1. Home
  2. Nieuws
  3. Gve workshop van vorstverlet naar waterballet

GVE-workshop van vorstverlet naar waterballet

Maandag 22 juli 2024

De laatste jaren ervaren we steeds meer de effecten van klimaatverandering. Neerslag te korten met als gevolg uitdroging van de grond en lagere waterstanden in watergangen, heftige kortstondige buien waarbij de rivier de Geul buiten haar oevers ging én nauwelijks meer een echte winter met vorst. Ook bij de aanleg van ondergrondse infrastructuur moeten we ons bewust zijn van weerrisico’s. Maar hoe doe je dat? Deze vraag stond centraal tijdens de GVE-workshop op 27 juni 2024.

Met het ondertekenen van de Governancecode Veilige aanleg Energienetten, hebben we het belang van het samenwerken aan veiligheid en daarmee het al in de voorbereiding zorgen voor een veilige uitvoering onderschreven. Wat de klimaatveranderingen en daarmee weerrisico's zijn verteld door Arrien Borst (Arcadis). Dat deze weerrisico's effect hebben op gezondheid leren we tijdens de presentatie van Marijne Landman (Stichting Nationaal Huidfonds). We gaan zelf aan de slag hoe we kunnen inspelen op deze weerrisico's in drie workshops onder leiding van Jan Gerk de Boer (Movares), Jeroen Duursma (Gasunie) en Guido van Tongeren (Van Tongeren Watertechniek).

Een veilige energietransitie in klimaatverandering

Het KNMI heeft vier scenario's geschetst hoe het toekomstige klimaat in Nederland er uit kan zien qua extreme hitte, droogte en neerslag. De scenario's laten zien wat Nederland nog meer te wachten staat als de uitstoot in het huidige tempo blijft toenemen. Uit de verschillende presentaties kwamen o.a. de volgende risico's en tips:

  • weren, kleren, smeren óók als je niet verbrand; weer de zon bijvoorbeeld door het uitvoeren van werkzaamheden in de schaduw of binnen, lukt dat onvoldoende/niet draag dan bedekkende kleding, lukt dat onvoldoende/niet bescherm je tegen UV straling door je van te voren in te smeren met zonnebrand dat een UVA filter bevat, herhaal dit elke 2 uur;
  • neem zowel zonbescherming als UV bescherming op in de RIE;
  • het weer blijft onvoorspelbaar, stem hier de vergunning aanvraag op af, neem bijvoorbeeld wel bemaling mee omdat de doorloop tijd wordt vertraagd als je dit later onverwacht wel nodig hebt;
  • neem als ketenpartner je verantwoordelijkheid en ga proactief in gesprek over weerrisico's en (extreem) weeralarmen, zorg dat je van te voren afgesproken hebt wat je van elkaar verwacht zodat veiligheid en kwaliteit voorop blijven staan, denk hierbij o.a. aan temperatuur- , droog/natte grenzen en hoeveelheden neerslag wat mag wel, te nemen maatregelen en wat mag niet;
  • bekijk het werkpakket, in welke periode zijn welke werkzaamheden het beste qua weersomstandigheden uit te voeren én onderzoek waar flexibiliteit aanwezig is;
  • emissieloos werken zorgt in een veranderend klimaat voor nieuwe/andere risico's. Ga met elkaar hierover in gesprek, leer van elkaar en stel samen de kaders vast;
  • neem weerrisico’s op in RAW/bestek/opdracht, stel bij voorkeur een branche paragraaf op.

Daarnaast kunnen we leren van andere locaties waar voor ons reeds extreme weersomstandigheden zijn en waar ze daar normaal zijn, zoals de hitte en droogte in Spanje en de Alpen met de sneeuw. Alleen samen kunnen we zorgen dat met de veranderende weersomstandigheden we veilig en kwalitatief de werkzaamheden blijven uitvoeren.

Meer informatie en volgende bijeenkomst

De gehouden presentaties zijn terug te lezen:

De volgende GVE bijeenkomst wordt gehouden op donderdagochtend, 10 oktober 2024 en wordt een praktijdgerichte workshop die zal gaan over het gebruik van AI voor risicoherkenning. Plaats: waarschijnlijk Bouw & Infra Park te Harderwijk. Heb je nog nooit deelgenomen en ben je geïnteresseerd in de komende workshop, neem contact op met Wil van Ophem.

 

 

 

 

Yvonne de Rijck
Adviseur techniek vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 14 oktober 2024
Medewerkers buiten ervaren steeds meer irritatie en agressie van omwonenden en omgeving

Tienduizenden monteurs en graafploegen in Nederland werken hard aan de energietransitie. Zij leggen tot en met 2025 bijvoorbeeld meer dan 1 miljoen kilometer elektrakabel per jaar. Vanwege de toegenomen werkzaamheden, zoals energietransitie, connectiviteit, mobiliteit en vervangingsopgaven, neemt de irritatie onder omwonenden en passanten toe. Straten moeten bijvoorbeeld vaker open met de daarbij horende beperkingen op snelheid en toegankelijkheid. Soms leidt deze irritatie tot agressie en zelfs fysiek geweld of bedreigingen. Monteurs vinden het vaak moeilijk om hiermee om te gaan. Logisch, want ze zijn er niet voor opgeleid en normaal met hele andere dingen bezig!

Dinsdag 8 oktober 2024
75-jarige kijkt energiek vooruit!

Ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan van het bedrijf organiseerde Van Tongeren Watertechniek op vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober een groots (grond)waterfestival. Het bedrijfsterrein in Apeldoorn was daartoe omgebouwd tot een heus festivalterrein waarop veel interessants te horen, te zien, te beleven en, onder het genot van een hapje en een drankje, te bespreken en te netwerken was.

Donderdag 3 oktober 2024
Veilig werken in de ondergrond: de kleur zegt niet alles

De komende jaren vinden er veel graafbewegingen plaats in de ondergrond, voor onder andere de energieopgave, woningbouw en mobiliteit. De kans is groot dat je bij deze graafwerkzaamheden kabels en leidingen aantreft en moet herkennen. De ervaring leert jammer genoeg dat dit niet altijd goed verloopt. We willen graag van elkaar leren.