Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Saneren asbesthoudende beglazingskit

Saneren asbesthoudende beglazingskit

Vrijdag 19 februari 2021

Asbesthoudende beglazingskit met maximaal 5% chrysotiel kan veilig onder risicoklasse 1 worden verwijderd. Daartoe is het door woningcorporatie-organisatie Aedes opgestelde protocol door de bevoegde commissie SCi-547 in september 2019 goedgekeurd. Door Aedes opgedragen onderzoek heeft uitgewezen dat bij het saneren van asbesthoudende beglazingskit de grenswaarde niet wordt overschreden. Daardoor is de indeling in SMA-rt gewijzigd in ‘risicoklasse 1’. Bij de totstandkoming van dit protocol zijn zowel Vakgroep Glas van Bouwend Nederland als OnderhoudNL nauw betrokken geweest.

Het protocol beschrijft stap voor stap de werkmethode die van toepassing is op bedrijven, die in opdracht van woningcorporaties renovatie of schadeherstel uitvoeren en asbesthoudende beglazingskit onder risicoklasse 1 moeten saneren. Het protocol is in mei 2020 nog een keer aangepast op basis van reacties en opgedane ervaringen in de praktijk.

De meest recente versie van het asbestprotocol


Training saneren asbesthoudende beglazingskit

Kenniscentrum Glas organiseert voor werknemers van glaszet- en onderhoudsbedrijven een 1-daagse training met als doel de deelnemers die kennis en vaardigheden bij te brengen die nodig zijn bij het werken volgens het protocol zodat werkzaamheden aan asbesthoudende beglazingskitten volgens de daarvoor opgestelde procedures kunnen worden uitgevoerd. Om de asbesthoudende beglazingskit te mogen verwijderen moet men aankunnen tonen dat men hiervoor deskundig is. Deze deskundigheid kan worden aangetoond met het certificaat van de training “Saneren Asbesthoudende beglazingskit onder Risicoklasse 1”. De deelnemer ontvangt dit persoonlijke certificaat na het volgen van de training en het voldoende afleggen van een toets. Meer informatie over de cursus via deze link Training Saneren asbesthoudende beglazingskit.

Webinar verwijderen asbesthoudende beglazingskits onder risicoklasse 1

Kenniscentrum Glas organiseert voor de leden en klanten van van Vakgroep GLAS een webinar waarin o.a. een korte uitleg gegeven wordt over het protocol en het te volgen stappenplan. Hierna heeft u een beeld wat het inhoudt om asbesthoudende beglazingskits onder risicoklasse 1 te gaan verwijderen.

Het webinar duurt ongeveer 1,5 uur.

Heeft u hiervoor interesse? U kunt hiervoor contact opnemen met Irene Taal via i.taal@bouwendnederland.nl.  

Irene Taal
Secretaresse Vakgroep GLAS
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 juli 2024
Podcast 'Verhalen in Veiligheid' vertelt belang van veiligheid in aanbestedingen

Hoe ziet veiligheid in aanbestedingen eruit? Hoe kunnen bedrijven de Veiligheidsladder gebruiken om houding en gedrag te kunnen meten? In de podcast 'Verhalen in Veiligheid' geeft Dea Snoeijer, expert veiligheid in de bouw, antwoord op deze vragen.

Woensdag 10 juli 2024
Bouw- en infrasector lanceert nieuw hitteprotocol

In reactie op de toenemende hittegolven en het veranderende klimaat, heeft Volandis in samenwerking met sociale partners AFNL, Bouwend Nederland, CNV, FNV en Waterbouwers een nieuw hitteprotocol ontwikkeld voor de bouw- en infrasector. Dit initiatief biedt een uitgebreide set richtlijnen en maatregelen om veilig te kunnen werken bij hoge temperaturen.

Zondag 7 juli 2024
Stappenplan handhavingsbeleid dieselmotorenemissies

Begin dit jaar kondigde de Nederlandse Arbeidsinspectie aan strenger te handhaven op de blootstelling aan dieselmotorenemissie. We hebben hierover - samen met andere branches – enkele keren met de inspectie gesproken. Het beleid blijft onveranderd, maar we helpen je graag op weg.