Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Oost brabantse bedrijven ontvangen studenten hbo bouwkunde

Oost-Brabantse bedrijven ontvangen studenten hbo Bouwkunde

Woensdag 8 februari 2023

Op woensdag 25 januari legden bijna driehonderd eerstejaarsstudenten van de hbo-opleiding Bouwkunde van Avans Hogeschool een projectbezoek af bij onze leden in Noord-Brabant. Zij maakten bij deze bedrijven kennis met de dagelijkse bouwpraktijk. Daarbij kregen ze ook inzicht in de vele functies en mogelijkheden in de bouwsector. De Bouworiëntatiedagen maken deel uit van een kennismakingsprogramma dat is gericht op de veelzijdigheid en praktijk van de bouw.

In dit artikel zetten we de projecten per stuk op een rijtje.

BMV: Huysackers in Veldhoven

Studenten van de Avans Hogeschool zijn bij ons op de bouw ontvangen bij project Huysackers. Zij zijn meegenomen in een werkdag op de bouw door middel van een rondleiding. Dit om hen op deze manier te inspireren voor het mooie vak.

Huybregts Relou: Antonius van Paduakerk in Valkenswaard

We ontvingen bij Huybregts Relou acht eerstejaars studenten van Avans University of Applied Sciences Bouwkunde in Tilburg en gingen langs op de bouwplaats van de Antonius van Paduakerk. Bij dit bijzondere project, waarbij het kerkgebouw wordt getransformeerd naar achttien appartementen, konden de studenten nader kennismaken met de bouwsector. Na de ontvangst, met lunch, kregen de studenten een presentatie over de architectuur van het gebouw en de bouwkundige uitgangspunten van het project. Aansluitend kregen ze een rondleiding over de bouwplaats.

Ten Brinke: 'De Hooghe Heer' in Eindhoven

Bij het project 'De Hooghe Heer' in Eindhoven kregen negen studenten van Janko Akkers (directeur Helmond) en Adrie Bergemans (projectleider Helmond) inzicht in de organisatie van Ten Brinke, hoe een project tot stand komt en de enorme variatie aan functies en mogelijkheden in onze sector. Na de presentatie zijn de studenten op de bouwplaats rondgeleid door Adrie en Lambert van Riel. Een bezoek aan de zestiene verdieping mocht uiteraard niet ontbreken!

BAM: Westrand en de Weef

Project de Westrand heeft deelgenomen aan de Bouworiëntatiedagen met vier studenten. Na een leerzame presentatie namen zij een kijkje op de bouwplaats. Het project Westrand zit momenteel in de ruwbouw. Daarom mochten ze daarna ook nog even project de Weef bezichtigen, een project in de afbouw.

Dura Vermeer: Weener XL in Den Bosch

Op het project Weener XL startte een presentatie, gegeven door Arjen Wildvank en student Joey de Bont over Dura Vermeer. Vervolgens kregen de studenten een indruk van het project Weener XL. Na de presentatie gingen de studenten de bouwlocatie op en kregen hier een rondleiding over het project. Het was een erg leuke middag met naast dat ook enthousiaste studenten!

Janssen de Jong: Amadeiro in Den Bosch

Op de bouwplaats van Amadeiro in Den Bosch stonden uitvoerder Ronald van Cleef en HR adviseur Debbie De Bresser klaar om te vertellen over hoe zij onze bouwprojecten aanpakken. Als je dan tóch bij Amadeiro bent, kun je dat net zo goed meteen met eigen ogen ook bekijken. 

Hazenberg: Zanddonk in Waalwijk

Dit is een voorbeeldproject van hoe Hazenberg op een slimme manier bestaande woningen behoudt en tegelijk energiezuinig én mooier maakt. Fijn voor de buurt en bewoners, maar ook leerzaam voor de leergierige studenten die de renovatie naar een energiezuinig huis weleens van dichtbij wilden zien. Interessant vonden de studenten het zeker, ook voor hun eigen toekomst. "Mooi om in het echt te zien wat er gebeurt op de bouw. Ik wil later ook iets doen met duurzaamheid", zei een student. "Ik wist niet dat er zoveel bij komt kijken." Wat ze later zelf willen doen in de bouw verschilt per persoon: van projectleider en werkvoorbereider tot architectonisch lichtontwerper.

Hurks: ASML Veldhoven

Hurks liet de studenten in de praktijk kennismaken met onze sector. Tijdens een presentatie hebben ze de organisatie, werkvoorbereiding inclusief BIM én de uitvoering uitgebreid toegelicht. Daarna hebben ze de studenten mee naar buiten genomen voor een rondleiding over de bouwplaats.

Van Wanrooij: Laan van Selis in Boxtel

In totaal zijn elf leerlingen op bezoek geweest op het project 'Laan van Selis' in Boxtel waar ze 41 woningen aan het bouwen zijn. Omdat Van Wanrooij daar ook met meerdere projecten bezig is, hebben ze de studenten alle fases van de bouw kunnen laten zien.

