Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Trede drie safety culture ladder vanaf 1 juli 2026 vereist bij via

Trede drie Safety Culture Ladder vanaf 1 juli 2026 vereist bij ViA

Woensdag 13 december 2023

Het aanscherpen van de ViA-eis (veiligheid in aanbestedingen) van Trede 2 naar Trede 3 wordt uitgesteld naar 1 juli 2026. De Governance Code Veiligheid in de Bouw heeft dit besloten omdat er nog geen goed alternatief is voor het lichtste bewijsmiddel. Het doel van de ViA is de bouwsector veiliger maken door meer aandacht voor bewustzijn, houding en gedrag.

Lichtste bewijsmiddel ViA

Op dit moment accepteert ViA de ASA (Approved Self Assessment) om Trede 2 te duiden, maar voor de vereisten van Trede 3 voldoet dit niet. Daarom zet de GCVB in op het ontwikkelen van een nieuwe tool. Die moet uiterlijk 1 januari 2025 klaar zijn, zodat NEN samen met de certificerende instellingen en bedrijven die hiervoor open staan een proefperiode kan beginnen. 

Over Veiligheid in Aanbestedingen

Steeds meer publieke opdrachtgevers bereiden zich voor om de ViA-eis te gaan stellen, zoals waterschappen, provincies en gemeenten. Opvallend is dat veel bedrijven die de stap naar certificering hebben genomen, erg te spreken zijn over de aanbevelingen die zij ontvangen bij het certificaat. Hierdoor kan je zelfstandig aan de slag met de groei op de SCL-Veiligheidsladder, zonder externe adviseur.

Meer informatie

Op de website van de GCVB vind je meer informatie over Veiligheid in Aanbesteding (ViA) en SCL

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 25 juli 2024
Podcast 'Verhalen in Veiligheid' vertelt belang van veiligheid in aanbestedingen

Hoe ziet veiligheid in aanbestedingen eruit? Hoe kunnen bedrijven de Veiligheidsladder gebruiken om houding en gedrag te kunnen meten? In de podcast 'Verhalen in Veiligheid' geeft Dea Snoeijer, expert veiligheid in de bouw, antwoord op deze vragen.

Woensdag 10 juli 2024
Bouw- en infrasector lanceert nieuw hitteprotocol

In reactie op de toenemende hittegolven en het veranderende klimaat, heeft Volandis in samenwerking met sociale partners AFNL, Bouwend Nederland, CNV, FNV en Waterbouwers een nieuw hitteprotocol ontwikkeld voor de bouw- en infrasector. Dit initiatief biedt een uitgebreide set richtlijnen en maatregelen om veilig te kunnen werken bij hoge temperaturen.

Zondag 7 juli 2024
Stappenplan handhavingsbeleid dieselmotorenemissies

Begin dit jaar kondigde de Nederlandse Arbeidsinspectie aan strenger te handhaven op de blootstelling aan dieselmotorenemissie. We hebben hierover - samen met andere branches – enkele keren met de inspectie gesproken. Het beleid blijft onveranderd, maar we helpen je graag op weg.