Logo Bouwend Nederland

Podcast: Wat komt er kijken bij duurzaam aanbesteden en hoe kan het beter?

Dinsdag 14 november 2023

In 2050 moet Nederland energieneutraal, circulair en klimaatbestendig zijn. Om dit te bereiken, is het onder andere belangrijk dat bouwbedrijven zich met duurzame innovaties kunnen onderscheiden in de markt. Dit is helaas nog steeds in veel aanbestedingen niet het geval. Meer sturing op het stimuleren en belonen van duurzame innovaties blijft dus belangrijk. Om hier op een positieve manier aandacht voor te vragen organiseren het Aanbestedingsinstituut en Bouwend Nederland al 5 jaar de Top 25 van meest duurzame aanbesteders.

In deze aflevering bespreek presentator Iman de Vries de beste manieren om duurzaam aan te besteden, De winnaars van de Top 25 en wil hij weten hoe je als ondernemer in die lijst terecht komt. Dat doet natuurlijk hij samen met zijn gasten en dat zijn deze aflevering Jos van Alphen, van het Aanbestedingsinstituut en Bouwend Nederland, Bjorn Eizenga, adviseur inkoop bij de gemeente Houten en Imre Hoveling, Senior contractmanager bij Hoogheemraadschap van Rijnland. Zij geven goede tips en vertellen waarom duurzaam aanbesteden een prioriteit is geworden tijdens het gunningsproces.

 

Beluister hier de podcast

 

Wil je geen aflevering missen van 'De bouw maakt het' podcast? Vergeet dan niet op de volgknop te drukken op Spotify of te abonneren op Apple Podcasts.

Gerelateerd nieuws

Woensdag 17 april 2024
“In 2025 hebben alle fabrikanten emissieloos materieel beschikbaar”

Volvo is de eerste Europese leverancier waar zwaar elektrisch bouwmaterieel van de band rolt. Ben Möhlmann van Volvo-distributeur SMT Netherlands spreekt veel bouwbedrijven. Zo kan hij hun wensen goed vertalen naar de fabrikant. Hij houdt een pleidooi voor een subsidie voor opdrachtgevers, zodat aannemers de daadwerkelijke kosten van emissieloos werken kunnen berekenen. En opdrachtgevers: stop met boeteclausules, zoek vooral samen naar oplossingen.

Dinsdag 16 april 2024
BouwBite over netcongestie: meer nadruk op flexvermogen

Afdeling Oost Brabant en Brabant Mid-West organiseren vier keer per jaar een online BouwBite over een actueel thema. Deze keer ging het over netcongestie. Manager strategie Edwin Edelenbos van Netbeheer Nederland legde de ruim zestig deelnemers helder uit wat er speelt.

Donderdag 11 april 2024
Duurzaamheid raakt ook verzekerbaarheid

Prima als de opdrachtgever duurzaam wil bouwen, maar niet alleen voor risico aannemer! Duurzaamheid is belangrijk en leden van Bouwend Nederland werken er uiteraard aan mee. Door hergebruik van materialen of door gebruik van duurzaam gewonnen natuurlijke bronnen. En daarbij mag verwacht worden dat de aannemer met zijn tijd meegaat qua keuzes van materialen en werkwijzen. Toch is de praktijk weerbarstiger zoals blijkt uit de navolgende 2 voorbeelden uit de schadepraktijk van bouwverzekeringen.