Logo Bouwend Nederland

Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwen (SSEB) beschikbaar in mei 2023

Woensdag 22 maart 2023

Op 9 mei wordt de subsidie voor schoon en emissieloos bouwen (SSEB) opnieuw opengesteld. In aanloop daar naartoe wordt er op 6 april een webinar georganiseerd voor aanschaf en retrofit van duurzaam materieel.

De SSEB moet bijdragen aan de opgave waartoe Nederland zich gesteld ziet om in 2030 60% minder stikstof uit te stoten, 0,4 Megaton Co2-reductie en 75% minder nadelige gezondheidseffecten. Deze ambitieuze doelstelling vraagt onder meer om een grootschalige en ingrijpende verduurzamingsslag van het bestaande materieelpark in de bouw- en infrasector.

Subsidieregeling in mei open

Om deze doelstelling te realiseren wordt op 9 mei 2023 opnieuw de subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) opengesteld. Het beschikbare budget is € 36.000.000. De SSEB moet ondernemingen in de bouwsector ondersteunen om het beschikbaar potentieel voor stikstofreductie via inzet van schoner en emissieloos bouwmateriaal te realiseren.

Webinar

Om bouw- en infrabedrijven goed voor te bereiden op deze regeling organiseert De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een webinar op 6 april tussen 14:00 en 15:00. Aanmelden voor deze sessie kan hier.

Programma

Na het volgen van deze webinar ben je op de hoogte van:

  • De voorwaarden van de SSEB regeling
  • Aandachtspunten voorafgaand aan aanvraag
  • Wijzingen in 2023
  • Wijzigingen verleende aanvraag in 2022
  • De SSEB en MIA in 2023

Snel bij zijn

De bouw- en infrasector staan in de startblokken om te investeren in duurzaam materieel. Juist nu er zoveel belangstelling is en de meerkosten relatief hoog zijn. Wil je meer weten over het versnelt werken aan aan emissiereductie? Kijk dan op de website van De Groene Koers.

Jorrit van Ommen
Verenigingsmanager Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 17 april 2024
“In 2025 hebben alle fabrikanten emissieloos materieel beschikbaar”

Volvo is de eerste Europese leverancier waar zwaar elektrisch bouwmaterieel van de band rolt. Ben Möhlmann van Volvo-distributeur SMT Netherlands spreekt veel bouwbedrijven. Zo kan hij hun wensen goed vertalen naar de fabrikant. Hij houdt een pleidooi voor een subsidie voor opdrachtgevers, zodat aannemers de daadwerkelijke kosten van emissieloos werken kunnen berekenen. En opdrachtgevers: stop met boeteclausules, zoek vooral samen naar oplossingen.

Dinsdag 16 april 2024
BouwBite over netcongestie: meer nadruk op flexvermogen

Afdeling Oost Brabant en Brabant Mid-West organiseren vier keer per jaar een online BouwBite over een actueel thema. Deze keer ging het over netcongestie. Manager strategie Edwin Edelenbos van Netbeheer Nederland legde de ruim zestig deelnemers helder uit wat er speelt.

Donderdag 11 april 2024
Duurzaamheid raakt ook verzekerbaarheid

Prima als de opdrachtgever duurzaam wil bouwen, maar niet alleen voor risico aannemer! Duurzaamheid is belangrijk en leden van Bouwend Nederland werken er uiteraard aan mee. Door hergebruik van materialen of door gebruik van duurzaam gewonnen natuurlijke bronnen. En daarbij mag verwacht worden dat de aannemer met zijn tijd meegaat qua keuzes van materialen en werkwijzen. Toch is de praktijk weerbarstiger zoals blijkt uit de navolgende 2 voorbeelden uit de schadepraktijk van bouwverzekeringen.