvoering kwamen aan bod. Bouwend Nederland was erbij en gaat samen met Hogeschool Rotterdam verder onderzoek doen naar AI in de bouw.