Moeskops: CPO meer&deel in Eindhoven

Op het project CPO meer&deel werden acht studenten rondgeleid door Moeskops. Dit is een woonproject met achttien woningen en 22 appartementen waarbij de CPO-vereniging bewust heeft gekozen voor het delen van sommige functies, zoals bijvoorbeeld een logeerruimte en klusruimte, ook de tuin wordt gedeeld. Bij de ontwikkeling en realisatie van een project komt veel kijken, er zijn veel disciplines en specialisaties die een bijdrage leveren aan de uiteindelijke realisatie van een bouwproject. Dat betekent dat de bouw veel carrièremogelijkheden biedt; van architect, planontwikkelaar, duurzaamheidsspecialist tot werkvoorbereider, uitvoerder, projectleider. De studenten kregen uitleg over het gehele bouwproces en konden uiteraard ook vragen stellen aan de aanwezige vakmensen.

Van Santvoort: negentien woningen in Oisterwijk

Zes studenten gingen bij Van Santvoort langs om kennis te maken en te kijken naar een nieuw woongebied in aanbouw. Na een korte kennismaking over het familiebedrijf, is men gestart met een rondleiding bij de negentien woningen in Oisterwijk. Hier heeft Van Santvoort de diverse fases van de afbouw laten zien en hebben ze ook een bezoek gebracht aan een project met 22 appartementen in Oisterwijk. Op dit project zijn ze bezig met het 'in het werk te storten' kelderwanden en kolommen. Het was een mooie afwisseling van afbouw en ruwbouw.

Van Schijndel: Zuidstraat Tilburg

Bouwbedrijf van Schijndel ontving de studenten in het centrum van Tilburg, waar ze van directeur Jur van Aken, uitvoerder Marco Vos en werkvoorbereider Daan Bongers een inkijkje kregen in de ontwikkeling, (werk)voorbereiding en uitvoering van een project. Na een interessant, interactief gesprek over de verwachtingen en werkzaamheden van de diverse beroepen, een korte presentatie over de ontwikkeling van het centrum. Samen met de studenten is een rondje gelopen door de Emmapassage en tijdens de rondleiding hebben Jur en Marco de uitdagingen van het project nader toegelicht. Deze koude ochtend is afgesloten met een heerlijke lunch!

Van der Heijden: Prologis in Eindhoven DC4 Fase 2

Het doel van dit projectbezoek: een kijkje in de keuken geven en misschien wel in de toekomst van de student. Van der Heijden gaf inzicht in het creëren van een goede samenwerking op én rond de bouwplaats. Hoe je ervoor zorgt dat je samen verantwoordelijkheden neemt en successen viert? Wat is hun blik op de toekomst van de bouw? Dit moment stond in het teken van 'leren'. Hoe doe je dat makkelijker door (samen) te doen? In het kader daarvan hebben de studenten drie verschillende spellen gespeeld. Zij leerden meer over de toe te passen materialen, de werkvolgordes en over slim samenwerken op de elementen: vloer, dak en kostprijs berekenen. Natuurlijk viel er ook iets te winnen! De theorie werd later toegelicht in een rondleiding op de bouwplaats. De feedback vanuit de studenten: van A tot Z goed voorbereid. Dat is ook de les van Van der Heijden aan hen: ken je uitkomst. Bij een goede voorbereiding weet je wat je te wachten staat en kan je op tijd anticiperen!

Joelka van Daal
Verenigingsmanager
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 juli 2024
Oost aan de slag met de ontwikkeling van je medewerkers

De bouwsector staat bekend om zijn dynamiek en constante ontwikkeling. In deze snel veranderende industrie is het essentieel dat bedrijven en hun werknemers zich blijven ontwikkelen en nieuwe vaardigheden aanleren. Regio Oost heeft hierop ingespeeld en een workshop georganiseerd die is gericht op de leercultuur binnen de sector.

Maandag 22 juli 2024
Technodiscovery brengt techniek dichter bij jongeren

De vraag naar technisch geschoolde medewerkers is groter dan ooit, aar hoe maak je het personeel van de toekomst enthousiast voor techniek? In Ede, midden in de Foodvalley, plant het leer- en ontdekcentrum TechnoDiscovery het zaadje van techniek al jaren bij basisschoolleerlingen, VO-leerlingen van leerjaar 1 en 2 én docenten.

Maandag 22 juli 2024
Buitenlandse bouwers leren taal én vak in Oost

De komende jaren moeten in Nederland bijna een miljoen woningen gebouwd worden, maar goede vakmensen zijn schaars. Daarom zijn arbeidsmigranten hele waardevolle krachten voor de bouwsector. Een aantal medewerkers van Heutink Bouwgroep volgt een traject bij het Deltion College waarin ze zowel gerichte vakkennis opdoen als hun beheersing van de Nederlandse (bouw)taal verbeteren. Daardoor worden ze breder inzetbaar.