Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Vakbonden staan met actie zwaarwerkregeling op bouwplaatsen aan verkeerde loket

Vakbonden staan met actie zwaarwerkregeling op bouwplaatsen aan verkeerde loket

Donderdag 21 maart 2024

Sinds 1 januari 2021 kent de cao Bouw & Infra een zwaarwerkregeling. Hierdoor kunnen werknemers in onze sector met een zwaar beroep drie jaar eerder stoppen met werken. In de nieuwe cao bouw en infra is afgesproken dat de huidige zwaarwerkregeling per 1-1-2026 voortgezet wordt met 5 jaar tot 1-1-2031. Vakbonden voeren op dit moment onder andere acties bij bouwplaatsen voor verlenging van deze regeling. Wat werkgevers betreft staan ze hier aan het verkeerde loket.

Ze treffen met hun acties bouwbedrijven, terwijl verlenging van de regeling Regeling vervroegd uittreden (RVU-regeling) alleen besloten kan worden door de overheid en in de cao als randvoorwaarde is opgenomen voor voortzetting.

'Hervat het gesprek'

Eerder heeft FNV de overleggen op landelijk niveau over verlenging van de regeling gestaakt. Tot nu toe is de vakbond ook niet ingegaan op het verzoek om terug te keren aan de onderhandelingstafel. Bouwend Nederland roept de vakbonden op om de acties bij bouwbedrijven te staken en het gesprek over verlenging van de regeling te hervatten met MKB Nederland, VNO-NCW, LTO Nederland en het ministerie van SZW.

Meer?

Meer informatie over de zwaarwerkregeling voor de bouw & infra is te vinden op deze website.

Bouwend Nederland Advies

Gerelateerd nieuws

Woensdag 22 mei 2024
Minder uren werken, meer plezier, hetzelfde salaris bij Hegeman

Wie wil dat nou niet: 36 uur per week werken en betaald krijgen voor 40. Hegeman Holding in Nijverdal stapte begin vorig jaar in overleg met de OR - en in navolging van IJsland - over op een kortere werkweek tegen hetzelfde salaris. Wat blijkt, het welzijn van de medewerkers verbeterde en het korte verzuim nam drastisch af bij een gelijkblijvende productie. Directeur Frank Hegeman vertelt hoe. "Het werkt twee kanten op: medewerkers hebben tijd om tot rust te komen en wij hebben gemotiveerd personeel."

Maandag 18 december 2023
Hoe voorkom je verzuim door werkstress?

Als ondernemer in de bouw en infra heb je jouw medewerkers hard nodig om het bedrijf draaiende te houden. Zeker in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt, toenemende werkdruk en stijgend verzuim. Door te focussen op werkplezier en de juiste balans voor jouw medewerkers kun je verzuim door werkstress verlagen of voorkomen. Benieuwd hoe je dat doet? ArboDuo (onderdeel van ArboNed) geeft je tips en handvatten.

Maandag 30 oktober 2023
Podcast: De nieuwe generatie ondernemers over leiderschap

Zijn flexibele werktijden dé manier om personeel aan te trekken en te behouden? Welke cultuur werkt het beste om mensen in jouw bedrijf te laten groeien? Aan tafel bij presentator Iman de Vries zitten Sophia van Bakel, commercieel directeur bij Vermeulengroep en Artjan van Kooten, algemeen directeur van VKP. In aflevering 36 van ‘De bouw maakt het podcast’ vertellen zij over hun vernieuwende leiderschapsstijl en hoe zij er daarmee voor zorgen dat hun organisaties en mensen toekomstbestendig zijn.