Samen Beter Aansluiten: Terugblik op de bijeenkomst in Heerenveen
Woensdag 23 oktober 2024
Op 15 oktober kwamen bouwers, netbeheerders en combi-organisaties uit Friesland en Flevoland samen in Heerenveen voor de bijeenkomst "Samen beter aansluiten’’. Want soepeler aangesloten worden willen we allemaal. Toch lukt dat nog niet altijd. Vandaar dat de stichting MijnAansluiting, Combi SION en Bouwend Nederland de handen nogmaals de handen ineen hebben geslagen om een ketenbrede bijeenkomst te organiseren. De bijeenkomst volgt de eerdere bijeenkomst in maart op, waarbij we een soortgelijke bijeenkomst organiseerden Groningen, Drenthe en Overijssel.
Na een korte opening van Yannick Bos (Bouwend Nederland) verwelkomde nam Johan Venema van netbeheerder Liander het stokje over. Hij gaf uitleg over de uitdagingen van netcongestie en de redenen achter de vertraging van NuLely. Daarna gingen we de diepte in en zochten we samen naar oplossingen om het elektriciteitsnet beter te benutten.
Deelsessies
De bijeenkomst werd vervolgd met drie interactieve deelsessies:
Conclusie: samen verder
De eerste reacties over de bijeenkomst waren positief. Eigenlijk was een middag te kort om alle onderwerpen te behandelen. Bouwend Nederland regio Noord blijft ook in 2025 met de netbeheerders en combi-organisaties periodiek in gesprek. Daar zal een eventueel vervolg van deze achterbanbijeenkomst hoe dan ook op de agenda staan. Want soepeler aangesloten worden, dat willen we allemaal, maar daarvoor moeten we elkaar wel blijven vinden.
Gerelateerd nieuws
Vanuit de Governancecode Veilige Energienetten (GVE) leren we van gas, elektra en Arbo-incidenten. Het leren van elkaars ervaringen helpt patronen te herkennen en best practices te ontwikkelen, wat toekomstige incidenten voorkomt en de veiligheid verhoogt. Het is niet mogelijk om elk incident te behandelen binnen de GVE-werkgroepen leren van incidenten. Zo ook het incident van het passeren van een spoorwegovergang met een HDD-machine en valincidenten met fietsers. Beide losstaande incidenten hebben te maken met omgevingsmanagement. Heb jij te maken met boorwerkzaamheden bij spoorwegen of fietsers bij de uitvoering van je projecten, neem dan kennis van door Heijmans gedeelde leerpunten.
Op donderdag 7 november was de tweede Leap to Zero conferentie. Rijkswaterstaat heeft dit samen met ons georganiseerd met als doel om internationale samenwerking op zero-emissie te versterken en om de internationale keten samen te brengen op het onderwerp zero-emissie bouwen en vervoeren. Van over de hele wereld was de gehele keten hier aanwezig; opdrachtgevers, aannemers, fabrikanten en leveranciers uit Amerika, Japan, Europa, Singapore tot aan Australië.
"Onze opa begon het bedrijf in 1935. Nu hebben mijn broer Jurgen en ik de dagelijkse leiding over de werkzaamheden van Hoogeboom. We drinken echter elke dag koffie met mijn ouders. Mijn vader is met zijn 80 jaar nog steeds betrokken. Sinds het begin van dit jaar is mijn oudste zoon Lars in het bedrijf gestapt. Op zaterdag werken zijn jongere broer en neven ook bij ons. Ja, ik denk dat we met recht kunnen zeggen dat we een familiebedrijf zijn", lacht Gert Hoogeboom.