Premies WGA en Ziektewet 2025 bekend
Woensdag 7 augustus 2024
Voor bouw- en infrabedrijven wordt de premie WGA 0,72% in 2025, dat is 0,04 procentpunt hoger dan de premie van 2024. De premie ziektewet (ZW) in 2025 is 0,08 procentpunt hoger en komt uit op 0,32%. De totale kosten nemen hierdoor toe in vergelijking met de premies van 2024.
Vanaf dit jaar publiceert UWV de nieuwe premies voor de WGA en de Ziektewet eerder. De publicatie van UWV vind je via deze link.
Sociale premies
Werkgevers in de bouw en infra dragen jaarlijks sociale premies af over het loon van de werknemers om de werknemers bij het UWV te verzekeren. De premie WGA verzekert tegen de financiële gevolgen bij arbeidsongeschiktheid. De premie Ziektewet tegen de financiële gevolgen van ziekte.
Voor iedere sector geldt een specifieke premie. Bouw- en infrabedrijven zijn normaal gesproken ingedeeld in sector 3 "bouwbedrijf" en ontvangen jaarlijks een beschikking van de Belastingdienst voor deze sectorindeling.
Hogere premies
De premie WGA stijgt volgend jaar vanwege de hogere lasten voor de Werkhervattingskas. Dit komt omdat de lasten voor 2024 hoger uitvallen dan bij de premievaststelling voor 2024 (in juli 2023) werd verondersteld. Voor 2025 wordt een verdere lastenstijging verwacht met name als gevolg van de indexaties van uitkeringen en een beperkte toename van het aantal uitkeringsjaren.
De premiestijging voor de Ziektewet wordt met name veroorzaakt door een toename van de verwachte lasten voor de Ziektewet.
Eigenrisicodrager
Werkgevers kunnen er ook voor kiezen om zelf de risico's van ziekte en arbeidsongeschiktheid te dragen (eigenrisicodrager). Bouwend Nederland werkt samen met De Goudse verzekeringen. Deze verzekering geeft financiële zekerheid en maakt werk van re-integratie. In combinatie met de verzuimverzekering worden leden ook ondersteund op het gebied van preventie. Klik hier voor meer informatie over deze verzekering.
Training volgen?
Op zoek naar praktische handvatten om het verzuim in je organisatie aan te pakken? Dan is de training 'Grip op ziekteverzuim' eentje voor jou. De training is een boeiende afwisseling tussen theorie en praktijk. We behandelen verschillende vormen van verzuim aan de hand van casuïstiek. Heb je zelf een praktijkcase? Voel je vrij om die in te brengen. Meld je hier aan voor de training.
Gerelateerd nieuws
In de bouw is verzuim een niet te negeren risico. Zéker in het geval van oudere werknemers. Die verdienen gemiddeld meer dan hun jongere collega’s én hebben een grotere kans op gezondheidsklachten. Die combinatie kan tot hoge verzuimkosten leiden.
In de bouw is het risico op ziekteverzuim groot. Vandaar dat inzetten op verzuimpreventie zo belangrijk is. Hoe pak je het aan? De verzuimcoaches van De Goudse helpen je graag op weg. Deze coaches zijn gespecialiseerd in de bouw en weten precies wat je moet doen om verzuimrisico’s aanzienlijk te verkleinen. Werkgevers met een verzuimverzekering van De Goudse mogen kosteloos een beroep op ze doen. Lees wat je allemaal kunt doen.
De nieuwe editie van het BNL Special ledenservice magazine, voorjaar 2024, is uit. Vol met nieuws, ontwikkelingen en informatie over financiële ledenvoordelen, trainingen en adviesdiensten. Daarnaast komt een aantal lidbedrijven aan het woord over producten en diensten die zij bij/via ons afnemen.