Logo Bouwend Nederland

Nieuwe verbeterde versie GPI beschikbaar

Vrijdag 25 september 2020

Op 1 januari 2018 is de Generieke Poortinstructie (GPI) online gegaan. Deze is inmiddels door een groot deel van de bouwsector gevolgd. Op basis van feedback en suggesties is de bestaande GPI én GPI-website verbeterd.

Generieke Poortinstructie

Sinds 1 april 2019 is de Generieke Poortinstructie (GPI) verplicht op alle bouwplaatsen in Nederland van bij de Governance Code Veiligheid in de Bouw aangesloten bouw- en installatiebedrijven. De GPI heeft als doel een hoger veiligheidsbewustzijn niveau en meer duidelijkheid voor medewerker over wat van hen wordt verwacht als het gaat om veiligheid op een bouwplaats. Ook de leden van de vakgroep ONG en bezoekers (op uitnodiging) hebben te maken met deze GPI zodra er een bouwplaats wordt betreden. Zorg voorafgaand aan het bezoek van de bouwplaats dat de GPI is behaald!

Generieke Poortinstructie van de Netbeheerders

De Netbeheerders zijn niet aangesloten bij de Governance code voor de bouw.
Zij hebben sinds december 2019 de eigen Governance Code Veilige Energienetten, die ook door de vakgroep ONG is onderschreven.
Omdat in de GPI voor de bouw geen specifieke aandacht wordt besteed aan de risico’s van werken aan de energie-infrastructuur, heeft Netbeheer Nederland hiervoor een eigen versie van de ‘Poortinstructie’ bij wijze van generieke veiligheidsinstructie ontwikkeld.

Standpunt vakgroep

Dit heeft tot gevolg dat in theorie monteurs die voor de Netbeheerders werken, onderworpen zijn aan twee poortinstructies, die van de Governance Code voor de bouw en die van de Netbeheerders.
Nou wordt op veel plaatsen dit niet zo scherp gehandhaafd: vaak is het voldoende om de instructie van de Netbeheerders gedaan te hebben om toegang tot een bouwplaats te krijgen.
Als vakgroep pleiten wij ervoor dat er geen stapeling van instructies wordt toegepast. Dat draagt niet bij aan veiligheid, maar geeft wel veel gedoe.

Aanpassingen

Dit najaar is de verbeterde versie GPI 3.0, aangepast aan de actualiteit, live gegaan. In de animaties zijn nieuwe onderwerpen toegevoegd, en is er extra aandacht voor bepaalde onderdelen, zoals laden, lossen, hijsen of werken op hoogte. In de GPI zijn negen nieuwe situatiefilmpjes, waarbij je moet aangeven wat er fout gaat. Op basis van feedback, ervaringen uit de praktijk en ongevallencijfers wordt door de waarborgcommissie de GPI aangepast.

Meer informatie GPI

Meer weten over de GPI? Ga naar de website, voor inlogcodes, de online GPI-training, handleidingen en veel gestelde vragen. Of neem contact op met de helpdesk van Explainsafe.
Actuele informatie over de GPI, kijk op de pagina actueel.

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 12 april 2024
Berghege Heerkens: veilig werken kan altijd, geen excuus

Tijdens de Bewust Veilig-dag introduceerde Berghege Heerkens bouwgroep mascotte BRAM en de veilige vijf regels. Deze mascotte is bedacht als rode draad door alle activiteiten om veiliger te werken. "Veilig werken kan altijd", benadrukt veiligheidskundige Ingrid van der Wielen.

Donderdag 11 april 2024
Programma Dag van de Constructeur 6 juni bekend

Het lijkt zo vanzelfsprekend, bouwconstructies moeten veilig en zo duurzaam mogelijk zijn. Daar maakt VNconstructeurs zich al jaren hard voor. Toch gaan wens en realiteit nog niet altijd hand in hand. Daarom is het bijwonen van de Dag van de Constructeur op 6 juni zo essentieel. Actuele inzichten en kennis over het vakgebied van de constructeur en ontwikkelingen in de steeds maar veranderende bouwsector worden die dag gedeeld in een spraakmakend programma. Algemeen directeur Fries Heinis van Bouwend Nederland is een van de keynote sprekers.

Dinsdag 2 april 2024
Bewust Veilig-dag krijgt veel aandacht in Oost-Brabant

Afgelopen woensdag, 27 maart, was het de jaarlijkse Bewust Veilig-dag. Ik mocht bij vijf leden aansluiten om te kijken hoe zij deze dag extra stilstaan bij veilig werken. Het thema van dit jaar was 'Veiligheid versterkt als je samenwerkt'.