Logo Bouwend Nederland

Praktisch werkboek over klimmen op de veiligheidsladder

Donderdag 18 april 2024

Tijdens de bestuurdersdag was er volop aandacht voor veiligheidscultuur en psychologische veiligheid. Onze bestuurders zagen een toneelstuk over een onveilige situatie op het werk en reflecteerden daarop. Ook was er een keynote lezing over psychologische veiligheid. En op de tafels lag een proefdruk van het nieuwe werkboek Samen klimmen op de veiligheidsladder. Dit werkboek voor mkb-bedrijven is in opdracht van ons ontwikkeld.

Een Marokkaanse bouwvakker is gewond geraakt door een ontploffing van een gasfles op een bouwplaats in Scheveningen. De bouwvakker had de gasfles aangesloten op een kooktoestel om zijn lunch te bereiden. De gasfles ontplofte toen hij het vuur aanstak. In het toneelstuk kwamen drie perspectieven aan bod. Die van de Marokkaanse bouwvakker, de Nederlandse collega’s die de gasfles hadden neergezet en de uitvoerder die de leiding had op de bouwplaats. Hoe kon dit gebeuren, wie had wie kunnen aanspreken, waarom greep niemand in…?


De casus die in het toneelstuk werd neergezet, gaat over groepsblindheid, psychologische veiligheid, multiculturele communicatie en verantwoordelijkheid nemen. Kortom: het gaat over gedrag van jezelf en van anderen. Voorzitter Arno Visser van Bouwend Nederland: "In onze sector is het nog niet genoeg ingeburgerd om met collega’s en leidinggevenden te praten over eventuele zorgen die je hebt. Toch is juist dat cruciaal. Het moet normaal worden dat iedereen de vrijheid voelt om elkaar aan te spreken. Daar moet je voor worden gewaardeerd als goede collega."

In de Safety Culture Ladder ligt de nadruk op het creëren van zo’n open veiligheidscultuur. Dat is een belangrijke sleutel tot een veilige werkomgeving. Sociologe Orly Polak van Hub Creations vertelde hier meer over in haar keynote lezing. Haar belangrijkste boodschap: "Zorg dat je proactief op zoek gaat naar het tegengeluid, omarm afwijkende ideeën, laat iedereen meedoen en meepraten. Dan creëer je een veiligheidscultuur waar iedereen zich durft uit te spreken en fouten durft te delen, zodat we van elkaar leren."

Met dit boek heb je goud in handen

Om bedrijven te helpen deze open veiligheidscultuur te creëren, heeft Hub Creations in opdracht van Bouwend Nederland een werkboek voor mkb-bedrijven ontwikkeld: Samen klimmen op de veiligheidsladder.  

In het boek vind je inspiratie en vooral ook heel laagdrempelige hulpmiddelen om zelf aan de slag te gaan. Vanuit jouw rol als leider (directeur-eigenaar, projectleider, uitvoerder, KAM’er) of uitvoerende medewerker kun je het verschil maken. Het is een investering in de veiligheid van iedereen. Daar doe je het voor.

Benieuwd naar het boek?

Het is voor leden van Bouwend Nederland vanaf juni voor een klein bedrag te bestellen. Je kan je interesse alvast aangeven via het formulier op onze themapagina. Dan geven we je straks een seintje en ben je er snel bij.

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 16 mei 2024
Podcast: Wat komt er kijken bij een publiek warmtebedrijf?

In 2050 moeten alle woningen en gebouwen aardgasvrij zijn en over op andere vormen van warmte. Als tussenstap moeten in 2030 een half miljoen woningen aangesloten zijn op een warmtenet. Publieke warmtebedrijven spelen hierin een belangrijke rol. Maar hoe werkt dat nou precies? Je hoort het in de podcastserie Expeditie Energie.

Maandag 13 mei 2024
Van harte welkom bij de KAM-bijeenkomsten in jouw regio

Houd jij je bezig met veiligheid en arbozaken en wil je graag op een laagdrempelige manier kennis opdoen en bovendien vakgenoten ontmoeten? Kom dan vooral eens naar een van de KAM-bijeenkomsten in jouw regio. Tijdens deze bijeenkomsten komen inhoudsdeskundigen een presentatie geven of een praktische workshop geven, zoals dit jaar over verbindend adviseren.

Dinsdag 7 mei 2024
Lancering webtool constructieve veiligheid: Borgr

Tijdens het symposium van Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV) op 2 mei in Utrecht werd de nieuwe webtool Borgr met groot enthousiasme gelanceerd. Dura Vermeer heeft aan de wieg gestaan van dit product, dat zijn oorsprong heeft in het ongeval met het instorten van het tribunedak in aanbouw van stadion Grolsch Veste in 2011.