Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Rutte groep is blij met zijn digitale sparringpartner

Rutte Groep is blij met zijn digitale sparringpartner

Dinsdag 9 januari 2024

Uitgevonden hebben ze ChatGPT natuurlijk niet, maar Rutte Groep heeft wel een mooie manier gevonden om de AI-tool in te zetten: als sparringpartner bij tenders. De procesinnovatie levert vooral de GWW-tak van het bedrijf een hoop tijdwinst op. Hier en daar komt de kunstmatige intelligentie ook met verrassende inzichten. In dit artikel leggen we uit waarom enkel ChatGPT 'er op loslaten' een te makkelijke manier van denken is.

Rutte Groep is een Amsterdams familiebedrijf met drie verschillende takken: grond-, weg- en waterbouw, transport (over weg en over water) en Urban Mine dat beton circulair maakt. De drie onderdelen staan juridisch los van elkaar, maar zijn qua werk wel complementair. "Zo verzorgt Rutte Transport het wegtransport voor de GWW-tak", legt Rick Rutte uit. Hij is directeur van de transporttak en de vierde generatie Rutte in het bedrijf dat zijn overgrootvader kort na de Tweede Wereldoorlog oprichtte. Rick Rutte is geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen, dus toen AI (Artificial Intelligence oftewel kunstmatige intelligentie) onvermoeibaar de kop opstak in papieren en digitale nieuwsberichten, besloot hij eens uit te zoeken wat het is en wat je er mee kunt. "ChatGPT is zo'n AI-tool; een online chatprogramma waar je allerlei vragen aan kunt stellen. Vraag je wat 1+1 is dan zegt hij 2, maar ook een vraag wie de 100 meest invloedrijke mensen van Nederland zijn kan het beantwoorden." Rutte merkte dat ChatGPT ook prima overweg kan met werk gerelateerde vragen. "Het kan een oordeel vellen over van alles wat je wilt voor je bedrijf. Je kunt consultancy-gerichte vragen stellen over optimalisaties die je zou willen doorvoeren bijvoorbeeld, maar ook dingen over duurzaamheid, of over hoe je een machine moet aanpassen. Daar kwamen best wel bruikbare dingen uit."

Out-of-the-box oplossingen

Een jaar geleden ongeveer ontstond het idee om Chat GPT ook eens in te zetten bij tenders. Rutte Groep, en dan zeker de GWW-tak van het bedrijf, schrijft regelmatig in op dergelijke aanbestedingen. Dan wordt er een tenderteam geformeerd dat zich buigt over de uitvraag en een plan opstelt waarmee de opdracht moet worden binnengehaald. "Bij het schrijven van een plan van aanpak komen vaak specifieke onderdelen terug. We wilden wel eens kijken of we ChatGPT daarbij konden gebruiken." Rutte heeft het dan bijvoorbeeld over onderdelen die met omgevingsmanagement in het binnenstedelijk gebied te maken hebben; daar werkt de infra-tak namelijk vaak. Aan ChatGPT werd bijvoorbeeld gevraagd waar je rekening mee moet houden in bepaalde wijken van diverse steden. De AI-tool kwam met zinnige en bruikbare aandachtspunten en oplossingen die niet heel erg voor de hand lagen." Die kunstmatige intelligentie denkt echt out-of-the-box. Niet zo gek natuurlijk, het is gevoed met data vanuit de hele wereld dus dan krijg je een heel brede kijk op dingen."

Geen vervanger voor de mens

Inmiddels heeft Rutte GWW bij een stuk of vijf tenders gebruik gemaakt van ChatGPT. Wie bang is dat kunstmatige intelligentie de mens overbodig maakt, kan gerust zijn; het scoringspercentage is er niet significant hoger door geworden. "Het was zo'n 70% en daar waren we zonder ChatGPT ook wel op uitgekomen", zegt Rutte. "Je vervangt er dus absoluut niet een Tenderteam mee. Dat is ook logisch. Fe data waarmee het gevoed is, is niet super actueel. Het loopt tot 2021, alles wat er daarna is gebeurd zit er dus niet in. Daar moet je je wel goed bewust van zijn, en je moet dus ook altijd checken of de antwoorden wel aansluiten op de huidige situatie." Bij Rutte hebben ze ook geleerd dat het heel belangrijk is om de juiste vragen te stellen, en door te vragen. Anders heb je het risico dat de tool een verkeerde denkrichting kiest en dan levert het niets bruikbaars op. Met zoveel mitsen en maren rijst de vraag of je er dan eigenlijk wel iets aan hebt. "Jazeker! Het is een prima hulpmiddel. Zeker als je dreigt vast te lopen in je eigen denklijnen, is het een goede aanvulling. Het is niet dat we zelf niet out-of-the-box kunnen denken, maar als je ChatGPT gebruikt als een soort digitale sparringpartner, dan gaat dat denkproces een heel stuk sneller. De tenders worden er inhoudelijk niet anders door; uiteindelijk kom je tot dezelfde oplossingen. Met ChatGPT kost het alleen veel minder tijd!"

ChatGPT als Aanvullende Intelligentie

Paul Iske is 'Chief Failure Officer' van het Instituut voor Briljante Mislukkingen (IvBM). Deze innovatie is natuurlijk geen mislukking, maar de nieuwe aanpak heeft wel waardevolle lessen opgeleverd. Het IvBM zet zich in voor het faciliteren en toegankelijk maken van leerervaringen.

 

"Het is heel verleidelijk om nieuwe tools als ChatGPT te gebruiken, maar het gevaar ligt op de loer dat je te veel vertrouwt op de uitkomsten. Rutte Groep heeft zich dit gevaar gerealiseerd en heeft begrepen waar AI écht voor staat: Aanvullende Intelligentie." Welke leerpatronen nog meer te herkennen zijn, lees je hier

Lydia de Wit
Verenigingsmanager Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 8 juli 2024
'Samen bouwen aan digitale vooruitgang'

Het aanbod van ons om deel te nemen aan een onderzoek naar de invloed van BIM op functies in de bouw, kwam voor Maas-Jacobs op het juiste moment. Vanaf volgend jaar gaan ze de ontwerpfase van alle projecten in 3D uitvoeren. Wat betekent dat voor de taken van medewerkers, en hoe ervaren zij deze taken? Het onderzoek leverde waardevolle inzichten op, vertelt BIM-manager Patrick van Dongen.

Vrijdag 28 juni 2024
Slimmer samenwerken met het digitaal bouwwerkdossier

Vorige week is het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) gelanceerd. Het DSGO kent negen belangrijke bouwstenen, waaronder standaarden, uitwisselingsprotocollen en zaken als identificatie en autorisatie. Joppe Duindam, manager brancheontwikkeling en verenigingszaken: “Beter digitaal samenwerken is cruciaal om een groot aantal maatschappelijke uitdagingen op te lossen. Het recent door Ketenstandaard gepubliceerde whitepaper over het digitaal bouwwerkdossier beschrijft hoe deze digitale samenwerking goed kan werken voor onze sector.”

Maandag 17 juni 2024
Lancering Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving

Het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) is klaar voor gebruik: op 18 juni wordt versie 1.0 van het afsprakenstelsel gelanceerd en officieel overgedragen aan de markt. Met DSGO is een veilige, betrouwbare en gecontroleerde toegang tot digitale informatie vanuit de hele keten in de ontwerp-, bouw- en technieksector een flinke stap dichterbij.