Logo Bouwend Nederland

Stappen richting digitaal werken: een transitie op zich

Dinsdag 27 juni 2023

Op 21 juni brachten deelnemers van de Contactgroep Digitalisering van de afdelingen Brabant Mid-West en Zeeland een bezoek aan het innovatiecentrum Spark Makerszone in Den Bosch. Het bezoek bood de ondernemers volop inspiratie.

Steeds meer bedrijven zetten stappen om digitaal te werken. Digitaliseren betekent meestal efficiënter (samen)werken en faalkosten verminderen. Bouwend Nederland organiseert in verschillende regio’s contactgroepen. Ondernemers kunnen daar kennis halen en ervaringen uitwisselen. De groep is een gemêleerd gezelschap van IT-managers, werkvoorbereiders, projectleiders, HR-professionals of andere functionarissen die de structuur van het IT-landschap binnen hun onderneming vorm geven. Voor de één is digitalisering een fulltime job, de ander heeft IT-taken erbij. Na twee bijeenkomsten in een vergaderzaal, besloten de contactgroepen Brabant Mid-West en Zeeland deze keer op werkbezoek te gaan.

Nieuwe ideeën ondersteunen

De keuze viel op SPARK Makers Zone in Den Bosch, een plek waar ondernemers kunnen experimenteren, ontwikkelen en prototypen. Cassandra Vugts, gepassioneerd directeur van de SPARK Campus, leidde de deelnemers rond door de digitale werkplaats, waar we zoal 3D-printers aan het werk zagen, kleinere en grotere robots, digitale scanners en snijmachines voor allerlei materialen (2D). Op deze locatie faciliteert SPARK innovaties, creëert een learning community, waar professionals, maar ook studenten en start-ups gebruik kunnen maken en de samenwerking kunnen opzoeken. Vervolgens benadrukte Johan Treur, kartrekker van Spark Fieldlab Smart & Circular Construction, het belang van digitalisering. Johan zoekt voortdurend naar mogelijkheden om nieuwe ideeën van ondernemers te ondersteunen. Overigens geeft hij de deelnemers een primeur door mee te delen dat TNO een onderzoek gaat doen naar hoe het mkb innovatie omarmt. Ondernemers die hierin interesse hebben, kunnen zich bij Johan aanmelden.

Een duidelijke visie, stap voor stap uitvoeren

Daarna vertellen Arjan van Mook en Robert Chambon van Van Delft Groep, een familiebedrijf in de installatietechniek, hoe zij de weg naar digitalisering hebben ingezet. De voortvarende visie van de directie en de duidelijke keuzes hebben ervoor gezorgd dat zij nu 100% BIM werken, in eigen huis prefabriceren, en op de bouwplaats digitale middelen inzetten zoals digitale maatvoering. Het resultaat: efficiënte(re) processen en sneller en beter samenwerken. De deelnemers van de contactgroep mogen aan de slag met de VR-bril en vertrekken na een hapje en een borrel geïnspireerd naar huis.

Hulpmiddelen bij het digitaliseren

Bouwend Nederland ontwikkelt verschillende hulpmiddelen voor leden die hun organisatie (verder) willen digitaliseren. Neem bijvoorbeeld de Digiscan Bouw, die je bewust maakt van waar je staat als het gaat om het digitaliseren van je administratie, werkprocessen en de voorbereiding op de Wet Kwaliteitsborging. Op onze website vind je een overzicht met allerlei softwarepakketten die je bedrijfsprocessen kunnen ondersteunen. Voor de wat verder gevorderden zijn er onder andere een brochure Juridische bescherming van data en de ILS Configurator die wordt ontwikkeld binnen digiGO BIM loket.

Ook deelnemen?

Wil je ook ervaringen uitwisselen over het digitaliseren van jullie werkprocessen en administratie? Geef je dan op voor de Contactgroep Digitalisering en ontvang onze uitnodigingen. Aanmelden kan bij Petra Landmeter (Brabant Mid-West) of Jos Lukasse (Zeeland).

Petra Landmeter
Verenigingsmanager afdeling Brabant Mid-West
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 11 april 2024
Invoering NIS2 wetgeving in Nederland vertraagd

Met de aankomende NIS2 wet komt er veel op bedrijven en hun mkb-toeleveranciers af. De invoeringsdatum van 18 oktober 2024 wordt in Nederland niet gehaald, maar wél in de landen die ons omringen. Dus doe je zaken met bedrijven over de grens, houd er dan rekening mee dat je opdrachtgever eisen kan stellen aan je digitale veiligheid.

Donderdag 11 april 2024
Publicatie voor opdrachtgevers: geef ruimte aan innovaties

Onze nieuwe publicatie beschrijft voor opdrachtgevers hoe ze out of the box oplossingen kunnen stimuleren. Natuurlijk mag je hen er ook op wijzen.

Dinsdag 9 april 2024
Toepassingen van AI in de bouw

Eind maart vond in Helsinki het eerste fysieke congres over AI in de bouw plaats. Bezoekers uit allerlei landen lieten zich informeren én inspireren over de nieuwste ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie. Die nadruk lag op de toepassing van AI in de ontwerpfase, zoals parametrisch ontwerpen. Maar ook toepassingen in de uitvoering kwamen aan bod. Bouwend Nederland was erbij en gaat samen met Hogeschool Rotterdam verder onderzoek doen naar AI in de bouw.