Logo Bouwend Nederland

Praktische handreiking om duurzame innovaties uit te vragen

Vrijdag 19 januari 2024

De meeste aanbestedingen lijken op een kookrecept. Er zijn al veel keuzes gemaakt waar de kok zich aan moet houden. De ruimte om het gerecht extra smaak te geven is beperkt tot de aroma’s van de gunningscriteria. Met het duurzaamheidsbuffet willen we voorzien in de ondernemersbehoefte om innovatieve oplossingen voor te schotelen én in de wens van opdrachtgevers om innovaties te leren kennen. We leggen uit hoe het werkt en geven de voorbeeldteksten erbij.

Voor wie is het buffet bedoeld?

Bij samenwerking in bouwteams is er al veel ruimte om duurzame innovaties toe te passen en kan duurzaamheid prima worden gestimuleerd met een uitdagend gunningscriterium. Het overgrote deel van de bouwopgaven ziet echter toe op uitsluitend uitvoering of engineering en uitvoering. De praktijk laat zien dat het moeilijk is bij dit soort contracten gebruik te maken van de creativiteit en het innovatievermogen van marktpartijen. Het duurzaamheidsbuffet biedt hier uitkomst.

Twee manieren om het buffet in te richten

Ongevraagde aanbiedingen zijn niet toegestaan in een aanbesteding. De aanbestedende dienst moet dus aangeven dat zij graag voorstellen met duurzame innovaties ontvangt en vermelden hoe de inschrijvers deze kunnen indienen. Er moet ook een reden zijn om dit te vragen. Het voorstel kan gelden als gunningscriterium of als mogelijkheid in het bestek worden opgenomen.

Meer weten?

Bekijk dan snel de praktische handreiking Duurzaamheidsbuffet

... of ga naar onze webpagina over Duurzaam inkopen

Jos van Alphen
Adviseur aanbestedingsrecht
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 18 april 2024
Zero Emissiemiddag VolkerWessels Materieel & Logistiek

We nodigen je graag uit voor een interessante middag bij VolkerWessels Materieel & Logistiek in Rijssen op dinsdag 21 mei 2024. Als regio Oost willen we je zo goed mogelijk informeren over en voorbereiden op alles omtrent zero emissie. Tijdens deze middag is er volop ruimte om ervaringen en gedachten te delen over dit onderwerp samen met ondernemers uit de regio.

Woensdag 17 april 2024
'In 2025 hebben alle fabrikanten emissieloos materieel beschikbaar'

Volvo is de eerste Europese leverancier waar zwaar elektrisch bouwmaterieel van de band rolt. Ben Möhlmann van Volvo-distributeur SMT Netherlands spreekt veel bouwbedrijven. Zo kan hij hun wensen goed vertalen naar de fabrikant. Hij houdt een pleidooi voor een subsidie voor opdrachtgevers, zodat aannemers de daadwerkelijke kosten van emissieloos werken kunnen berekenen. En opdrachtgevers: stop met boeteclausules, zoek vooral samen naar oplossingen.

Dinsdag 16 april 2024
BouwBite over netcongestie: meer nadruk op flexvermogen

Afdeling Oost Brabant en Brabant Mid-West organiseren vier keer per jaar een online BouwBite over een actueel thema. Deze keer ging het over netcongestie. Manager strategie Edwin Edelenbos van Netbeheer Nederland legde de ruim zestig deelnemers helder uit wat er speelt.