Sjoerd ruilde de bouw in voor de infra en maakt meters op straat
Dinsdag 15 augustus 2023
Na mindere ervaringen als leerlingmetselaar heeft Sjoerd van der Veen in de infra helemaal zijn plek gevonden. Hij wil een vakkundig GWW'er worden. Met de opleiding Opperman Bestratingen heeft hij zijn eerste stappen gezet op weg naar dat doel.
Dat hij de bouw in zou gaan, lag eigenlijk wel voor de hand. Sjoerd van der Veen wilde graag iets met zijn handen doen. Werken in de bouw leek hem mooi en stoer en het geld is er goed. Daarnaast kreeg hij het van huis uit mee want zijn vader is vakschilder. Alleen leek dát beroep hem dan weer net niet leuk. "Een beetje smeren met verf, daar heb ik het geduld niet voor", zegt hij, maar timmeren en metselen? Dat wel! Jammer genoeg draaide dat uit op een teleurstelling. Twee jaar lang volgde hij de opleiding tot metselaar, maar door slechte ervaringen bij de leerbedrijven is hij daar vorig jaar mee gestopt. "Ik kreeg er niet de kans om het vak echt te leren, ze wilden me alleen maar als pakezel gebruiken", verklaart hij die keuze.
Nadat hij bij opleidingscentrum SSPB in Sappemeer aan de bel had getrokken, kon hij bij een ander leerbedrijf terecht. Helaas gebeurde daar hetzelfde waarop hij besloot te stoppen. "Je moet er toch ook aan denken wat het op de lange termijn met je lichaam doet als je alleen maar zware dingen sjouwt. Jammer hoor, want ik metselde graag!" Vooral met steen werken vond hij leuk. Vandaar dat hij zich verdiepte in de opleidingen voor stratenmaker. Via Google kwam hij uit bij InfraVak. "Zij hebben me uitgelegd hoe het in de infra werkt. Dat is ook een combinatie van werken bij een leerbedrijf en leren op school, net als ik al deed." School bleek bekend terrein: het Alfa-college in Groningen, waar hij de metselaarsopleiding deed. Nu gaat hij daar eens in de twee weken heen voor de niveau 2 opleiding Opperman Bestratingen. Werken doet hij bij Roelofs in Den Ham.
Leerlingen zijn geen pakezels
Met InfraVak heeft Sjoerd het uitgebreid gehad over zijn frustrerende ervaringen met vorige leerbedrijven. "Leerbedrijven staan te springen om jonge jongens, maar sommigen vergeten dat je wel in die jongens moet investeren en niet misbruik van ze moet maken. Dat je als leerling een keer een paar weken veel moet sjouwen, ok. Ben je metselaar of stratenmaker, dan hoort stenen tillen en heen en weer lopen er nou eenmaal bij. Dat moet niet je hele leertijd doorgaan. Kijk, als je vader ook metselaar of stratenmaker is, dan krijg je het met de paplepel ingegoten en gebeurt zoiets je niet zo snel. Kom je voor het eerst kijken, dan moet je je mannetje staan en je bewijzen en dan gaan jonge jongens niet snel tegengas geven." Hij is erg blij dat InfraVak naar hem heeft geluisterd en hem aan Roelofs heeft gekoppeld. Als opperman bestratingen ondersteun je de stratenmaker en zorg je ervoor dat die zijn werk kan doen. Je maakt de werkplek op orde, brengt bijvoorbeeld stenen en zand, maakt passtukken. Het had zomaar kunnen gebeuren dat hij weer alleen maar aan het sjouwen was geweest. "Bij Roelofs doe ik meer dan dat, ben ik eigenlijk al als stratenmaker bezig. Daardoor leer ik heel veel in de praktijk." De begeleiding op het werk vindt hij ook steengoed, ook al werkt hij zonder echte leermeester. "Roelofs heeft natuurlijk wel leermeesters, maar ik denk dat er meer leerlingen dan leermeesters zijn. Ik werk in een ploegje van vijf, zes man met jongens die al veel ervaring hebben en waar ik alles aan kan vragen wat ik weten wil. Ook al zijn ze geen leermeester, ze staan er open voor om leerlingen te helpen en te begeleiden. Ben je wat ouder en gretiger en wil je echt vooruit, dan heb je volgens mij ook niet zo hard een leermeester nodig."
Geld speelt een rol
Gretig is de 22-jarige infraleerling zeker, en met reden. Opnieuw aan een opleiding van een paar jaar beginnen, was vooral op financieel vlak wel een dingetje. "Wat inkomen betreft is het een verschil van dag en nacht of je fulltime werkt of in zo'n BBL-traject. Aangezien ik al op mezelf woon, samen met mijn vriendin, is geld wel belangrijk." Gelukkig heeft hij met Roelofs kunnen afspreken dat hij naast zijn werk ook wat klussen met een eigen bedrijfje kan doen, om wat extra's te verdienen. Verder is het vooral een kwestie van proberen zo snel mogelijk de opleiding af te ronden en dat lijkt aardig te lukken. Sjoerd zit nu in het eerste jaar maar is al een stukje verder dan zijn klasgenoten. "Misschien scheelt het ook wel dat ik voor metselaar heb geleerd. Wat je omhoog bouwt kun je ook op de grond bouwen dus werken met verbanden is niet nieuw voor me. Het helpt vooral dat ik bij Roelofs veel opdrachten voor school in de praktijk kan doen." Alles bij elkaar ligt zijn tempo wat hoger dan bij de meesten in de klas, vandaar dat hij hoopt in oktober klaar te zijn met de opleiding.
