Logo Bouwend Nederland

Safety Culture Ladder komt graag in contact met kleine bedrijven

Maandag 5 februari 2024

De Safety Culture Ladder (SCL) is toepasbaar voor grote en kleine bedrijven in alle sectoren. Toch horen we al een tijdje dat kleine bedrijven soms moeite hebben met de norm. Sommige bedrijven vinden dat de gevraagde inspanningen (tijd en geld) niet in verhouding staan tot de omvang van hun organisatie. Of het staat niet in verhouding tot de omzet bij opdrachtgevers die de beoordeling van de SCL van hen verlangen. Om goed te begrijpen wat kleine bedrijven tegenhoudt en om hier iets aan te doen, organiseert SCL twee workshops speciaal voor kleine bedrijven. Bouwend Nederland ondersteunt dit initiatief van harte.

De SCL heeft een speerpunt gemaakt van de toepasbaarheid van de veiligheidsladder voor kleine bedrijven. De eerste stap is in beeld brengen waar de schoen wringt. Op basis daarvan gaat SCL kijken wat ze kunnen doen om het instrument beter toepasbaar te maken voor kleine bedrijven.  

 

We nodigen je dan ook van harte uit om een van de bijeenkomsten voor kleine bedrijven bij te wonen. Tijdens deze bijeenkomsten gaat SLC vooral luisteren en goed in beeld brengen waar jij als klein bedrijf tegenaan loopt. Dit doen ze tijdens interactieve workshops:

Workshop 1 is bedoeld voor bedrijven zonder een SCL-certificaat: 09.30 – 12.30 uur bij NEN. Na afloop van de workshop is er een lunch.

Workshop 2 is bedoeld voor bedrijven met een SCL-certificaat: 13.30 - 16.30 uur bij NEN.

Aanmelden graag voor 13 februari 

Voor meer informatie of aanmelden kan je contact opnemen met het SCL-team via Naazra.lalmahomed@nen.nl

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 22 april 2024
Bouwbedrijf Vrolijk maakt het spelenderwijs veiliger

Bij Bouwbedrijf Vrolijk doen ze het vaak nét een beetje anders. Zo ook tijdens de Bewust Veilig-dag. Dit jaar werden alle medewerkers in groepjes getraind op digitale veiligheid via mobiele escaperooms. Eerder al ontwikkelde Vrolijk een eigen game waarin veiligheid op de bouwplaats centraal staat. “Een serieus thema als veiligheid kan je spelenderwijs juist heel effectief onder de aandacht brengen”, meent KAM-manager Marco Waarts.

Donderdag 18 april 2024
Praktisch werkboek over klimmen op de veiligheidsladder

Tijdens de bestuurdersdag was er volop aandacht voor veiligheidscultuur en psychologische veiligheid. Onze bestuurders zagen een toneelstuk over een onveilige situatie op het werk en reflecteerden daarop. Ook was er een keynote lezing over psychologische veiligheid. En op de tafels lag een proefdruk van het nieuwe werkboek Samen klimmen op de veiligheidsladder. Dit werkboek voor mkb-bedrijven is in opdracht van ons ontwikkeld.

Maandag 15 april 2024
Extra maatregelen nodig om veiliger te werken op de vluchtstrook

Veilig werken vraagt om een gemeenschappelijk doel en een goede samenwerking tussen alle betrokken partners. Daarom stelden we met begin dit jaar samen met brancheorganisaties Cumela, MKB Infra, Techniek Nederland, Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) een duidelijk statement met hoge doelen op. Onze boodschap aan Rijkswaterstaat en andere wegbeheerders luidt: er zijn aanvullende maatregelen nodig om veilig te werken op de vluchtstrook. Mede dankzij ons statement zijn partijen in korte tijd dichter bij elkaar gekomen en zijn de gesprekken geïntensiveerd. We willen beide hetzelfde, veiliger werken en dat gaat niet vanzelf.