Logo Bouwend Nederland

Ondernemers Twente zien kansen verduurzaming bestaande bouw

Maandag 18 september 2023

In de periode tot 2030 moeten ruim 1,5 miljoen koopwoningen, 1 miljoen huurwoningen en 120.000 utiliteitsgebouwen worden verduurzaamd. Dat is een aanzienlijk markt- en omzetpotentieel voor bouwbedrijven. Daarom organiseerde afdeling regio Twente op de Bouw Kampus in Rijssen een praktische workshop over de nieuwe Standaard voor Woningisolatie. De opkomst was hoog: een kleine veertig ondernemers lieten zich graag bijpraten over maatregelen per woningtype en een handige checklist om de warmtevraag te verminderen.

De gloednieuwe Bouw Kampus is een bijzondere plek. Het is een opleidingscentrum voor verschillende vakopleidingen: bouw, installatietechniek, zorg en retail. Onder andere het ROC Twente, REMO en Bouwmensen worden in het gebouw gehuisvest. Een uitgelezen plek dus om kennis op te doen en ervaringen uit te wisselen. De workshop van 14 september stond in het teken van de Standaard voor Woningisolatie. In de toekomst moeten alle woningen voldoen aan deze standaard. Een verbouwing of uitbreiding van de woning biedt kansen om daar nu al stappen in te zetten. Nieuwe dakkapel? Dan ook dakisolatie. Als aannemer is het verstandig bewoners te wijzen op dergelijke kansen. De klant staat dan niet in één keer voor een grote investering, maar kan stap voor stap te werk gaan. En voor jou als aannemer biedt deze aanpak continuïteit en omzet.

Nieuwe business case

Ondernemers in Twente, van klein tot groot, zijn zich goed bewust van de kansen die de verduurzamingsmarkt biedt. Ook bedrijven die zich tot nu toe bezighouden met nieuwbouw, laten zich graag informeren over deze (nieuwe) business case. Senior adviseur Harm Valk van Nieman Raadgevende Ingenieurs begon zijn verhaal met de prikkelende stelling: “in de verduurzamingsmarkt is niets wat het lijkt, als je er goed naar kijkt”. Zijn verhaal ging namelijk niet alleen over gevelisolatie, maar veel over andere manieren waarop je de warmtevraag van een woning kan terugbrengen. Denk aan het kiezen van het juiste ventilatiesysteem en glas. Hij adviseerde de aanwezige ondernemers om zich goed te verdiepen in de regelgeving rondom verduurzaming bestaande bouw om goed voorbereid de markt op te kunnen gaan.  

Praktische handvatten

Voorzitter Lucas Haafkes kijkt terug op een geslaagde bijeenkomst. “Volgens het laatste rapport van ING krimpt de nieuwbouw met 2,5%. Dit is een flinke domper voor de bouwmarkt, maar gelukkig zien we altijd kansen zoals het verduurzamen van bestaande bouw. Vandaag hebben we prakische handvatten gekregen om deze kans optimaal te benutten. Met veel dank aan Harm Valk maar vooral ook aan alle ondernemers die ervaringen en vragen hebben uitgewisseld.”

Meer weten over de Standaard voor Woningisolatie?

Hier hebben we alle praktische informatie voor je op een rij gezet: Standaard voor woningisolatie - Bouwend Nederland

Edgar van Niekerk
Beleidsadviseur Duurzaamheid

Gerelateerd nieuws

Donderdag 11 april 2024
Duurzaamheid raakt ook verzekerbaarheid

Prima als de opdrachtgever duurzaam wil bouwen, maar niet alleen voor risico aannemer! Duurzaamheid is belangrijk en leden van Bouwend Nederland werken er uiteraard aan mee. Door hergebruik van materialen of door gebruik van duurzaam gewonnen natuurlijke bronnen. En daarbij mag verwacht worden dat de aannemer met zijn tijd meegaat qua keuzes van materialen en werkwijzen. Toch is de praktijk weerbarstiger zoals blijkt uit de navolgende 2 voorbeelden uit de schadepraktijk van bouwverzekeringen.

Donderdag 11 april 2024
Duurzaam én veilig werken met Litium-Ion

Lithium-ion accu’s zijn vaak de kerncomponenten van elektromobiliteit en ze leveren een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. Door de hoge energiedichtheid en lange levensduur worden deze accu’s heel veel gebruikt. Li-Ion accu’s zijn echter ook gevoelig voor verkeerd gebruik en beschadiging. In deze checklist zet onze verzekeringspartner Howden een aantal aandachtspunten voor veilig werken met Litium-Ion op een rij.

Donderdag 11 april 2024
CBRE verkleint afvalberg van klanten dankzij herbruikbare bekers van Selecta

CBRE, een wereldwijd dienstverlener en investeerder in commercieel vastgoed, introduceert bij haar klanten de ‘Geen Gezeur’-wasservice van Selecta. Werknemers drinken zo uit kwalitatieve herbruikbare koffiebekers die door Selecta ingezameld en gereinigd worden. Dankzij dit initiatief verkleinen klanten van CBRE hun afvalberg aanzienlijk en zijn ze beter gewapend tegen de immer strenge wetgeving rond recycling.