Overigens wil dat niet zeggen dat hij dan ook stopt met leren. Welke opleiding hij gaat doen als hij zijn diploma voor Opperman Bestratingen op zak heeft, weet hij nog niet zeker, maar dat hij doorgaat staat als een paal boven water. "Misschien wordt het stratenmaker, maar misschien GWW 3, dat lijkt me net wat breder. Dan leer je ook over rioleringen, water- en stroomaansluitingen. Dat lijkt me mooi. Hoe meer kennis, hoe beter. Mocht ik ooit als zzp'er meer werk willen aanpakken, dan weet ik tenminste waar ik over praat." Vooralsnog is werken als zelfstandige echter niet hoe hij zijn toekomst ziet, daarvoor heeft hij het bij Roelofs te veel naar zijn zin. "Ik heb mijn bedrijfje alleen opgericht om, nu ik nog jong ben, wat te kunnen bijverdienen als daar ruimte voor is. Ik wilde dat goed geregeld hebben zodat ik het niet zwart hoef te doen. Nu ben ik verzekerd en kan ik apparatuur aanschaffen. Dan bouw je ook iets op."
Veel liever stevig aanpoten dan stilzitten
Sjoerd is erg blij met zijn switch naar de infra en dat het dit keer allemaal wél goed verloopt. Het zorgt ervoor dat hij de opleiding met plezier volgt. "Het leukst van de opleiding vind ik het teamwerk en het inzicht dat je krijgt in de wegenbouw, in wat er allemaal op en onder de grond zit en gebeurt. Elke dag leer of zie ik iets nieuws. Dat is gaaf aan het leerproces. Je bent als stratenmaker wel hard aan het werk, maar met een leuke groep om je heen is dat mooi. Als je na het werk thuis komt heb ik echt het gevoel dat ik wat gedaan hebt en daar gaat het ook om." Voor Sjoerd is die fysieke inspanning heel belangrijk, daarom zou hij ook nooit op kantoor willen werken. "Ik word al zenuwachtig als ik een uur moet stilzitten, ik moet echt lichamelijk bezig blijven." Jongeren die dat ook zo hebben, kan hij dan ook van harte aanbevelen om dezelfde richting te kiezen. "Wil je aanpakken, iets maken en daar voldoening uit halen, dan is dit echt wel iets om te gaan doen." Dat daar ook een stukje theorieles bij komt kijken, is volgens hem geen bezwaar. "De opleiding is afgestemd op jongeren die niet stil kunnen zitten. Ze hebben de lessen leuk gemaakt met filmpjes en foto's en zo, dan blijf je er wel bij. Zo lukt een half dagje theorie in de twee weken me wel!"
Wat is InfraVak?
InfraVak is het opleidingsbedrijf voor de grond-, weg- en waterbouw in Noord en Oost Nederland. De BBL-leerlingen gaan gemiddeld één dag per week naar een ROC in hun regio en werken vier dagen per week bij één van de 40 lidbedrijven in de buurt. Dit doen zij onder leiding van een ervaren leermeester. Daarnaast krijgen zij aanvullende praktijkscholing en -begeleiding vanuit InfraVak zodat de leerling het vakdiploma behaalt.
Gerelateerd nieuws
Op donderdag 21 november hebben we een webinar georganiseerd om onze leden te informeren over wetgeving die geldt bij het inhuren van personeel van buitenlandse bedrijven en buitenlandse zelfstandigen zonder personeel. Heb je het webinar gemist? In dit artikel is een link opgenomen om het webinar terug te kijken.
Als ondernemer in de bouw en infra ben jij ervoor verantwoordelijk dat je werknemers veilig en gezond hun werk kunnen doen. Wil je hierbij voldoen aan de eisen die de Arbowet stelt rond het uitvoeren van jouw wettelijke arbotaken? Dan sluit je het wettelijk verplichte basiscontract af met een arbodienst, zoals ArboDuo. Wist je dat je jaarlijks tot 1 oktober jouw keuze voor een (nieuwe) arbodienst kenbaar kunt maken?
De uitzendbranche kan per 1 januari 2025 ook gebruikmaken van de zwaarwerkregeling voor de bouw en infra. Cao-partijen van de uitzendbranche en bouw en infra zijn dit overeengekomen. Dit is goed nieuws voor medewerkers in de bouw en infra die een aantal jaren als uitzendkracht hebben gewerkt. Onder voorwaarden tellen die jaren namelijk vanaf 2025 voor hen ook mee.