Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Premies wga en ziektewet 2023 bekend

Premies WGA en Ziektewet 2023 bekend

Dinsdag 6 september 2022

Voor bouw- en infrabedrijven wijzigt de sectorpremie WGA in 2023 niet, die blijft 0,80%. De premie ziektewet (ZW) in 2023 is 0,07 procentpunt lager en komt uit op 0,26%.

De totale kosten nemen hierdoor af in vergelijking met de premies van 2022 (WGA 0,80% en ZW 0,33%). UWV heeft een persbericht uitgebracht met een toelichting bij de nieuwe premies.

Sociale premies

Werkgevers in de bouw en infra dragen jaarlijks sociale premies af over het loon van de werknemers om de werknemers bij het UWV te verzekeren. De premie WGA verzekert tegen de financiële gevolgen bij arbeidsongeschiktheid en de premie ZW tegen de financiële gevolgen van ziekte. 

Sectoren

Voor iedere sector geldt een specifieke premie. Bouw- en infrabedrijven zijn normaal gesproken ingedeeld in sector 3 "bouwbedrijf" en ontvangen jaarlijks een beschikking van de Belastingdienst voor deze sectorindeling. In de nota Gedifferentieerde premies WGA en Ziektewet 2023 zijn de premies voor alle sectoren opgenomen.

De ramingen die ten grondslag liggen aan de premievaststelling zijn onzekerder dan normaal. Dit omdat het verdere verloop van de coronapandemie en de invloed van de oorlog in Oekraïne nog te onzeker zijn. UWV heeft zich bij de ramingen voornamelijk gebaseerd op de cijfers die het Centraal Planbureau (CPB) op 9 maart 2022 heeft gepubliceerd.

Eigenrisicodrager

Werkgevers kunnen er ook voor kiezen om zelf de risico's van ziekte en arbeidsongeschiktheid te dragen (eigenrisicodrager). Bouwend Nederland werkt samen met De Goudse, klik hier voor meer informatie.

Bouwend Nederland Advies

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 juli 2024
Podcast 'Verhalen in Veiligheid' vertelt belang van veiligheid in aanbestedingen

Hoe ziet veiligheid in aanbestedingen eruit? Hoe kunnen bedrijven de Veiligheidsladder gebruiken om houding en gedrag te kunnen meten? In de podcast 'Verhalen in Veiligheid' geeft Dea Snoeijer, expert veiligheid in de bouw, antwoord op deze vragen.

Woensdag 10 juli 2024
Bouw- en infrasector lanceert nieuw hitteprotocol

In reactie op de toenemende hittegolven en het veranderende klimaat, heeft Volandis in samenwerking met sociale partners AFNL, Bouwend Nederland, CNV, FNV en Waterbouwers een nieuw hitteprotocol ontwikkeld voor de bouw- en infrasector. Dit initiatief biedt een uitgebreide set richtlijnen en maatregelen om veilig te kunnen werken bij hoge temperaturen.

Zondag 7 juli 2024
Stappenplan handhavingsbeleid dieselmotorenemissies

Begin dit jaar kondigde de Nederlandse Arbeidsinspectie aan strenger te handhaven op de blootstelling aan dieselmotorenemissie. We hebben hierover - samen met andere branches – enkele keren met de inspectie gesproken. Het beleid blijft onveranderd, maar we helpen je graag op weg.